2015 – Timbal trummade hem E3-finalen

En stenhård dam döpt efter ett slagverk utmanar om titeln kullens drottning bland treåringarna.
Timbal vann E3-finalen för ston i Karlstad på lördagen på ett nytt svenskt rekord över medeldistans, 1.12,5.
– Hon var grymt bra, ta bara sättet hon gör det på. Jag var aldrig riktigt orolig när vi kom till ledningen, sa Robert Bergh efter att storfavoriten Tunika förpassats till andraplatsen.

Clear As A Bell heter mamman till Timbal som fötts upp av Margareta Wallenius Kleberg på Menhammar stuteri – men som faktiskt inledde karriären på Mallorca.
Efter två starter som tvååring på turistön i Medelhavet fick Timbal komma tillbaka till Sverige igen och började leasas av välkände travprofilen Assar Engblom i Sundsvall.
Nio starter hos Robert Bergh har efter det slutat med åtta segrar. På lördagen kom den tyngsta triumfen i de treåriga stonas final i E3-serien över medeldistans.
900 000 kronor väntade vinnaren i ”långa E3” och loppet avgjordes i starten. Robert Bergh hade spåret innanför favoriten och kullettan Tunika och körde resolut till ledningen med Timbal.
Efter 1.09,3 första 500 meterna kunde Bergh lugna ner tillställningen till 1.14,0 första varvet. Tunika var bra men kunde aldrig hota ledarinnan.
– Jag trodde på toppchans när vi kom till ledningen. Det gjorde ju inget att jag fick köra lite sakta – men om jag velat köra fortare hade hon varit med på noterna på det också eftersom hon är väldigt stark. Jag ville gärna ha ledningen i dag och har sparatatt trycka av henne till ett lopp då vi verkligen hade läget som nu. Annars har hon mest fått tävla utvändigt ledaren sa Robert Bergh.

”Naken” i vinnarcirkeln
5 786 personer såg tävlingarna på Färjestadstravet. Efter stonas uppgörelse kom Timbal till vinnarcirkeln utan sin sulky efter att ha lösgjorts från den på stallbacken innan segerceremonin. Robert Bergh och skötaren Charlotte Andersson tar alltid det säkra före det osäkra med det bestämda och lite egensinniga stoet.
– Hon reser och sticker om hon ska stå still efter ett lopp och det ville vi inte vara med om i dag, sa en glad Rober Bergh.
Segertiden till 1.12,5 över 2140 meter med bilstart är en kapning med fyra tiondelar av D’Ones svenska rekord över medeldistansen från 2013.

En poet bäst bland hingstarna
Timbal var en outsider i V75-omgången som delade ut drygt 1,1 miljoner kronor för sju rätt.
E3-finalen för hingstarna och valackerna – en öppen historia på förhand – gick till knappe streckfavoriten Poet Broline som spårade loppet från start till mål för Peter Untersteiner.
Halmstadtränaren fick hästen i träning i april och därefter har det blivit tre raka segrar.
– Jag tryckte av honom rejält från start och han lugnade aldrig ner sig helt. Han låg bra i handen ändå och det kändes aldrig som jag körde på honom trots att vi varvade på 1.13,0, vilket är bra gjort av en treåring. Det är inte jag som ”skapat” hästen men vi har finslipat lite och det har varit väldigt tacksamt för mig, sa Peter Untersteiner om hästen som tidigare tränades av Carlos Söderström.
Sven-Göran Sjöström i Lindome äger Poet Broline och Henriette Larsen sköter hästen som vann på 1.12,4, en tid endast tre tiondelar ifrån det gällande världsrekordet för treåriga travare över medeldistans.
Betrodde Sucre kunde inte vara med i temposkärpningen i den sista kurvan men kom tillbaka till en andraplats efter ett lopp i ledarens rygg. Heavy Sound (andra utvändigt) utmanade favoriten i den sista kurvan i en spurt som ebbade ut något och resulterade i en tredjeplats.

//KANAL75

#E3trav

Sveriges populäraste insatslopp för Europafödda 3-åriga hästar. Totalt 70 lopp i E3-serien och 18 mkr att vinna.
Banor: Bergsåker, Eskilstuna, Färjestad, Gävle, Romme och Örebro.  Samarbetspartner:  Kalmar.