Sparven flög lägst – ställde till med sensation

Minst spelad i loppet och nästan ”ostreckad” på V75. Sparven flög lägst över upploppet och ställde till med sensation i E3 för ston. Den segern gjorde uppgiften omöjlig för spelarna. Ingen hittade sju rätt.

För Sparven hade inte många räknat med. Men det lilla stoet från Jörgen Westholms stall ställde till med en praktöverraskning i finalen av E3 för ston. Minst spelad på toton, 124 gånger insatsen och streckad på endast 0,34 procent av insatsfördelningen på V75 – fast först över mål.

Mika Forss hade plats i sulkyn bakom Sparven som från ett tolftespår förklarligt inledde långt bak i kön. Ännu fortsatt in över upploppet befann hon sig sist i fältet, men avslutningen var formidabel. Sparven störtdök längst ut i banan för att på mållinjen fånga in den mycket tappra favoriten Eireann som fått göra hela jobbet först utan rygg. Trea i mål, en invändigt avslutande Halley Wania.

Sensationen Sparven, som här tog karriärens första seger, belönades genom premiechansen med ett förstapris på två miljoner kronor. Segertiden blev 1.13,5 över 2140 meter auto.

– Det är travsport när den är som absolut bäst! Hon hade jobbat bra efter försöket och nu ryckte vi skorna, det såg ut som om hon dansade fram i provstarten. Det här var vårt team förtjänta av, vi har haft flera tvåor och treor i E3 tidigare, sa Jörgen Westholm.

– Det känns riktigt fint att äntligen få vinna en E3-final och så fick jag slå Örjan på mållinjen, det är inte normalt…, sa Mika Forss.

Daniel U. Olsson, Kanal 75

#E3trav

Sveriges populäraste insatslopp för Europafödda 3-åriga hästar. Totalt 70 lopp i E3-serien och 18 mkr att vinna.
Banor: Bergsåker, Eskilstuna, Färjestad, Gävle, Romme och Örebro.  Samarbetspartner:  Kalmar.