Svenskt rekord när Globalizer skrällde i E3-finalen

Sesam öppnade sig i sista sväng. Då fick korta E3-finalen för ston en överraskande vinnare i form av Globalizer.
– Stefan Persson körde ett superlopp, berömde tränaren Jerry Riordan.

De fyra försöksvinnarna startade från de innersta spåren och förväntades också göra upp om segern. Det började dock illa för spetsaspiranten Chablis Ribb som galopperade redan i starten. Snabbast ut var Hilarious Am som enkelt tog hand om ledningen från spår två. Hon fick favoriten M.T.Perette på sin utsida medan Malvha Ha hamnade i andra ytter.

Så var också positionerna när finalisterna gav sig in i slutkurvan efter 1.11 blankt på varvet. Vid upploppets början kopplade M.T.Perette grepp om ledaren och bakom henne förmådde inte Malvha Ha att följa.

En som däremot hade krafter kvar var Globalizer. Stefan Persson hittade ut från tredje inner och med fritt fram spurtade Bold Eagle-dottern till en säker seger på 1.10,9 över 1640 meter – nytt svenskt rekord. Förstapriset var 950.000 kronor.

Globalizer vann före M.T.Perette och Hilarious Am. Hon är en halvsyster till Montdore och tränas av Jerry Riordan som inte hade några större förväntningar inför loppet.

– Nej, inte från spår elva över kort distans, men Stefan Persson körde ett superlopp. Han har gjort ett mycket bra jobb – hon är lite speciell. Det är en märr som kan vara svår att handskas med, men han har haft tålamod, sade Halmstadstränaren till Kanal 75.

Text: David Grudd/Travronden
Foto: Maria Holmén/TR Bild

#E3trav

Sveriges populäraste insatslopp för Europafödda 3-åriga hästar. Totalt 70 lopp i E3-serien och 18 mkr att vinna.
Banor: Bergsåker, Eskilstuna, Färjestad, Gävle, Romme och Örebro.  Samarbetspartner:  Kalmar.