Veikko Haapakangas vann sista E30-försöket

Veikko Haapakangas, 20 år, vann det sista försöket i E30-serien på Bergsåker förra torsdagen med B.W.T.Devil och är därmed kvalificerad för E30-finalen på Romme på lördag.

Veikko är född och uppvuxen i Finland. Efter grundskolan flyttade han till Umeå på hösten 2016 dit hans pappa Mika hade flyttat sin travtränarrörelse från Finland.

”Jag kunde inte ett ord svenska när vi flyttade till Sverige och både pappa och jag har lärt oss språket på ett utmärkt sätt”, säger Veikko.

I våras gick Veikko klart den treåriga hästskötarutbildningen på Wången där han trivdes fantastiskt bra och nu är han försteman på Wolmsta Gård, strax söder om Sundsvall, dit familjen flyttade hela sin rörelse från Umeå för bara en dryg månad sedan.

Förutom att träna och tävla så är familjen Haapakangas också uppfödare. Ni känner säkert till namnet ”Special” som är deras uppfödarnamn. Och hästen som lade grunden till där familjen är idag är just en Special-häst, nämligen Special Promise, som tjänat drygt 2,8 miljoner kronor. Andra hästar som visat framfötterna i deras regi är Mr Golden Quick och Vic de Luxe.

Veikko är bara tredjekusk i stallet när hästarna tävlar, påtalar han.

”Det är kompisarna Magnus och Mats Djuse som kör våra hästar första hand. Vi har idag 30 hästar i stallet och ska försöka etablera oss mer mot svenska ägare eftersom de flesta hästarna just nu är finskägda. Nio av hästarna är unghästar, men vi ser gärna mer av den varan också”, säger Veikko.

Arbetsmoralen i stallet är hög och det är genom hårt arbete som de ska lyckas etablera sig i Sverige och på Wolmsta Gård. En av de mest lovande hästarna i stallet är fyraårige Gogobet Sisu, så ha en extra koll på den framöver tycker Veikko.

E30-vinnaren B.W.T.Devil har hittat en ruggig formtopp och har aldrig varit bättre än vad hon är just nu och ekipaget startar även tillsammans i finalen på lördag.

”Trots ett bakspår så har jag god tro på vår häst, den är absolut med där framme och gör upp om segern”, hälsar Veikko.

Veikko vet även vad han vill inom travsporten framöver.

”Jag vill fortsätta att utbilda och förkovra mig, särskilt nu då jag är ung och har tid och möjlighet att göra det. Förutom praktik hos Bazire står ett lastbilskörkort och proffstränarutbildningen högt i kurs. På sikt vill jag bli proffstränare och tillsammans med pappa Mika driva en framgångsrik travtränarörelse”.

E30 är en serie med sju uttagningslopp samt final för körsvenner med B- eller K-licens som inte haft A-licens och som är födda 1990 eller senare och som körde högst 100 sulkylopp 2019.

Följande kör finalen på lördag: Andreas Lövdal, Ludwig Wickman, Jim Eriksson, Martina Jonsson, Stian Stoum, Johanna Lind, Isac Lindberg, Lukas L Svedlund, Tyler Mifsud, Alex Persson, Ida Riesterer, Carl Philip Lindblom, Veikko Haapakangas och Oskar Florhed.

Text: Thomas Almqvist
Foto: Privat

#E3trav

Sveriges populäraste insatslopp för Europafödda 3-åriga hästar. Totalt 70 lopp i E3-serien och 18 mkr att vinna.
Banor: Bergsåker, Eskilstuna, Färjestad, Gävle, Romme och Örebro.  Samarbetspartner:  Kalmar.