I januari 2021 kvitterade Viktor Lyck ut A-licens efter sju år i ett av Sveriges största stall. I år har resultaten börjat komma och nu har stallet nått sin första stora unghästfinal.
– Jag är jättestolt, detta är ett kvitto på att vårt upplägg fungerar, säger Viktor Lyck.
Viktor Lyck jobbade hos Svante Båth i sju år, varav fem som försteman. För två år sedan lämnade han stallet för att bli egen tränare. Under hösten 2020 gick han klart proffstränarkursen och plockade sedan ut licensen vid årsskiftet. 29-åringen berättar om varför det var dags just då.
– Det var lite olika anledningar, Jag trivdes väldigt bra hos Svante men hade haft tankar ett tag på att prova själv. Jag ville dessutom ha närmare hem och då kändes det naturligt att dra igång. Nu är jag inne på mitt andra år. Jag började med sju hästar, tre egna och fyra ettåringar åt Daniel Wäjersten, säger Viktor Lyck.
Det blev dock inga omedelbara resultat för den nyblivne Rättvikstränaren.
– I början gick det ganska trögt. Vi hade mest unghästar och de som startade gick inte jättebra. Det är så mycket man tar för givet när man jobbar i ett stall. Jag tyckte vi hade bra koll med vagnar och foder, men så märker man till exempel att vi inte har några skottkärror. Det var lättfixade saker men ändå mycket praktiskt som man behövde tänka på. Sedan handlar det såklart om att få in hästar i träning, man har ju inga resultat att visa upp.
Vad är den stora skillnaden mellan att vara försteman i ett storstall och A-tränare i ett mindre?
– Det är mycket arbete på båda ställena. Jag trivdes fantastiskt bra hos Svante och har lärt mig väldigt mycket som jag har med mig i dag, men det jag kunde sakna lite som försteman var att jobba nära hästarna. Det var mest fortkörning och så skodde jag en del.
Det blev mycket tid på kontoret med planering och listor.
– På Östuna, där jag var försteman hade vi 90-95 hästar och cirka 15 anställda. Nu är vi inte alls lika många och jag får jobba mycket mer med hästarna. Samtidigt var det otroligt värdefullt då jag hade ett stort ansvar och inblick i verksamheten.
Den äldsta kullen som funnits med från start är födda 2019 och är därmed tre år nu. Trots relativt få starthästar har stallet i år kört in 426 700 kronor, att jämföra med 305 000 under hela förra året.
– Detta är första kullen som vi tränat upp från början, nu börjar man se lite resultat, hästarna har gått bra men vi har vunnit lite för lite lopp. Det är fina pengar att köra om för treåringarna men svårt att vinna lopp.
Den 16 juni kom den största framgången hittills. I ett av uttagningsloppen till Långa E3 på Bergsåker inkom treårige Interwall (e. Panne de Moteur) som tvåa och kvalificerade sig därmed till finalen på Sundbyholm i helgen.
Interwall kom igång och startade redan i fjol.
– Han är döpt efter ägaren Hans Ivar Wall och kom till oss förra sommaren. Han har alltid varit tidig och fartfylld. Problemet var att han inte tog i och visade vad han kunde som hingst. Han gick okej i några lopp som tvååring men sprang bara på halvfart. Nu har han gjort fyra lopp efter kastration och det har varit en jätteskillnad. Han gick jättebra som trea på Bergsåker, sprang sedan en topptid på Rättvik, blev tvåa starten efter och var tvåa i E3-kvalet senast. Han blir bättre och bättre.
– Han fick en fin resa senast och gjorde det jättebra. Han kommer göra ett bra lopp nästa lördag. Det vara att han gör en topprestation och slutar femma, man måste ha lite tur. Han utrustas som i försöket, barfota runt om, jänkarvagn och helstängt huvudlag.
Viktor Lyck medger att det ger upphov till en viss stolthet när en av stallets unghästar kvalar in till en årgångsfinal.
– Jag är jättestolt, detta är ett kvitto på att vårt upplägg fungerar. Jag skulle säga att Långa E3 är det näst största treåringsloppet att kvala in till, efter kriteriet. Ofta är det mer hästar än i Korta E3 som ligger på ett datum där det hamnar lite i skymundan. Unghästträning är något jag brinner lite extra för. Får jag en påse med pengar köper jag en unghäst. Det är en speciell känsla, att man haft de sedan inkörning och jobbat ner de i tider fram till att de ska starta. Då blir man stolt.
Lyck berättar att detta betyder mer än bara det enskilda loppet.
– Det betyder mycket att kvala in till en stor final. Det blir en reklam för vårt stall, till hästägare också vidare. Det känns nästan som en seger, bara att vi kvalat in.
Lucas Ericsson/Travronden