De gick vidare till final

Fem uttagningslopp för långa E3 för hingstar och valacker och fem för stona kördes på Färjestadstraveti söndags.
Utagningarna lopp för lopp:

Senast möttes Global Un Poco och Twist Of Fate (e. S.J.’s Caviar) i ett lopp på Solvalla. Den gången plockade Global Un Poco ned Twist Of Fate från dödens. Löpningsförloppet blev exakt det samma den här gången. Pekka Korpis häst snabbstartade till ledningen där han öppnade första varvet efter 1.14,7. I sista sväng ryckte hästarna ifrån det övriga fältet och Global Un Poco gjorde sitt yttersta för att gå i närkamp. Twist Of Fate skulle dock få sin revansch. S.J.’s Caviar-sonen höll undan från spets på 1.13,2a/2.140 meter före tvåan Global Un Poco som också är klar för finalen. Trea blev Ola Åsebös Diamonds Lucky.
– Hästen var bra. Han är väldigt snabb från start och stod för en väldigt fin insats. Senast förlorade vi mot Global Un Poco på Solvalla, men min häst kändes bättre idag och jag hoppas att han kan vara ännu bättre till finalen, säger Pekka Korpi.
Vidare till final:
Twist Of Fate
Global Un Poco

Åtta starter har renderat i åtta segrar. Svante Båths Coin Perdu (e. S.J.’s Caviar) är fortsatt obesegrad i karriären. Erik Adielsson fick överta ledningen efter drygt 600 meter och vann sedan säkert. I samband med att Coin Perdu övertog ledningen av Vanilla Pod sände Per Lennartsson fram Stefan Melander-tränade Born Unicorn i dödens och Raja Mirchi-sonen höll riktigt bra till andraplatsen. Trea i mål slutade Vanilla Pod som också är finalklar efter att ha varit en av två bäst seedade treorna.
– Jag är nog mer lättad än glad. Det är vad man ofta känner när man har storfavoriten i årgångsloppen. Det är inga maskiner vi håller på med och man vet hur fort det kan svänga. Därför är det lite mer lättnad än glädje för nästan alla tar för givet att han ska gå till final. Han har utvecklad allting lite grann, han har hela tiden varit komplett att jobba med, säger Svante Båth.
Vidare till final:
Coin Perdu
Born Unicorn
Vanilla Pod

Varvet kvar avancerade Johnny Takter fram först utvändigt om ledaren Summer Wein med Giuseppe Lubrano-tränade Al’s Espresious (e. Prodigious). Summer Wein och Christoffer Eriksson höll ett högt tempo i tät och öppnade första varvet efter 1.12,1. Tempot satte sig i benen på Weingartner-sonen som var slagen i utgången av sista sväng. Där tog Al’s Espresious över kommandot och han höll också hela vägen in i mål på 1.14,4/2.140 meter. Torbjörn Jansson och Zebulon Pike avslutade dock starkt och blev slagna med minsta möjliga marginal. Summer Wein höll till tredjeplatsen från ledningen.
– Hästen kändes stark och visade bra inställning, men blev lite bekväm när vi kom först. Det är en häst som säkerligen kommer leva på sin fina styrka. Hästen var fin och jättetrevlig att köra, säger Johnny Takter.
Vidare till final:
Al’s Espresious
Zebulon Pike

Det fjärde uttagningsloppet blev dramatiskt inledningsvis. Både Mellby Fire och Ethien du Vivier dundrade mot spets, men rullade båda över i galoppen i ingången av första sväng. Istället styrde Stefan Söderkvist till ledningen med Magnus Dahlén-tränade Velvet Gio (e. Nad Al Sheba) och den positionen behöll ekipaget hela vägen. Velvet Gio har inlett karriären lovande och tog här sin andra seger i det fjärde försöket.
– Det är en jättetrevlig häst på alla sätt och vis. Han uppför sig mycket bra i tävlingssammanhang. Det var två som försvann tidigt och då blev det spets och då tänkte jag att vi testar där. Det är kanske inte det bästa för honom, men han grejade det ändå, säger Stefan Söderkvist.
Svante Båths Van Kronos stod för starka sista 700 meter och blev tvåa med mersmak. Roger Walmanns Pane Vino slutade trea.
Vidare till final:
Velvet Gio
Van Kronos

Christoffer Eriksson körde direkt till ledningen med Tomas Malmqvist-tränade Calle Crown (e. Great Challenger) och där stannande ekipaget hela vägen in i mål efter att ha varvat på för klassen behagliga 1.15,1. I sista sväng galopperade Neelix bort sig från först utvändigt om ledaren vilket gjorde att en trio bestående av Calle Crown, Capitol Hill och Lucifer Lane kunde gå undan till varsin finalplats. Calle Crown var höll undan, men utmanades tufft av Capitol Hill den sista biten. Lucifer Lane körde hela tiden i rygg på ledaren och gick i mål med gott om krafter kvar.
– Han gjorde det bra och öppnade snabbt. Två hästar galopperade i sista sväng, men ville inte köra undan för jag har stor respekt för hästen som satt i rygg. Han slappnade av över upploppet, men det var inte så att han var trött i det läget, sade Christoffer Eriksson.
Vidare till final:
Calle Crown
Capitol Hill
Lucifer Lane

Uttagningar ston:

