Andreas Lövdal vann tredje E30-uttagningen

Andreas Lövdal är kanske mest känd som skötare till Zenit Brick, men den 22-årige norrmannen har även vunnit lopp med Twister Bi och lördag 18 augusti kör han E30-finalen på Gävletravet efter att ha vunnit det tredje uttagningsloppet på Färjestad 29 juni med Björn Goops Garbo Boko.

Familj: Mamma och pappa samt tre systrar hemma i Norge.
Äter helst: Det mesta, men en bra köttbit smakar lite extra.
Reser helst till: Till något travland, så jag säger USA eller Frankrike.
Det här är jag riktigt bra på: Inget speciellt, det är bara trav.
Fritid: Som sagt, det är bara trav. Det är en livsstil och en hobby som jag gillar. Jag skor en del utanför mitt ordinarie arbete.
Stiger upp på morgonen: Lite olika, men nu på sommaren runt 04.30 eftersom vi börjar köra hästarna 06.00.

Foto: Lennart Kihlman/ALN

Din segerhäst i uttagningsloppet gav 18 gånger pengarna på toton och ni vann efter en snabbstart till spets och sedan valde du att släppa. Vad hade du för koll på hästen på förhand?
Jag visste att det var en bra häst, men som kanske inte hade den värsta moralen och därför valde jag att släppa till en som kändes bra. När hästen utvändigt tröttnade kunde vi gå ut och hon avgjorde ganska säkert”.
Ja, dryga halvvarvet från mål satt ni utvändigt om Jimmy Dahlman och Västerbo Tristan och från sidan såg det enkelt ut sista biten.
Hon blev lite flegmatisk sista 100, men hon kändes fin hela vägen, så ja, det var ganska lugnt”.
Din pappa Kjell Lövdal är proffstränare, var det givet att det skulle bli trav för dig också?
Hela familjen har alltid varit involverad i travet. Vi var med på trav hela tiden när jag växte upp. Jag är äldsta syskonet och alla mina systrar har också tagit licens hemma i Norge, men förutom travet sysslar de även med hoppning. Pappa hade mest kallblod hemma och hade väl ingen elithäst, men han hade flera som hävdade sig i årgångsloppen, vilket var starkt gjort med det lilla material han har haft. Jag var även med till Vincennes när han hade Trollgutt till start där i kallblodsloppen 2009 och året efter vann han ett av loppen, men själv brydde jag mig inte så mycket om det då. Det är först efteråt som jag har förstått vad stort det är”.
För egen del var jag inte så intresserad från början. Jag fick min första ponny när jag var åtta-tio år någonting eftersom jag inte vågade säga nej till pappa när han frågade om jag ville ha en. Den gick mest i hagen och pappa fick träna den. Vi vann i alla några lopp och jag sysslade med ponnytravet till jag fyllde 16 år och gick över till stora hästar. Sedan har intresset växt hela tiden”.
Din första seger i Sverige var ju med ett kallblod som heter Kim och då hade du flyttat till gymnasieutbildningen på Wången.
Ja, det stämmer. Jag gick travskolan där i tre år och utbildade mig samtidigt som jag skaffade mig nya kompisar och värdefulla kontakter”.
Du flyttade till Halmstadtravet och vann dagen före nyårsafton 2015 lopp med självaste Twister Bi.
Jag började jobba hos Carl-Otto Göransson på hösten 2015 och efter några månader hos honom började jag hos Jerry Riordan. Det var då jag fick köra Twister Bi och fick överhuvudtaget köra mer lopp än tidigare. Efter ett drygt år hos honom flyttade jag till Timo Nurmos där jag är fortfarande och trivs väldigt bra”.
Hur kan en vardag se ut för dig idag?
Det rullar på hela tiden och jag känner mig aldrig riktigt för, men jag trivs som sagt bra. Jag har fem passhästar, fyra treåringar och Zenit Brick. Nu på sommaren kliver jag upp runt halv fem eftersom vi börjar köra hästarna klockan sex. Jag kör lite extra nu på sommaren, mer snabbjobb på banan är normalt och sedan skor jag en del och åker på tävlingar. Och just tävlingsbiten gillar jag, det intresset växer hela tiden”.
Du har arbetat hos Timo Nurmos i ungefär 1,5 år nu, om vi pratar framtid, hur tänker du då?
Tanken är absolut att dra igång som egen proffstränare, men vägen dit är lång, man kan inte ta någonting för givet. Man ska ha hästar och hästägare med sig först. Jag kan tänka mig att jobba med pappa igen, så om det blir någon filial eller om jag drar igång i Norge eller Sverige får vi se. När och vart är fortfarande ett frågetecken, det känns ändå som om den karriären ligger en bit bort ännu”.
Den som vinner E30-finalen på Gävletravet lördag 18 augusti får ett stipendium värt 20.000 kronor, vad skulle du vilja använda pengarna till om du vinner?
Att skaffa sig mer kunskap. Jag kan tänka mig att jobba i ett stall utomlands för att utveckla mig själv, vilket är viktigt för framtiden”.
Lycka till i finalen och välkommen till Gävletravet!
Tack så mycket”.
Jimmy Dahlman och Västerbo Tristan slutade tvåa bakom Garbo Boko/Andreas Lövdal och är också kvalificerad för finalen.

Följande kuskar är därmed kvalificerade för finalen:
Från Gävle 26 april:
Anders Eriksson och Lina Pergenius.
Från Örebro 23 maj: Julien Fontaine och Linda Forsberg.
Från Färjestad 29 juni: Andreas Lövdal och Jimmy Dahlman.

Kommande uttagningslopp till E30 2018 körs följande datum:
Eskilstuna 18 juli
Bergsåker 19 juli
Kalmar 28 juli
Romme 5 augusti

// MATHIAS GUSTAFSSON

#E3trav

Sveriges populäraste insatslopp för Europafödda 3-åriga hästar. Totalt 70 lopp i E3-serien och 18 mkr att vinna.
Banor: Bergsåker, Eskilstuna, Färjestad, Gävle, Romme och Örebro.  Samarbetspartner:  Kalmar.