Zara redo för E3-dubbel

Hon vann långa E3 och Joakim Lövgrens skjutare Zara Kronos får nog finna sig i att vara favorit även i den korta uppgörelsen. Intrycket vid försökssegern på Romme lovade åtminstone mer.
– Jag vill inte byta häst med någon, säger Lövgren som har ett äss i rockärmen inför finalen.

Det blev en strulig inledning på loppet med flera galopper, men för den stora favoriten Zara Kronos löste det sig på bästa sätt. Sedan Vikens Fingerprint galopperat i spets fick Carl Johan Jepson ledningen gratis med Global Wishmeluck, och ekipaget släppte direkt densamma till Zara Kronos efter 300 meter.
– Det var tacksamt att vi kunde komma till ledningen så behändigt. Hon var varit i spåren och krigat i många lopp och inte gått från ledningen sedan hon tog två raka från debuten, sa Joakim Lövgren om spetsstriden.

Zara Kronos öppnade första 500 på 1.10 och dämpade till 1.13 på varvet, med Luce Axe i dödens. Under slutfasen av loppet skärpte Lövgren tempot och på upploppet tackade Zara Kronos för sällskapet. Med ett läckert intryck drog hon undan med lätthet på 1.12,6a/1640 meter.
– Det blev så bra som det kunde bli i dag och hon vann enkelt. Dock kändes hon lite loj i sin ensamhet sista hundra meterna och jag kommer nog börja med urryckare på henne, för att ha ett vapen till i finalen.
Detta var Raja Mirchi-dotterns första sprintlopp och det ska bli spännande att se hur fort hon kan gå i E3-finalen på Gävletravet om två veckor.
– Jag känner mig inte slagen på förhand och vill inte byta häst med någon, men jag vet samtidigt hur mycket som kan hända i ett travlopp. Jag är först och främst hemskt glad över att hon är klar för final, sa Lövgren.
Aria fick draghjälp i tredjespår sista 500 och avslutade fint till andraplatsen. Luce Axe fullföljde bra i dödens och sista finalplatsen till Loser on Loser som drog tåget i tredjespår.

Aleppo Pine får ses som den främsta utmanaren till Zara Kronos. Mahajarah-dottern har både den rätta styrkan och inställningen och den plockade hon fram på nytt i sitt E3-försök. Redan med 850 kvar tvingades hon ut i tredjespår av Racing Brodda i rygg, men det skulle spela mindre roll för Aleppo Pine. I en snabb avslutning avgjorde hon enkelt med sparade krafter på 1.13,5a/1640 meter.
– Jag vågade inte släppa av henne riktigt i sista sväng, men sedan travade väldigt bra över upploppet och det blev väldigt lätt till slut, sa Kenneth Haugstad i TV4-sändningen och konstaterade inför finalen:
– Jockes häst är bra men jag tror inte att denna är så mycket sämre…
Fragoline Am fick trava i dödens hela vägen för sin tränare Lars-Göran Söderberg och höll storstilat till andraplatsen. Racing Brodda fullföljde godkänt i tredjespår som trea medan
Global Wild Card tog hand om sista finalplatsen, efter en resa i andra utvändigt utan att få fritt till slut.

Aleppo Pine. Foto: TR BILD

 

Precis som Aleppo Pine jagar Staro Miami revansch i E3-sammanhang och Ari-Pekka Pakkanens löfte visade vid sin försöksseger att hon blir att räkna med i finalen. I ett rörigt försök med galopper på flera hästar fick Staro Miami gå i dödens sista 600 och vann utan att förta sig på 1.12,6a/1640 meter.
– Hon vann väldigt enkelt i dag och hon var jättefin. Jag tror att det är tre-fyra ston som kan vinna loppet och hon är en av dem, sa Mikka Forss vinnarcirkeln.
Indiana Boko i spets var inte fullt körbar i sista sväng men kom tillbaka bra över upploppet som tvåa. No Matter följde med i rygg på Staro Miami till tredjeplatsen. Flash Am fick ett snällt lopp i tredje utvändigt och tog sig vidare till en final som fyra. Därmed har Roger Walmann en trio i den korta E3-finalen den 18 augusti på Gävletravet.

E3–FINAL STON – GÄVLE DEN 18 AUGUSTI.
1640 METER AUTO, 925 000 KRONOR I FÖRSTAPRIS:
häst-tränare
1. Zara Kronos – Joakim Lövgren
2. Aleppo Pine – Roger Walmann
3. Staro Miami – Ari-Pekka Pakkanen
4. Fragoline Am – Lars-Göran Söderberg
5. Indiana Boko – Timo Nurmos
6. Aria – Roger Walmann
7. No Matter – Svante Båth
8. Flash Am – Roger Walmann
9. Luce Axe – Jevgeni Ivanov
10. Racing Brodda – Mattias Djuse
11. Loser on Loser – Fredrik Wallin
12. Global Wildcard –  Svante Båth

#E3trav

Sveriges populäraste insatslopp för Europafödda 3-åriga hästar. Totalt 70 lopp i E3-serien och 18 mkr att vinna.
Banor: Bergsåker, Eskilstuna, Färjestad, Gävle, Romme och Örebro.  Samarbetspartner:  Kalmar.