Drömseger för Westholm

En seger som betydde lite extra. Jörgen Westholm skickade körspöet all världens väg sedan han spårat hem E3-finalen för hingstar/valacker bakom Dream Mine. 

– Jag tror inte att jag har känt så här sedan jag vann Oslo Grand Prix med Super Light. Det är första gången jag kastat ett körspö. Allt som hände efter mål är som en dimma, jublade en omtumlad Westholm som inte bara tränar, men även har fött upp den imponerande vinnaren.

Pang till spets och helt överlägsen

Lördagens första E3-final på Färjestad bjöd på dramatik från början, men inte till slut. Det första avgörande momentet var när favoriten Magic In galopperade kort efter start.

– Jag var supernöjd med hur han kändes de tre-fyra första stegen, jag körde inget och tittade ut mot de andra, men då touchade han i sig någonstans efter 50 meter. Han slog på sig en gång, blev lite sned i gången. I 50 meter höll han sig i trav och försökte verkligen reda ut det, men han hittade inte riktigt rytmen, så har han elva kompisar att tävla med, den kombinationen blev för mycket för honom. Det är en grej som händer med orutinerade hästar ibland, men otroligt surt idag, förklarade körande Erik Adielsson.

Istället blev det alltså Westholm och Dream Mine som tog han om kommandot, innan det blev uppvaktning från Arctic Emerald och Pekka Korpi ut ur första sväng.

– När spetskörningen var över så tänkte jag att det kan inte bli så här bra. Så kom Pekka, jag försökte verkligen förklara att jag ville köra i spets. Sedan såg jag att det gick 1.11,7 första varvet och tänkte att nu kanske han blir trött. Men han blev aldrig trött, förklarade Westholm sitt upplevelse av loppets inledning.

Nej, trött blev inte Dream Mine som sprang nästan lika fort andra varvet, samtidigt som konkurrenterna kroknade en efter en. Den ende som kunde bjuda kamp in på upploppet var utvändige Phantom Express som stred tappert till andrapriset.

– Han fick ett tufft lopp utanpå en bra häst. Jag är jättenöjd, summerade en likaledes tagen Joakim Elfving som kunde räkna in karriärens största prischeck värd en miljon kronor för silvret.

För Westholm blev det dubbel belöning och en av karriärens största triumfer, inte minst känslomässigt.

– Ouch, jag har vunnit några stora lopp, men det här var sjukt häftigt. Det här är en häst jag har skapat från dag ett. Han är född hemma på gården, har gjort allt rätt hela sitt liv och han gjorde allt rätt idag också. Jag är sjukt nöjd över att jag körde själv idag och fick njuta upploppet ner, njöt Westholm som även kunde räkna in tredjepriset för Conrads Stefan.

Robin Johansson, Kanal 75

#E3trav

Sveriges populäraste insatslopp för Europafödda 3-åriga hästar. Totalt 70 lopp i E3-serien och 18 mkr att vinna.
Banor: Bergsåker, Eskilstuna, Färjestad, Gävle, Romme och Örebro.  Samarbetspartner:  Kalmar.