Simon vann sjätte uttagningsloppet till E30

Det sjätte uttagningsloppet i E30 kördes i Kalmar 29 juli och där vann Simon Helm med Demokritos F. som tränas av Jägersrolärlingen Ulrika A Eriksson. Och det var inte vilken seger som helst för Simon, det var nämligen första segern i karriären! Nu väntar finalen i E30 2017 på Romme 19 augusti och det är en kusk i toppform som är laddad inför uppgiften. Som vanligt tar vi en faktakoll om segraren.

Familj: Mor och far, två storebröder och en storasyster.
Äter helst: Grillat.
Reser helst till: Inom Sverige.
Det här är jag riktigt bra på: Spela badminton.
Fritid: Det är bara trav som gäller.
Stiger upp på morgonen: Klockan fem.

Om vi backar bandet till segerloppet i Kalmar där ni från spår tre bakom bilen tog hand om ledningen ganska snabbt och sedan såg det väldigt kontrollet ut hela vägen där ni stack undan sista biten till en lätt seger. Grattis till segern och finalplatsen!
Tackar. Jag hade bra feeling på förhand och han öppnade ju bra, vilket jag inte trodde att han skulle göra. Sedan fick vi bestämma tempot och det var lugnt hela vägen in i mål”, säger Simon som förutom finalplatsen på Romme också kunde fira karriärens första seger.
Det var riktigt kul, det blev lite champagne dagen efter”, säger en kusk som verkligen är i toppform.
I måndags satt Simon upp bakom ännu en starthäst i Halmstad och på nytt blev det seger, så det är två raka segrar med i bagaget för 19-åringen som körde sitt första lopp i mars 2016. Hur går tankarna inför finalen på Romme, det är ju en V75-dag med E3-finaler och mycket folk på publikplatserna?
Jag ska hålla mig lugn och försöka hitta en bra position i loppet. Det ska bli spännande”.
Det är 20.000 kronor i stipendium till den som vinner finalen, är det något du har funderat på vad du skulle göra med pengarna?
Då blir det nog en resa till USA och Jimmy Takter. Jag har varit mycket hos Helena Burman som har ett tight samarbete med Jimmy och jag har sett lite hur han jobbar när han varit hos henne och hälsat på. Det skulle vara riktigt kul att kunna åka till honom och se hur han jobbar på sin hemmaplan”.
Vart fick du ditt travintresse ifrån?
Det var min pappa Börje som spelade på trav. Jag började kolla på en del lopp med honom på TV:n och tyckte att det verkade kul. Efter ett tag såg jag en annons i Sydsvenskan om att Ung Jägersro skulle starta en kurs och då visade jag pappa som bara sade ”nej nej” först, men jag tjatade vidare och till slut fick jag börja, jag var åtta år då”.
Jag läste att du sedan började köra ponnytrav, körde du många lopp?
Ja, det blev cirka 300 lopp”.
Hur många segrar tog du?
Jag vann bara ett lopp”, säger Simon och skrattar.
Men det var ett insprängt lopp på Jägersro och jag minns att det var mycket folk där och riktigt roligt. Jag körde ponnytrav i tre år innan jag började tröttna på det. Jag ville jobba med stora hästar och har gjort så sedan dess och även börjat med lite uppfödning”.
Ja, det här med uppfödningen, hur många hästar har du fött upp?
Det är fem stycken nu. En av dem har gått premielopp nu och verkar lovande”, säger Simon som i somras gick ut travgymnasiet på Malmö Lärlingscenter.
Hur ser din vardag ut idag?
Jag kliver som sagt upp klockan fem på morgonen och jobbar som sommarvikarie hos Per Nordström, vilket jag ska göra augusti ut. Sedan får vi se vad som händer”.
Du spelade mycket badminton som liten knatte, hur är det med det nu?
Nej, det var tyvärr länge sedan nu. Det var mest för att hålla igång, men nu hinner jag inte längre, hästarna tar all min tid”.
Om du tänker din framtid inom travsporten, vad säger du då, har du någon tidsplan?
Inom fem år vill jag bli lärlingschampion på Jägersro. Framöver vill jag bli egen tränare och köra lopp och även kunna syssla med lite uppfödning också. Jag kanske kan bli en ”mini-Ludde” helt enkelt”.
Tack för pratstunden och lycka till i finalen!
Tack så mycket”.

Jean-Claude Pace slutade tvåa med Prytzygo bakom Demokritos F./Simon Helm och är också kvalificerad för finalen på Romme 19 augusti.

Följande kuskar är därmed kvalificerade för finalen:
Från Gävle 17 mars: 
Mads H Nielsen och Jimmy Dahlman (segraren Madelene Johansson är avstängd och får inte köra finalloppet och Jimmy Dahlman som slutade trea i uttagningsloppet ersätter).
Från Färjestad 18 juni: Tom Fromell och Pernilla T Johansson.
Från Bergsåker 30 juni: Daniel Selin och Anna Charlotta Bergström.
Från Eskilstuna 19 juli: Henrik Nilsson och Isac Lindberg.
Från Romme 28 juli: Joakim Eskilsson och Micael Lindblom.
Från Kalmar 29 juli: Simon Helm och Jean-Claude Pace.

Övriga uttagningslopp till E30 2017 körs följande datum:
Örebro 7 augusti

// MATHIAS GUSTAFSSON

#E3trav

Sveriges populäraste insatslopp för Europafödda 3-åriga hästar. Totalt 70 lopp i E3-serien och 18 mkr att vinna.
Banor: Bergsåker, Eskilstuna, Färjestad, Gävle, Romme och Örebro.  Samarbetspartner:  Kalmar.