Kim vann sjunde uttagningsloppet till E30

Kim Moberg vann det sjunde och sista uttagningsloppet i E30 med Duke of Mearas i Örebro i samband med E3-kvalen 7 augusti och nu laddar Kim för finalen i E30 på Romme 19 augusti. Som vanligt tar vi en faktakoll om segraren.

Familj: Mamma och pappa, en halvsyster, pojkvän och en hund också.
Äter helst: Skaldjur.
Reser helst till: Det blir mest till travbanor, men varmare ställen gillas.
Det här är jag riktigt bra på: När jag var yngre var jag duktig på friidrott, men nu vette tusan hur det skulle gå.
Fritid: Umgås med vänner, går gärna ut och äter mat när jag är hemma i Sundsvall. Jag bor ju i Knivsta numera
Stiger upp på morgonen: Måndagar och torsdagar klockan 04.15. I övrigt någon gång mellan klockan fem och sex.

Duke of Mearas var hästen som tog Kim till finalen i Romme, men ni fick inget snällt lopp. Ni avancerade 1200 kvar från fjärde utvändigt, men sedan hängde ni i tredjespår till sista sväng då ni kom ner utvändigt om ledaren.
Jag hade en bra känsla före loppet, han hade känts så himla fin efter att vi låtit honom få en paus och lite behandling eftersom var lite ofräsch, men nu var han jättefin igen. Vi hade tur som kom ner i dödens 450 kvar och han gjorde det otroligt bra. Jag drog inga tussar och drev inte på honom heller, så det kändes säkert hela vägen”, säger Kim om loppet där ekipaget avgjorde precis före mållinjen.
Jag kollade på loppet på vägen hem och då helt plötsligt kändes det nervöst, det var ju mycket hårdare än vad jag trodde”.
Nu väntar finalen på Romme där segerkusken får ett stipendium på 20.000 kronor, är det något du har hunnit fundera på?
Jag fick ett samtal idag om att få köra en häst som jag har tackat ja till, så det ska bli spännande. Jag vet inte direkt vad jag ska göra med pengarna om jag skulle vinna, det finns så himla mycket att göra. Jag har varit med pappa till USA några gånger och kollat på trav, men jag har inte arbetat där. Vi får se hur det blir om det skulle gå så bra”.
Din pappa är ju som de flesta redan vet framgångsrike travtränaren Svante Båth, var det givet att det skulle bli trav för dig också när du var yngre?
Ja, faktiskt. Jag fick min första ponny redan när jag var ett år. Jag har alltid hållit på med hästar och när jag var åtta år tog jag ponnylicens, men jag höll på med hopponny också under två, tre år. Nu var det ju tävlingar på helger, så det blev svårt att kombinera och då valde jag travet”.
5 juni 2012 tog du ut licens för stor häst och en dryg månad senare, 20 juli, tog du din första seger med Mafioso i ett montélopp på Gävletravet och sedan har det rullat på otroligt bra. Hittills har det blivit 25 segrar på 188 starter, vilket ger en segerprocent på 13,3. Det har gått ”helt okej” om man uttrycker sig milt.
Jag är jättenöjd med hur det har gått hittills.  I början red jag nästan bara montélopp, det var väl kanske 50 lopp i monté innan jag började köra på allvar. Jag vet inte riktigt varför det blev så, det gick bra i montéloppen och jag fick fler och fler uppsittningar och en del kanske inte visste att jag hade körlicens heller. Jag hade en egen häst då som heter On the Wall som jag skötte om och tränade efter skoldagarna. Med henne körde jag en del lopp och sedan blev det andra styrningar också. Jag har kvar On the Wall som har fölat två gånger och första avkomman som är ett år är det ett gäng tjejer som äger”.
Men det var länge sedan du red montélopp nu, senaste uppsittningen var ett kvallopp i april 2015.
Jag lämnade in montélicensen till i år. Jag hinner inte träna så mycket som man måste göra för att hänga med inom montésporten, så därför är det enbart sulkylopp som gäller tillsvidare”.
Du vann ju V75-lopp med Mellby Caddy i november, är den segern det roligaste som du har upplevt inom travet så här långt?
Ja, det måste jag säga. Mellby Caddy är också en häst som jag har tagit hand om och det blev lite ketchupeffekt efter den segern, det gick otroligt bra där ett tag. Sedan kom en liten svacka, men nu känns det som om jag är på gång igen”.
Du jobbar hos din pappa i stallet i Knivsta, hur ser ditt arbete ut där?
Jag har åtta passhästar som alla andra. Mellby Caddy och Coffie U.N.G. är två duktiga starthästar och sedan har jag fyra tvååringar, så det är lite blandat. Man lär sig en massa saker hela tiden”.
Du är 21 år idag, vet du redan nu om det är travet som gäller, eller kan du tänka dig att syssla med något annat i framtiden?
Nej nej nej, det är bara trav. Men exakt hur det kommer att bli vet jag inte ännu. Det är tufft om man vill bli proffstränare, speciellt som tjej”.
Personligen är jag ganska less på frågan om hur det är att vara tjej inom travet idag, men tycker du att det är tuffare?
Inte att köra lopp, jag blir behandlad som alla andra och att köra mot exempelvis Erik Adielsson och Örjan Kihlström ser jag inte som några problem. Men att bli tränare är en annan sak, det är för tidigt att svara på. Jag är jättenöjd med min tillvaro idag och har mycket att lära innan jag behöver bestämma min inriktning, men det blir absolut inom travet”, säger Kim som fyllde 21 i år i början av juli.
Lycka till i finalen!
Tack så mycket, det ska bli roligt”.

Emma Smedeby och Moons Madeira slutade tvåa med bakom Duke of Mearas/Kim Moberg och är också kvalificerad för finalen på Romme 19 augusti.

Följande kuskar är därmed kvalificerade för finalen:
Från Gävle 17 mars: 
Mads H Nielsen och Jimmy Dahlman (segraren Madelene Johansson är avstängd och får inte köra finalloppet och Jimmy Dahlman som slutade trea i uttagningsloppet ersätter).
Från Färjestad 18 juni: Tom Fromell och Pernilla T Johansson.
Från Bergsåker 30 juni: Daniel Selin och Anna Charlotta Bergström.
Från Eskilstuna 19 juli: Henrik Nilsson och Isac Lindberg.
Från Romme 28 juli: Joakim Eskilsson och Micael Lindblom.
Från Kalmar 29 juli: Simon Helm och Jean-Claude Pace.
Från Örebro 7 augusti:
Kim Moberg och Emma Smedeby.

// MATHIAS GUSTAFSSON

#E3trav

Sveriges populäraste insatslopp för Europafödda 3-åriga hästar. Totalt 70 lopp i E3-serien och 18 mkr att vinna.
Banor: Bergsåker, Eskilstuna, Färjestad, Gävle, Romme och Örebro.  Samarbetspartner:  Kalmar.