Svante Båths Staro Lochlyn (e. Varenne) motsvarade förväntningarna och vann enkelt det första uttagningsloppet för dagen på Färjestadstravet. Electrical tog hand om ledningen och öppnade första 500 på 1.15,0, för att sedan släppa till Staro Lochlyn med 1500 kvar. Första varvet på beskedliga 1.17,0 innan Erik Adielsson ökade tempot under slutvarvet med Sheilay Laday i dödens. Det blev också dessa två som tog de två finalplatserna. Staro Lochlyn drog undan i fin stil och vann med tre längder före Sheilay Laday som höll bra efter sin tuffa resa. Segertiden 1.15,4/2.140 meter. Trea i loppet blev Electrical.
– Det är en häst med en väldigt fin teknik, men hon kan strula till det för sig ibland. I dag visste jag inte riktigt var jag hade henne första 500 meterna och hon kändes loj. Men jag när jag bad om lite mer så svarade hon bra, sa Erik Adielsson i vinnarcirkeln efter segern.
Flera i loppet galopperade bort sig, Kiss Me Tooma och Romance Amok i starten och Hillcrest Player och Saranda Face under avancemang.
Till final: Staro Lochlyn, Sheilay Lady.

Daniel Redén radar upp segrar för tillfället men att hans Bellatrix Zet (e. Hard Livin) skulle vinna sitt E3-kvallopp var det få som trodde på förhand. Kenneth Haugstad satt upp i sulkyn och gav hästen en resa i tredje par utvändigt, som andra utvändigt sedan favoriten Run Chica Run galopperat med 650 kvar. Ledaren Current Affair hade öppnat första varvet på 15,6, men en het Shestheone Trot i dödens satte upp tempot under slutvarvet. Med 200 kvar kom attacken från Bellatrix Zet som med en fin spurt fångade in Current Affair sista biten. Segertiden 1.14,3a/2140 meter. Trea i loppet var Samantha As från ledarryggen.
– Hon har utvecklats enormt under säsongen och senast rycktes skorna på henne vilket gav en växel till. Hon är väldigt speedig och jag tror att hon kan vara ännu bättre i finalen, sa Kenneth Haugstad i vinnarcirkeln.
Till final: Bellatrix Zet, Current Affair.

Det tredje uttagningsloppet inleddes med en rejäl spetskörning med tre hästar i bredd där slutligen Zocilia kunde ta över täten från Calamara’s Girl efter 500 meter, som gick via 1.08,7. Öppningen kostade givetvis och en som gynnades var Vanquish Kronos som fått en lugn start längre bak i fältet. Med 700 kvar stötte Christoffer Eriksson i kön för att 300 meter senare gå på i egen attack i fjärdespår. Vanquish Kronos (e. Raja Mirchi) svepte fram till ledningen och vann enkelt. En övertygande insats på 1.13,9a av Jerry Riordans löfte.
– Hon är väldigt snabb i benen. Hon gjorde det bra under fjolåret och med två lopp i kroppen sitter formen. Det var en bra svepning men de var också rätt möra där framme efter öppningen, sa Christoffer Eriksson.
Lutfi Kolgjinis Hanna tog hand om andraplatsen efter en perfekt resa med Ulf Eriksson i sulkyn. Eriksson hittade ut från tredje invändigt med 600 kvar och Hanna fullföljde bra som tvåa. Trea blev Callela Lisbeth efter en svettig insats. Hästen var med i den inledande spetskörningen i tredjespår och backades sedermera sist, men Mika Forss i sulkyn hittade fram snyggt i sista sväng och Callela Lisbeth spurtade vasst över upploppet. (Tredjeplatsen skulle senare visa sig räcka till final, då Callela Lisbeth var den näst högst rankade trean)
Till final: Vanquish Kronos, Hanna, Callela Lisbeth.

Dibaba (e. Ready Cash) tog sin fjärde raka seger från debuten i läcker stil efter att Örjan Kihlström serverat henne ett perfekt lopp. Drizzle C.C. tog hand om täten, öppnade första 500 på 1.10,7 och varvet på 1.13,6. Samtidigt satt Dibaba i andra par utvändigt med rygg på White Lighting, och när Jörgen Westholm smet ned i rygg ledaren med 400 kvar kunde Dibaba fortsätta rakt fram i andraspår genom slutsvängen. Mitt på upploppet var greppet kopplat på en tapper Drizzle C.C. och med gott om krafter kvar gick Dibaba i mål på 1.13,1a/2.140 meter. White Lightning slutade trea efter sin tuffa resa och är klar för E3-final som en av de två bäst seedade treorna.
Till final: Dibaba, Drizzel C.C., White Lightning.

I det sista uttagningsloppet fick Jerry Riordan sin andra vinnare i form av Vamp Kronos som kördes till seger av Christoffer Eriksson. Willow Pride höll upp innerspåret och öppnade första 500 på 1.11,2 och efter 600 meter lämnade Vamp Kronos tredje utvändigt och körde fram till ledningen. Därifrån blev det väldigt enkelt för Vamp Kronos som gick undan i en snabb avslutning till 1.13,5a/2.140 meter.
– Hon vann väldigt enkelt och jag hade 10 sista 500 utan att köra på henne. Det blir svårt att välja mellan henne och Vanquish Kronos till finalen.
Violet Bi tillsammans med tränaren Jim Oscarsson i sulkyn följde med i tredjespår med 800 kvar och gick ut i egen attack med 250 kvar. Med ett rappt upplopp tog ekipaget säkert hand om andraplatsen och den andra finalplatsen. Willow Pride slutade trea vilket inte räckte till final.
Till final: Vamp Kronos, Violet Bi.

#E3trav

Sveriges populäraste insatslopp för Europafödda 3-åriga hästar. Totalt 70 lopp i E3-serien och 18 mkr att vinna.
Banor: Bergsåker, Eskilstuna, Färjestad, Gävle, Romme och Örebro.  Samarbetspartner:  Kalmar.