Niclas Hammarström vann fjärde E30-loppet

Foto: ADAM STRÖM/STALLTZ.SE

Niclas Hammarström vann årets fjärde uttagningslopp i E30 när han vann med femårige valacken On Stage Indika som Kåre Axelsson tränar i Eskilstuna 28 juni. Därmed är Niclas klar för finalen som körs i Örebro 17 augusti.

Grattis, Niclas! Det blev ett offensivt upplägg som belönades med seger och en finalplats.
Kåre sade att hästen är stark och han svarade också för en stark insats”.
Ja, han fick göra jobbet den tunga vägen utvändigt ledaren och avgjorde knappt, men säkert som vi brukar säga i travsammanhang.
Han svarade bra när jag ryckte tussarna ungefär 550-600 kvar, det var en rolig seger”.
Niclas tog ut sin körlicens i december 2014 och har redan hunnit med att vinna 30 segrar (per 190704) på drygt 400 starter. Och även om han via sin farfar kom in i travsporten var det kanske inga travbanor och segrar han tänkte på när han efter studenten flyttade till Stockholm och började jobba som elektriker.
Men det har alltså gått riktigt bra, vad säger du om din travkarriär hittills?
Jag skulle vilja ha tio i segerprocent, men det har gått bra och jag är väldigt nöjd. Jag har kanske inte kört de bästa hästarna, men min kundkrets har blivit allt större, så det har gått fort”.
Hur kom du in i travsporten?
Farfar var måldomare på Romme i 15 år, så jag följde ofta med honom och tittade på trav och sedan gick jag på Travskolan. Annars var det mest hockey, bandy, fotboll, tennis och golf i min ungdom. Jag spelade hockey i Falu IF och fotboll i Korsnäs och i bandy var det Falu Bs, så det var trots allt ganska lite trav på den tiden. Men jag upptäckte till slut att man inte skulle bli någon ”Foppa” i hockeyn och jag tappade intresset, så jag slutade när jag var 17 år och dagen efter studenten flyttade jag till Stockholm och började jobba som elektriker”.
Niclas är född 1993 och i vintras fyllde han 26 år och sedan 4,5 år tillbaka är det alltså trav på heltid som gäller. Hur kom det sig att du gav upp arbetet och flyttade hem till Dalarna?
Min farfar känner Tommy Eriksson bra och jag fick chansen att gå med i en häst som han tränade. Det var innan jag flyttade hem och under en period när jag bodde kvar i Stockholm åkte jag hem emellanåt och körde fort med hästen. Jag hade ju inte sysslat så mycket med trav då, men där tog det fart. Jag fick en förfrågan av Joakim Elfving om jag ville jobba hos honom, så det hoppade jag på och blev kvar hos honom i två år”.
Ja, det har blivit lite drygt två år nu. Jag har åtta passhästar, tre fina tvååringar och av starthästarna är Alien Kronos, som var fyra i E3 i lördags, den bästa. Jag trivs väldigt bra”.
Några snabba frågor med Niclas Hammarström:
Vilken travhäst är den bästa du har kört hittills?
Global Un Poco som var min passhäst och som jag även fick köra och vinna lopp med. Jag måste säga Coin Perdu också som jag fick köra i träning”.
Vilken travhäst vill du helst köra?
Det var enkelt, Attraversiamo!”
Vilken travbana trivs du bäst på?
Jag får ju vara lite patriotisk och säga Romme, men annars trivs jag väldigt bra i Gävle”.
Hur preparerar du dig för att lyckas med tävlingarna?
Genom att läsa på innan och försöka ha koll på motståndarnas styrkor och svagheter och att jag själv håller mig lugn”.
Vem är din stora idol inom travet och varför?
Som tränare Svante Båth. Han är en fantastisk tränare som är trevlig och sympatisk som arbetsgivare och som alltid tar fram bra hästar. Som kusk beundrar jag Ulf Ohlsson som alltid kör lopp och orkar hålla på i det tempot han gör”.
Framtiden då, du säger att trivs väldigt bra hos Svante. Blir du kvar där eller finns det andra planer framöver?
Jag har ju förstått att jag inte vill byta jobb eftersom jag är på den bästa arbetsplatsen jag kan vara, men visst är det bra att se något annat innan man drar igång som egen tränare”.
Du har ju en treåring på din egen träningslista också.
Jag och min sambo Johanna Flodman som också jobbar hos Svante tränar den. Skylar G.G. heter hon och hon gick faktiskt sitt första snabbjobb idag (4 juli). Det är roligt att ha något eget på sidan om”.
Så travtränare är det du har bestämt dig för att bli så småningom?
Ja, jag vill bli egen tränare, det är målet. Jag vill hålla en rimlig nivå på antalet hästar och fortsätta att kunna köra lopp åt andra samtidigt”.
Vad är det roligaste du har upplevt hittills inom travet?
Det är trippelsegern på Gävletravet (21 november 2017 reds. anm.) när jag vann lärlingsfinalen. Allt stämde den kvällen, det var magiskt”.
Vinnaren i E30-finalen i Örebro får ett stipendium på 20.000 kronor. Hur skulle du kunna använda dem om du vinner finalen?
Åka till USA och se när de börjar pressa ner tvååringarna i tider. Jag ska faktiskt dit i april nästa år, men jag skulle gärna planera in några månader där och se hur de tränar upp tvååringarna inför start”.
Carl Philip Lindblom och Prediction slutade tvåa bakom On Stage Indika och Niclas Hammarström och Carl Philip är också kvalificerad för finalen dit de två främsta från varje uttagningslopp får vara med.

Följande kuskar är därmed kvalificerade för finalen:
Från Gävle 28 mars:
Lukas Svedin och Andreas Lövdal.
Från Romme 10 maj: Emil Eriksson och Johanna Lind.
Från Örebro 22 maj: Jenny A Björk och Marcus Lilius.
Från Eskilstuna 28 juni: Niclas Hammarström och Carl Philip Lindblom.

// MATHIAS GUSTAFSSON

#E3trav

Sveriges populäraste insatslopp för Europafödda 3-åriga hästar. Totalt 70 lopp i E3-serien och 18 mkr att vinna.
Banor: Bergsåker, Eskilstuna, Färjestad, Gävle, Romme och Örebro.  Samarbetspartner:  Kalmar.