Stipendium till Anders Eriksson

Foto: TR BILD

Anders Erikssons meritlista blir bara längre och längre. I helgen vann han E30-finalen i Gävle med Stig H Johanssons Captain Knas. Segraren belönas också med ett resestipendium, för att förkovra sig inom travsporten, från E3-banorna. Under 2017 var för övrigt Anders en av Stig H Johanssons stipendiater och nu står han inför en spännande vecka.

E30 är en serie för kuskar som inte fyllt 30 år. Anders segerkort Captain Knas har han kört två gånger och vunnit båda.
– Det var såklart roligt att få vinna finalen säger Anders när vi når honom hemma i Sigtuna. Min sambo Kim Moberg vann samma final ifjol så kanske kan vi resa tillsammans fortsätter Anders.

Anders, som nyss fyllde 28 år, är inne i en spännande period nu. Han är född in i travsporten och jobbar idag åt Svante Båth, en av Sveriges största och framgångsrikaste tränare. Hos Svante skor han på halvtid och tränar fyra hästar på halvtid. De är 2-åringen Adriatic Kronos (Muscle Hill-Melodynot), 5-åringarna Such a Knight (Scarlet Knight – Dreamalittledream) och Tahoe Broline (Weingartner – Malabar Mist) samt 4-åriga Van Kronos (Timoko – Mythical Kronos) som på onsdag ska försöka kvala in till Svenskt Travderby nere på Jägersro. Van Kronos har hittills tjänat 1,2 miljoner kronor.
Tidigare har Anders jobbat åt Stig H Johansson med tävlingshästar och på Menhammar Stuteri med unghästar. Han har även provat på att jobba med travhästar i Kanada och USA, så även om han inte fyllt 30 år än så har han en diger meritlista.

Under helgen reser han till Sundsvall för att köra två lopp. På fredag kväll kör han Special Offer åt farbror Peter Eriksson och på lördag kör han i lärlingsloppet inom V75. Ett speciellt lärlingslopp då det är Lars Lindbergs Minne. Där ska Anders köra det Italienska stoet Visa Vi som gått 12-tider i de tre senaste starterna. I båda dessa lopp är det 250 000 kronor till segraren.
Att vinna på V75 har Anders redan klarat av. Segern togs med Luna Nera Doc på nyårsafton 2017. Seger i Gulddivisionen har han inte upplevt än men andraplatsen med Highspeed Call bakom Dante Boko på Örebro i maj 2017 kändes nog som en seger för Anders.
Första segern tog han år 2014 med Red Carpet i Gävle. Det var för övrigt både hästens och Anders första seger. Första segern på Solvalla kom 2015. Segervapnet där var Neon Face.
Totalt har Anders kört in 2,8 miljoner kronor, varav 1,2 kom förra året. Det ger ett snitt på 6 640 kronor per start. Antal segrar är nu 51 eller 11,8 procent.
– I år har jag kört in ungefär lika mycket pengar som vid samma tidpunkt ifjol, men segerantalet är lite lägre säger Anders, som så småningom hoppas bli tränare på Solvalla.

// Hasse Svennehed, Svensk Travsport

#E3trav

Sveriges populäraste insatslopp för Europafödda 3-åriga hästar. Totalt 70 lopp i E3-serien och 18 mkr att vinna.
Banor: Bergsåker, Eskilstuna, Färjestad, Gävle, Romme och Örebro.  Samarbetspartner:  Kalmar.