Stian Stoum vann tredje E30-försöket

Norrmannen Stian Stoum vann det tredje E30-försöket med Radio Gaagaa i Örebro 15 juni och är därmed klar för final på Romme 15 augusti. Jag tog Stian på pulsen och fick snabbt klart för mig att här har vi en 21-åring som trivs med travlivet.

”Härifrån vill jag inte flytta”, är en kommentar han använder sig av under vårt samtal en tisdag under Sprintermästarveckan i Halmstad.

Stian Stoum är uppvuxen i norska Trondheim och flyttade till Sverige för att gå travgymnasiet på Wången och efter det har det hänt en del saker på vägen fram till nu där han befinner sig på en arbetsplats som han inte vill lämna.

Hur växte travintresset fram hos dig?

”Jag började rida lite när jag var barn och sedan kom jag i kontakt med ponnyhästar som jag började köra och sedan har det växt på hela tiden. Jag tog min licens som 16-åring i Norge där jag tränade två ponnysar innan jag flyttade till Sverige”, säger Stian.

2015 gick flyttlasset till Sverige och jämtländska Wången och efter tre års studier bar det iväg mot nya resmål.

”Jag fick sommarjobb hos Veijo Heiskanen och efter den perioden tog jag bilen och drog till Frankrike för att jobba på Björn Goops filial där. De första två månaderna var jag ute på landet med unghästarna och sedan blev det sju månader inne på Grosbois där jag trivdes riktigt bra”.

Vad var det som gjorde att du flyttade tillbaka till Sverige efter nio månader?

”Jag ville börja köra mer lopp och fick höra att det fanns jobb hos Jerry Riordan och eftersom han är duktig på att sätta upp lärlingarna i lopp flyttade jag till honom. Jag tycker om att köra lopp och där fick jag chansen, det var roligt”.

I ungefär ett halvår har Stian nu arbetat hos Peter Untersteiner och det låter som om han kommer att bli kvar där ett tag.

”Härifrån vill jag inte flytta! Det är helt underbart här. Jag har en bra chef och kollegor som jag verkligen trivs med och jag jobbar i ett stall med 32 hästar på en mindre gård en liten bit från travbanan. Vi är fyra skötare som har hand om alla hästar här och vi får jobba väldigt självständigt”.

Det är ju Sprintermästarvecka den här veckan när vi pratas vid, märks det av på något sätt i dessa coronatider?

”Allt är som vanligt för oss i stallet. Det finns en del hästägare som är nyfikna och kommer och hälsar på sina hästar, men än så länge känner jag ingen skillnad, men vi har ju ett gäng starthästar till helgen och jag har två passhästar som ska starta”.

Du har en väldigt fin merit i bagaget som har vunnit lopp på Vincennes! 15 oktober ifjol vann du med Benuro d’Auvillier. Vad minns du av den framgången?

”Jag är 100 procentig på Vincennes! Jag var en av tre kuskar från Sverige som fick representera Wången eftersom jag tydligen hade varit en bra ambassadör och det var stort alltså. Loppet var på stora banan och vi vann enkelt. Jag hade sett på lopp innan med hästen som varit trög från start, men när bilen släppte iväg fältet gasade vi till ledningen direkt och fick bestämma och sedan gasade vi bara ifrån dem till slut och jag lyfte både ena armen och benet i luften när vi passerade mållinjen. Det var jättekul”.

Stians karriär är under stark frammarsch. Han tog sin första seger på Leangen i maj 2018 med forne E3-vinnaren Rolling Stones (inledde karriären med åtta raka segrar varav E3-finalen för hingstar/valacker 2013 reds anm.) och hittills har det blivit sju segrar på 40 starter för Stian. Den senaste i E30-försöket med Radio Gaagaa, en av hans egna passhästar och det trots galopp i starten.

”Vi tappade nog 30-40 meter på galoppen, men han ställde sig snabbt och sedan körde jag snällt invändigt och hade allt sparat i sista sväng när jag ryckte tussarna. Han svarade bra på det och när luckan kom avgjorde han lätt till slut”.

Vinnaren i E30-finalen på Romme vinner även ett stipendium från E3 värt 20.000 kronor, något som är bra att ha för att kunna förkovra sig vidare inom travsporten.

”Just nu har jag ingen aning om vad jag skulle använda det till, men vi får väl köra loppet först och se om det blir jag som vinner eller inte”.

Just nu verkar det inte heller som om du funderar alltför mycket på framtiden, eller hur går tankarna?

”Jag vill ju ut och lära mig saker hela tiden, men det är inte aktuellt just nu. Jag får känna efter lite på vad som händer, men jag trivs väldigt bra hos Peter Untersteiner med kollegor, så jag kör på här så får vi se vad som händer”.

Trevligt att du tog dig tid och lycka till i finalen på Romme!

”Tack så mycket!”

Johanna Lind slutade tvåa bakom Stian Stoum i uttagningsloppet i Örebro och är också kvalificerad för finalen på Romme 15 augusti, vilket betyder att Stian och Johanna inte får köra i de övriga uttagningsloppen som återstår i år.

Återstående E30-lopp: Eskilstuna 15 juli, Kalmar 23 juli, Färjestad 3 augusti och Bergsåker 6 augusti.

E30 är en serie med sju uttagningslopp samt final för körsvenner med B- eller K-licens som inte haft A-licens och som är födda 1990 eller senare och som körde högst 100 sulkylopp 2019.

Text: Mathias Gustafsson
Bild: FotoTarzan

#E3trav

Sveriges populäraste insatslopp för Europafödda 3-åriga hästar. Totalt 70 lopp i E3-serien och 18 mkr att vinna.
Banor: Bergsåker, Eskilstuna, Färjestad, Gävle, Romme och Örebro.  Samarbetspartner:  Kalmar.