Tom vann andra uttagningsloppet i E30

17 mars kördes det första uttagningsloppet i E30 2017 på Gävletravet och Madelene Johansson vann med Västerbo Pay Me. Det andra uttagningsloppet kördes på Färjestad och där segrade Tom Fromell med White Bobbysock. Som vanligt börjar vi med en faktakoll om segraren.

Familj: Singel, har en syster och sedan mamma och pappa.
Äter helst: Pasta.
Reser helst till: Till något varmt ställe.
Det här är jag riktigt bra på: Matlagning.
Fritid: Förut tränade jag en del. Nu reser jag gärna, umgås med kompisar och träningen ska jag ta tag i igen.
Stiger upp på morgonen: Det blir runt 06.00.

Ja, det blev en riktig skrällseger i det andra uttagningsloppet till E30 sedan Tom Fromell styrt in 48-oddsaren White Bobbysock som Örebroamatören Lars-Einar Larsson tränar. Grattis till segern!

Tackar, det var kul. Jag blev faktiskt lite chockad när jag kollade oddsen i defileringen eftersom hästen har svarat för en del hyggliga lopp till och från. Nu gick han med jänkarvagn för första gången och eftersom många har sagt att det är en fördel att springa i ledningen första gången man testar dessa vagnar var min målsättning att komma dit och försvara den så länge det bara gick”, säger segerkusken dagen efter triumfen.

Du ryckte tussarna på sista bortre långsidan och genast fick ni några längders försprång som ni höll ända in i mål.

Jag ryckte dem lite för tidigt, annars hade vi vunnit lättare. Jag fick lite torskfrossa sista biten, men han stretade emot bra och det blev ganska säkert ändå”.

Nu är du kvalificerad för finalen på Romme 19 augusti där vinnaren får 20.000 kronor i stipendium.

Jag åker dit för att vinna. Och skulle jag lyckas med det kanske det kan bli en resa till Åke Svanstedt och titta på hur han tränar sina hästar. Jag var till Lexington och hälsade på Åke en gång och fick känna på att vara med lite under en morgon när hästarna kördes, men det vore ju en helt annan grej att kunna stanna kvar ett tag. Annars är ju Frankrike i ropet också, så att hälsa på och lära sig av en etablerad fransk tränare vore inte heller fel”.

Din pappa Per Fromell har varit proffstränare i Örebro ”hur länge som helst”, var det givet att du skulle hålla med hästar och trav också?

Inte alls. Jag var aldrig intresserad som barn. Visst, jag var ju med på trav många gånger, men det var ju aldrig självvalt och det var inte förrän jag blev 19-20 år och började spela lite på trav som intresset kom. Som barn sysslade jag med boxning i fem, sex år och en del andra kampsporter också. Jag kollade knappt på några travlopp alls”, säger Tom som fyllde 27 år 2 april.

Jag har jobbat mycket med barn och ungdomar och en del på fabrik. Sommaren 2012 slutade jag mitt dåvarande jobb på fritidsgården och tog ledigt i fem månader och passade på att resa en del. Sedan tror jag det var en dag i oktober samma år när jag hade kommit hem igen som pappa frågade om jag inte skulle följa med till stallet en dag, jag hade knappt rört en häst före det, men efter det har det bara varit trav”.

Hur minns du dina första arbetsdagar i stallet?

Jag fick hjälpa till att släppa ut hästarna i hagen och mocka en hel del. Jag fick lära mig allt från grunden och det tog ett bra tag innan jag lärde mig hur allt fungerar. Efter några dagar fick jag sitta upp bakom en häst och bara jogga lite. Allt tog sin tid och efter ett år ungefär körde jag mitt första provlopp. Bara att köra en häst var hur kul som helst, oavsett vilka farter det var i, att köra var det roligaste. Hästen jag körde mitt första provlopp heter Max Pro och även om vi inte kom så långt fram i provloppen blev han bra, han sprang en 14-tid tidigt i karriären och vann fyra av de fem första loppen för oss”.

Du vann ditt allra första travlopp i oktober 2015 och förra året blev det hela nio segrar och över en halv miljon kronor inkört, det är väl siffror du är nöjd med?

Det har gått lite upp och ner, men fjolåret var bra där jag bland annat slutade trea i Guldklockan på Solvalla och jag tog ju även min första V75-seger kvällen före julafton med vår egentränade Diora From My och det är min största seger hittills i karriären. Jag är ganska lugn av mig och stressar aldrig upp mig och ser bara framåt med allting”.

Att du följde med pappa till stallet den där oktoberdagen 2012 är knappast något du ångrar känns det som.

Nej, verkligen inte”.

Det är två månader kvar till 19 augusti, men lycka till i finalen!

Tack så mycket”.

Pernilla T Johansson slutade tvåa med Unheard Of bakom White Bobbysock/Tom Fromell är också kvalificerad för finalen på Romme 19 augusti.

Följande kuskar är därmed kvalificerade för finalen:
Från Gävle 17 mars:
Madelene Johansson och Mads H Nielsen.
Från Färjestad 18 juni: Tom Fromell och Pernilla T Johansson.

Övriga uttagningslopp till E30 2017 körs följande datum:
Bergsåker 30 juni
Eskilstuna 19 juli
Romme 28 juli
Kalmar 29 juli
Örebro 7 augusti

// MATHIAS GUSTAFSSON

#E3trav

Sveriges populäraste insatslopp för Europafödda 3-åriga hästar. Totalt 70 lopp i E3-serien och 18 mkr att vinna.
Banor: Bergsåker, Eskilstuna, Färjestad, Gävle, Romme och Örebro.  Samarbetspartner:  Kalmar.