Så gick det i E3-uttagningarna

I måndags avgjordes uttagningar inför korta E3-finalen på Romme senare i månaden. Total åtta uttagningar kördes, fyra vardera för hingstar/valacker och ston. Så här kördes loppen:

Hingstar/valacker: Firma Båth/Adielsson satte tonen

Försök 1:
 När det handlar om unghästlopp har stall Svante Båth alltid slagkraftiga adepter till start. Så även denna kväll när E3-uttagningarna körs i Örebro. Erik Adielsson och Van Kronos (e. Timoko) blev överflyglade från start, men var snabbt ute i andraspår och övertog kommandot igen. Trots tuff press under stora delar av loppet av Hazard Boko och Per Lennartsson kunde Van Kronos gå undan och vinna på 1.12,5a/1.609 meter.
– Jag var jättenöjd med honom. Han öppnade fint, gamblar jag lite tror jag att jag håller ut Djuses häst, men jag hade på känn att han skulle släppa. Det var två fantastiska prestationer av min och Pers häst (Hazard Boko) och vi har fantastiska treåringar i Sverige, sade Erik Adielsson som satt i sulkyn.
Vidare till final: 
Van Kronos–Svante Båth
Hazard Boko–Per Lennartsson
Gilbert Bris–Mattias Djuse

Försök 2: 
I ett händelserikt uttagningslopp blev det till sist en enkel seger för Joakim Lövgrens undantagshäst Executive Caviar (e. S.J.’s Caviar) som lämnade andra utvändigt för att sätta sig först utvändigt om ledaren med dryga varvet kvar. Executive Caviar och ledaren Casterly Rock gick undan i slutsvängen, men den senare galopperade med grepp 350 meter från mål. Pontiac S.W. försökte ta upp kampen med undflyende Executive Caviar, men galopperade även han mitt på upploppet. Istället blev Capitol Hill tvåa medan Enzo de Vonnas tog hand om tredjepriset.
– Det var smidigt och behändigt och vi fick loppet precis som vi ville ha det. Det var inget vidare tempo och det var lika bra att kliva framåt och där hade vi full koll på loppet, sade Joakim Lövgren.
Vidare till final:
 Executive Caviar–Joakim Lövgren
Capitol Hill–Svante Båth
Enzo de Vonnas–Tomas Malmqvist

Försök 3:
 Hemmahästen Lucifer Lane (e. Infinitif) fortsätter att fira fina framgångar. Denna gång körde Johan A Nilsson till ledningen i utgången av första sväng sedan den tidigare ledaren Ethien du Vivier galopperat bort sig. Väl där bevakade Lucifer Lane och Johan A Nilsson det övriga fältet och stack undan på pigga ben över upploppet. Segertiden skrevs till 1.12,8a/1.609 meter. Tränar gör Thomas L Nilsson.
– Var inne på att Christoffer skulle köra där, men när hans galopperade tog vi chansen. Min häst kändes riktigt bra. Han brukar kunna bli bekväm, men nu gick han till och med undan och vann säkert.
Vidare till final: 
Lucifer Lane–Thomas L Nilsson
Global Unlimited–Svante Båth
Othellos Magi–Henrik Larsson

Försök 4: 
Magnus Jakobssons On Track Banditen (e. Mythical Lindy) visade prov på fin speed när han enkelt plockade hem den sista E3-uttagningen för hingstar och valacker. Ledaren Lass Revenue försökte rycka undan i utgången av sista sväng, men On Track Banditen hängde enkelt på och växlade ned ledaren över upploppet. On Track Banditen nådde mållinjen på fina 1.12,1a/1.609 meter närmast före Lass Revenue och Twist Of Fate.
– Han kändes jättefin. Det var bra fart över mål. Han är riktigt kvick från början och det var starkt att hålla ryggen på ledaren. Det är väldigt stort att kvala in till finalen och jag tror att hästen kan vara med och kämpa i toppen även i finalen, sade Magnus Jakobsson.
Vidare till final:
 On Track Banditen–Magnus Jakobsson
Lass Revenue–Mattias Djuse
Twist Of Fate–Pekka Korpi

