Walmanns treåringskung E3-klar efter bjudlopp

Det var uttagningar i unghästserien E3 i Gävle på torsdagskvällen. Roger Walmanns treåringskung Bedazzled Sox kunde smygas runt av Torbjörn Jansson och vinna på speed och har sparade krafter sparade till finalen i ”korta E3” i Örebro om två veckor.

Krafter som kan behövas då även Pekka Korpis Corazon Combo och Svante Båths Drake Kronos imponerade i sina uttagningslopp. 

– Det här var fantastiskt fint för hästen! sa tränare Walmann med tanke på den stora finalen.

Gävletravet var på torsdagskvällen skådeplatsen för unghästserien E3:s uttagningslopp för den korta varianten över 1609 meter.

20 hästar av båda könen kvalade in till finalerna i Örebro lördagen 20 augusti där förstapriset är mastiga en miljon kronor i respektive finallopp.

Hingstarna och valackernas uppgörelse blir någonting alldeles extra.

Roger Walmanns kulletta Bedazzled Sox kom ifrån kvalrundan med massor av kräm sparat på tiden 1.11,6 över 1640 meter.

Efter triumfen i den långa varianten av E3 i början av juli är den segerrike herren nu inkvalad till finalen av E3 över kort distans.

Lite överraskade fick Bedazzled Sox en vilsam resa och spurtade till seger i avslappnad stil.

–  Fantastiskt trevligt! Jag trodde att han skulle få göra grovjobbet utvändigt ledaren och fick i stället ett lopp i ryggar rygg helt in på upploppet, sa en lättad Roger Walmann.

Pierre Nyström och Anders Svanstedt duellerade 1.07,0 första halvvarvet i strid om ledningen vilket öppnade för hästarna i kön.

600 meter från mål klev Magnus Jakobsson ut i banan med Joe Dalton och bjöd Torbjörn Jansson draghjälp i den sista kurvan. Torbjörn Jansson kunde sitta lugn till upploppets början och Bedazzled Sox avgjorde i ett nafs.

– Vi fick ett bra lopp men han avgjorde ju i några steg också. Han är en fantastisk häst, sa Torbjörn Jansson.

Finske stjärnan fortsätter segerstaplandet

Pekka Korpis segermaskin Corazon Combo har 14 segrar på 15 starter efter torsdagen.

En enda plumpen i protokollet kom i finalen av den långa E3-varianten i början av juli där det blev en andraplats bakom Roger Walmanns Bedazzled Sox.

Corazon Combo vann mycket enkelt efter tidig ledning. Segertiden 1.11,6 över 1640 meter.

– Jag blev tvungen att köra fort första 500 meterna från spår åtta. Men sedan kändes allt okej. Hästen är okomplicerad och både stark och snabb så jag vet inte riktigt vilken distans han är bäst på, sa finske tränarlegendaren Pekka Korpi.

Se upp för draken!

En uppstickare i herrarnas final presenterade sig i det tredje och sista uttagningsloppet.

Svante Båth hade satt Drake Kronos i toppform och körande Ulf Ohlsson lät hästen göra sitt eget lopp i ett par längders ledning.

Efter 1.11,2 första 500 klev Draken bara ifrån till en mycket säker seger. Tiden i mål torsdagens snabbaste, 1.11,2.

– Jag har kört honom några gånger förut och vet att man inte ska bråka för mycket med honom i ledningen utan låta honom hålla ungefär det tempot som han själv vill.

Kort distans passar honom och jag kör gärna i ledningen i finalen, sa Ulf Ohlsson.

”Hon är stenhård alltså”

Korta E3 har gjorts om lite och numera gäller max tio startande i respektive finallopp. Hingstarna och valackerna gjorde upp i tre försök där de tre främsta i varje plus högst seedade fyran gick vidare.

Stressigare var det för kuskarna och tränarna med stona. Under torsdagskvällen kördes fem uttagningslopp för stona men bara de två främsta gick till till final.

Starkaste insatsen bland damerna? En smaksak kanske.

Axevallatränaren Raoul Engblom blir i alla fall en av favoriterna med Lollo Trot.

Lollo Trot var enligt körande Kim Eriksson lite ofokuserad. Inte så startsnabb som hon normalt brukar vara. Att hon i stället fick avgöra från positionen utvändigt ledaren bekom inte henne det minsta.

Stoet från Axevalla var inte någon av fältets mest betrodda men kommer att nämnas med respekt i finalen.

Segertiden 1.12,6 över 1640 meter auto.

– Hon är stenhård alltså och blir bara bättre och bättre! sa Raoul Engblom.

Med till finalen också Stefan Arvidssons Caradja, körd av Örjan Kihlström.

Lollo Trot var med och stångades i kvalen till långa E3 men blev bara fyra den gången. Hon vann sedan ”tröstloppet” lätt från ledningen.

Övriga vinnare i uttagningsloppen för ston var:

Jewilla tränad av Stefan Melander och körd av Mats E Djuse, som öppnade snabbt bakom bilen och övertog ledningen efter 150 meter. Hon fick direkt en het häst utvändigt och det blev en snabb öppning, men trots det blev det en säker seger från ledningen.

Timo Nurmos-tränade Beat It kördes till ledningen efter en bit av Örjan Kihlström och klev undan trots ordentligt tryck på tillställningen. Segertiden tangerat den snabbaste tillsammans med Drake Kronos, 1.11,2.

O’Mara Zon vann sitt uttagningslopp till E3 på ett övertygande sätt. Efter 600 meter avancerade hon hastigt och övertog ledningen. På upploppet gick hon undan till en säker seger på segertiden 1.12,4 över 1609 meter autostart och tränare Daniel Wäjersten var nöjd efter loppet.

Dea Grif var stor favorit i sitt uttagningslopp och segern var aldrig i fara efter ledning från start till mål. Segertiden blev fina 1.11,3 över 1640 meter autostart.

#E3trav

Sveriges populäraste insatslopp för Europafödda 3-åriga hästar. Totalt 70 lopp i E3-serien och 18 mkr att vinna.
Banor: Bergsåker, Eskilstuna, Färjestad, Gävle, Romme och Örebro.  Samarbetspartner:  Kalmar.