2015 – Vilken E3-plan, Haugstad!

Kenneth Haugstad hade en plan inför lördagens E3-final.
Och planen betalade sig bra.
900 000 kronor var segern värd med Heavy Sound som tränas av hans chef Roger Walmann.
– Hela veckan har jag tänkt på taktiken och kom fram till att min chans att besegra favoriten var att slå honom på speed, sa Haugstad.

I Gävle var det både högtryck och högt tryck på lördagen då V75 avgjordes med några av landets bästa treåriga travare i startlistorma.
Solen flödade och temperaturen var ett tag uppe i 27 grader. En värme som bidrog till flera nya rekord och topptider under dagen.
Heavy Sound tangerade det svenska rekordet för treåringar vid segern i hingstarna och valackernas E3-final över kort distans – 1.10,9 över 1 640 meter med bilstart.
Jättefavorit i loppet – faktiskt den största i hela V75-omgången – var Poet Broline. Detta med anledning av hingstens överlägsenhet i ”långa E3” tidigare i somras för Peter Untersteiner.
Poet Broline pep programenligt till ledningen men Kenneth Haugstad såg snabbt till att ta plats utvändigt med Heavy Sound och i sista kurvan vred Haugstad upp tempot och pressade favoriten.
Hästarna var sida vid och sida och loppet stod och vägde i början av upploppet. Scenariot ändrades emellertid från en sekund till en annan då Poet Broline snubblade till och galopperade 200 meter från mål.
Heavy Sound blev därmed en överlägsen vinnare.
– Jag har tänkt hela veckan på taktiken och kom fram till att min chans att slå favoriten var att ligga lugn i dödens och slå honom på speed. För min häst är väldigt, väldigt speedig. Jag tryckte upp tempot 400 kvar och då gick det fruktansvärt fort i ett par hundra meter och jag tror det var det som avgjorde loppet, sa Kenneth Haugstad.

”Största jag upplevt”
Den 38-årige norrmannen bytte Halmstad mot Solvalla och Roger Walmann i fjol våras och menar att han inte ångrat det draget en sekund.
– Vi går väldigt bra ihop, jag och Roger. Det här är också det största jag upplevt i travet. Jag sitter och tränar hästen i stort sett varje dag och har följt hästen sedan första gången han kom till Mälsåker, det är fantastiskt, sa Kenneth Haugstad.
Lennart Ågren (AB Svensk Reklamfinans) satsar hårt på travet och har 70-talet hästar i Roger Walmanns träning, däribland vinnaren av Elitloppet Magic Tonight och lördagens E3-vinnare Heavy Sound.

Spekulationer efter loppet
Hur hade det gått utan Poet Brolines galopp?
– Det är alltid svårt att säga, Jag tyckte att jag hade mycket att åka med när Peters häst galopperade men jag tror att det blivit en duell i alla fall, sa Haugstad artigt.
Peter Untersteiner hade ingen förklaring till galoppen.
– Galoppen kom som en blixt från klarblå himmel. Poet Broline hade gott om krafter kvar och jag tror att vi hade vunnit utan galoppen.

Grovjobb av Princess
Stoavdelningen i E3 blev en fartfylld historia. 22-årige Adrian Kolgjini vann loppet med familjehästen Princess Face som gjorde grovjobbet utvändigt ledaren.
Segertiden 1.11,1 över 1 640 meter meter är nytt svenskt rekord för svenskfödda fyraåriga ston.
Favoriten Flyer Boshoeve galopperade bort sina chanser i starten men Princess Face hade nog vunnit loppet oavsett scenario.
900 000 kronor in till familjen Kolgjini som fött upp och äger Princess Face.
– Jag kände att jag satt bakom bästa hästen, speciellt när favoriten galopperade bort sig från start. För att göra det så okomplicerat som möjligt och körde jag fram direkt och gjorde slag i saken. Det här är det största jag vunnit. Ett årgångslopp och egen uppfödning och en häst som jag verkligen älskar. Vilken jävla häst! sa Adrian Kolgjini som såg ut som en klar vinnare redan i den sista kurvan.
Tvåa från rygg ledaren efter lite kryssande över upploppet blev Toohotforyou för Ulf Ohlsson. Gävletränaren Fredrik Wallin är uppfödare, ägare och tränare.

//KANAL75

#E3trav

Sveriges populäraste insatslopp för Europafödda 3-åriga hästar. Totalt 70 lopp i E3-serien och 18 mkr att vinna.
Banor: Bergsåker, Eskilstuna, Färjestad, Gävle, Romme och Örebro.  Samarbetspartner:  Kalmar.