Rebecca Dahlén vann sista uttagningsloppet i E30

En av Sveriges hetaste amatörkuskar kvalificerade sig till E30-finalen på Gävletravet efter ett offensivt upplägg i uttagningsloppet. Efter sitt debutlopp med stor häst skulle hon aldrig köra några fler lopp, men lyckligtvis tänkte hon om och nu går det bättre än någonsin. Vi tog ett snack med Rebecca Dahlén och som vanligt börjar vi med en faktakoll.

Familj: Sambo med Dennis Palmqvist och alldeles för många hästar.
Äter helst: Choklad.
Reser helst till: Till något varmt ställe.
Det här är jag riktigt bra på: Jag är en jäkel på matte!
Fritid: Nej, det finns ingen tid över för det.
Stiger upp på morgonen: Så sent som möjligt, det beror på om jag har varit på trav eller inte eller om jag måste fodra hästarna, men oavsett sover jag gärna fem minuter till.

Foto: Micke Gustafsson/Foto-Mike
Lövdala Principito med Rebecca Dahlén

 

Det sista uttagningsloppet till E30 kördes på Romme och där segrade alltså Rebecca Dahlén med Lövdala Principito som Gävleamatören Jessica Simpsson tränar och detta efter ett offensivt upplägg. Grattis till segern och finalplatsen!
Tackar. Jag visste att jag skulle köra en stark häst som tidigare hade vunnit på V75, men det var ju ett tag sedan och han hade halsopererats två gånger efter det, men han hade kommit tillbaka bra. Körordern jag fick var att hitta en rygg, men det gick ju sådär…
Ja, ni blev hängande i tredjespår en bra bit innan ni kom ner och till slut kunde köra er till ledningen.
Han öppnade bättre än vad jag hade förväntat mig och när vi fick möjlighet att kunna köra oss till ledningen fanns det inte mycket att välja på. Han hade aldrig körts i spets tidigare och jag tror att tyckte det var roligt och blev lite morsk i den positionen, i sista sväng ville han bara sticka undan, så det blev lätt in mot mål”.
Bara några dagar innan körde du ett lopp i Gävle som kallades ”Ponnytravarloppet” där samtliga kuskar hade varit verksam inom ponnytravet och i den statistik som Timmy Lundegård presenterade hade du vunnit 63 av 325 körda lopp och deltagit i Elitloppet och Derbyt, så det verkar som om du har varit med inom travsporten länge.
Jag har inte en släkting som sysslat med hästar och som liten var jag allergisk mot päls och djur, så när jag ville börja på ridskola var det inte så populärt för mina föräldrar. Men jag fick testa hos en amatörtränare som bara hade travhästar och det fungerade, så det var travhästar direkt för mig. Hon hade dock bara stora hästar och som sjuåring var det inte så enkelt och därför fick jag en egen minishettis, så jag kunde åka ut och köra hela tiden som jag ville”.
De där 63 segrarna tror jag bara är i sulky, jag tror det blev ca 15 segrar i monté också. Det gick bra för mig redan från början och det blev fler och fler ponnier”, säger Rebecca som är uppväxt i Sunne som ligger sex mil norr om Karlstad.
2007 tog du ut licens och körde ditt första lopp med stor häst, hur var det?
Ja, hästen jag körde var över 1,70 hög och precis innan defileringen blev det strul och den ville inte gå fram till vingen när starten skulle gå och vi blev hängande i tredjespår och blev aldrig nersläppta. Efter det bestämde jag mig för att aldrig köra lopp igen”.
Tur att du ändrade på det beslutet, men det tog fyra år innan nästa lopp kördes.
Jag flyttade till Malung i gick gymnasiet där och efter det flyttade jag till Rättvik. Efter 1,5 år där började jag jobba hos Jesper Hedqvist på Mantorp där jag var i nästan tre år. Jag har mest lattjat på med löpkörningen och det har rullat på hela tiden, men det som driver mig är att vara först i mål och det är inte så uppmuntrade odds man har som kusk eftersom man förlorar de flesta lopp”.
2013 tog du din första seger, vad minns du av det?
Den var speciell eftersom det var med min nordsvensk som hette Dag Storm. Han hade blivit påkörd på en motorväg vintern innan och var utdömd, men han gick ut och vann i första starten efter det uppehållet, så det var en känslosam seger. Han var riktigt bra och utmanade bland annat Timo Nurmos segermaskin Laxfaks i en start i Örebro innan han bräckte ner”.
De senaste åren har gått riktigt bra, du vann 15 lopp och körde in 681.000 kronor förra året och hittills i år (180809) har det blivit 22 segrar och 1,3 miljoner kronor inkört. Och i somras vann du V75-lopp med Minnestads El Paso som du själv äger och tränar med din sambo.
Minnestads El Paso är världens bästa häst, det är min absoluta ögonsten. Den segern var förstås väldigt speciell och sedan slutade vi tvåa i finalen med all anspänning som var före det loppet. Det rullar på bra just nu och det var någon som sade till mig att jag kan köra in två miljoner kronor i år. Jag känner mig inte som en sådan kusk, men jag försöker att köra så mycket lopp som möjligt och har en ambition att hålla uppe mina siffror och att hela tiden prestera. Det ska vara bra kvalitet på det jag gör. Just nu har vi 18 hästar hemma på gården samt avelsston och den biten tycker jag också är jätterolig, men jag måste nog öva mig på att sälja hästarna också.
Vinnaren i E30-finalen på Gävletravet får ett stipendium på 20.000 kronor. Vad tänker du att du kan utnyttja de pengarna till om du vinner?
Jag skulle vilka kika lita i USA, gärna ett studiebesök i Lexington och se hur de kan få sina unghästar så tidiga”.
Lycka till i finalen!
Tack så mycket”.
Terese T Rosén och Moon’s Black Lady slutade tvåa bakom Lövdala Principito/Rebecca Dahlén och är också kvalificerad för finalen.
Henriette Larsen vann det näst sista uttagningsloppet i Kalmar 28 juli och under finalveckan kommer en intervju med henne.

Följande kuskar är därmed kvalificerade för finalen:
Från Gävle 26 april:
Anders Eriksson och Lina Pergenius.
Från Örebro 23 maj: Julien Fontaine och Linda Forsberg.
Från Färjestad 29 juni: Andreas Lövdal (avstängd). Jimmy Dahlman och Johanna Lind.
Från Eskilstuna 18 juli: Patrik Fernlund och Marcus Lilius.
Från Bergsåker 19 juli: Caroline Åkerlund och Ludwig Wickman.
Kalmar 28 juli: Henriette Larsen och Francois Simon.
Romme 5 augusti: Rebecca Dahlén och Terese T Rosén.

// MATHIAS GUSTAFSSON

Följande kör finalen på Gävletravet lördag 18 augusti:
Rebecca Dahlén
Jimmy Dahlman
Anders Eriksson
Patrik Fernlund
Julien Fontaine
Linda Forsberg
Henriette Larsen
Marcus Lilius
Johanna Lind (ersätter avstängde Andreas Lövdal)
Lina Pergenius
Terese T Rosén
Francois Simon
Ludwig Wickman
Caroline Åkerlund

#E3trav

Sveriges populäraste insatslopp för Europafödda 3-åriga hästar. Totalt 70 lopp i E3-serien och 18 mkr att vinna.
Banor: Bergsåker, Eskilstuna, Färjestad, Gävle, Romme och Örebro.  Samarbetspartner:  Kalmar.