Ston: Europhile Am efter smygresa

Försök 1: 
Örjan Kihlström hittade rygg på ledaren med Lars I Nilsson-tränade Europhile Am (e. Gift Kronos). Väl därifrån kom luckan in i slutsvängen när spelfavoriten Vamp Kronos slängde sig i galopp. Europhile Am tog sig förbi en duktig ledare i White Lightning den sista biten och kom i mål på snabba 1.12,2a/1.609 meter.
– Jättefin travare som fick ett fint lopp. Hon gick fort till slut. Det kändes som att vi skulle koppla grepp, men man är aldrig säker förrän man är i mål, sade Örjan Kihlström.
Vidare till final: 
Europhile Am–Lars I Nilsson
White Lightning–Jörgen Westholm
Unique Madonna–Hans R Strömberg

Försök 2: 
Efter ett par galopper kunde Mattias Djuse och Helloise Boko (e. The Best Madrik) överta ledningen efter drygt 400 meter. Från den positionen kunde sedan Solvallatränaren bevaka tillställningen och efter att ha avslutat sista varvet efter 1.13,2 vann ekipaget enkelt på 1.12,7a/1.609 meter. Detta närmast en bra avslutande Calamara’s Girl som gick på från tredje utvändigt med 400 meter kvar. Svante Båths häst stod för en härlig avslutning, men kunde aldrig gå i riktig närkamp med vinnaren.
Vidare till final: 
Helloise Boko–Mattias Djuse
Calamara’s Girl–Svante Båth
Bravo Qira–Karl Aikio

Försök 3: 

Kenneth Haugstad och Crucified ryckte åt sig en stor ledning tidigt, men var ifattsprungna halvvarvet kvar till mål. Trots det samlade ledaren krafter och höll riktigt starkt hela vägen. Ekipaget fick dock sträcka vapen för Sten O Janssons Sunwapta Goj (e. Sahara Dynamite) som trots ett lopp mestadels först utvändigt om ledaren kunde koppla ett knappt grepp över upploppet. Segertiden skrevs till 1.13,3a/1.609 och Sunwapta Goj vann före tidigare nämnda Crucified och Willow Pride.
– Har fått förmånen att köra henne ett par gånger och det är tacksamt. Jag tycker att det var ett ganska ojämnt lopp, valde att lägga mig utvändigt ledaren en bit bak. Det kändes bra när Jormas häst kom upp utvändigt i sista sväng och tyckte ledaren hade fått öppna lite väl hårt. Hästen är under utveckling och det krävs om hon ska kunna vara med i finalen också, sade Claes Sjöström.
Vidare till final: 
Sunwapta Goj–Sten O Jansson
Crucified–Daniel Redén
Willow Pride–Markku Nieminen

Försök 4:

Daniel Redén och Örjan Kihlström tog hem det sista uttagningsloppet till korta E3 för ston. Detta efter att Bellatrix Zet (e. Hard Livin) avslutat sylvasst den sista biten. Örjan Kihlström satt i andra utvändigt med sin häst och gick på först i tredjespår med knappa halvvarvet kvar till mål. Hästen fick upp ordentlig fart och kunde ta sig ifatt och förbi den undflyende ledaren Callela Lisbeth den sista biten.
– Hon gick ruggigt fort till slut. Det hade gått lite väl sakta för min smak, men kände att jag hade mycket häst att köra med, sade Örjan Kihlström.
Vidare till final: 
Bellatrix Zet–Daniel Redén
Callela Lisbeth–Markku Nieminen
Elektra–Hans-Owe Sundberg

//www.travronden.se

#E3trav

Sveriges populäraste insatslopp för Europafödda 3-åriga hästar. Totalt 70 lopp i E3-serien och 18 mkr att vinna.
Banor: Bergsåker, Eskilstuna, Färjestad, Gävle, Romme och Örebro.  Samarbetspartner:  Kalmar.