Per Nilsson en av E30-finalisterna

Foto: Lennart Kihlman, ALN

Per Nilsson vann årets sjätte uttagningslopp i E30 när han vann med Berne Gustafssons Global Unesco på Färjestad 29 juli. Därmed är 29-åringen en av lördagens E30-finalister i Örebro där vinnaren får ett stipendium på 20.000 kronor från E3 Travlopp AB.

Vi börjar direkt med fem snabba frågor:
Vilken travhäst är den bästa du har kört hittills?
Vår egen Hollywood Maker var riktigt kapabel när han fungerade och sedan har jag kört Wellino Avenue en gång och då vann vi på Solvalla, även det en riktigt bra häst”.
Vilken travhäst vill du helst köra?
Ja du, får väl säga som många andra att det vore häftigt att få sitta upp bakom Propulsion”.
Vilken travbana trivs du bäst på?
Det är hemma på Färjestad det”.
Hur preparerar du dig för att lyckas med tävlingarna?
Haha, det är nog att bara att försöka vara i rätt harmoni”.
Vem är din stora idol inom travet och varför?
Karl O Johansson har alltid varit en förebild, han har gjort mycket rätt och har en fin känsla med hästarna. Jag vann ju V75-lopp åt honom i början av året med Expensive River, vilket var jätteroligt”.
För Per har det mesta handlat om trav här i livet. Visst blev det lite fotboll i unga år, men med en morfar som ägde flera travhästar har travsporten alltid fångat hans intresse och för dagen känns allt rätt i livet. När undertecknad får en pratstund mitt på dagen några dagar före E30-finalen är det Mamma Mu på TV:n som gäller.
Jag och min sambo Anna Rönning har två barn på 1,5 och 3,5 år och på förmiddagen var jag på inskolning, så nu är vi hemma och hittar på lite saker”.
Jag kikade lite på historiken på dig och såg att du tog ut licens för stor häst vid 16 års ålder, har det varit givet att det skulle bli trav för dig?
”Travsporten fanns ju alltid där med tanke på morfars travintresse och även om jag spelade lite fotboll till jag var tio år har det mesta handlat om trav. Jag började i ponnytravskolan tidigt och jag körde även en del ponnytrav, så det har alltid funnits där”.
Du har även varit runt och arbetat hos andra tränare, eller hur?
”Jag började jobba hos Karl O Johansson och efter det flyttade jag till Daniel Redén på Furuby och efter det blev det jobb hos Goop och sedan var jag hos Tomas Andersson i 1,5 år innan jag började jobba som fastighetsskötare, så under den tiden hade jag travet på sidan om”.
”Det var även då jag fick en förfrågan om att börja jobba hos Reijo Liljendahl och eftersom jag alltid varit nyfiken och prova på något nytt, så tog jag den chansen. Jag trivdes väldigt bra hos Reijo, men jag kände samtidigt att jag tappade i löpkörningen och jag hade inte samma kontakter i Stockholmsområdet som hemma, så efter ett halvår flyttade jag hem och började jobba hos Stig Sjögren och det var i den vevan som jag och Anna blev tillsammans. Jag har även hunnit med att jobba för Berne Gustafsson i drygt 2,5 år”.
Sedan ett år tillbaka jobbar Per Nilsson som instruktör på Lillerudsgymnasiet där eleverna har trav som inriktning.
Proffstränaren Per C Johansson har huvudansvaret för utbildningen som är inne på Färjestadstravet och jag har jobbat 50 procent där som instruktör, det kanske kan bli lite mer till hösten. Om en dryg vecka drar vi igång igen och jag tror det är 20-25 elever totalt”.
Vid sidan av det går det bra med löpkörningen också. Rekordåret 2015 blev det 37 segrar och drygt 1,5 miljon kronor inkört och i dagsläget har det redan blivit 1,1 miljon kronor inkört och 17 segrar.
Vad gäller pengar ser det i alla fall ut att kunna bli rekord i år. Jag skulle kunna köra ännu mera löp, men med två små barn i familjen är jag på lagom nivå nu. Jag kör på alla Färjestads tävlingsdagar och sedan beror det lite på hur det ser ut. Jag hjälper Morgan Ivarsson med en del hästar också och jag hinner vara hemma med familjen, det skulle inte fungera idag om jag skulle vara ute och tävla nästan hela veckan”.
Du verkar väldigt nöjd med din tillvaro för dagen, funderar du något på framtiden?
Haha, inte så mycket faktiskt. Jag har en bra situation just nu, lagom med löpkörningar och övrigt jobb. Vi får se vad som händer när barnen växer upp och blir stora, men jag kommer inte satsa på någon proffstränarkarriär, det krävs alldeles för mycket för det när man är förälder. Sedan får vi se om det kan bli ännu mer löpkörningar, det är inte omöjligt”.
Vinnaren i E30-finalen i Örebro på lördag får ett stipendium på 20.000 kronor. Är det något du har tänkt på om du skulle vinna med din styrning Beartime?
Vi vann väldigt lätt senast, men det var från ledningen och det blir tuffare att runda alla från sämsta läget den här gången, men vi gör förstås ett försök, hästen är bra. Jag är lite flygrädd, men skulle jag vinna skulle jag nog lägga pengarna på att åka till USA. Jag är nyfiken och se hur det fungerar där och har alltid ångrat mig lite att jag inte drog iväg dit och jobbade när jag var yngre”, säger Per Nilsson som alltså är en av lördagens 14 finalister i E30-finalen.

Linda Sedström slutade tvåa bakom Per Nilsson i uttagningsloppet på Färjestad och därmed har vi följande kuskar som kör i finalen på lördag:

Från Gävle 28 mars: Lukas Svedin och Andreas Lövdal.
Från Romme 10 maj: Emil Eriksson och Johanna Lind.
Från Örebro 22 maj: Jenny A Björk och Marcus Lilius.
Från Eskilstuna 28 juni: Niclas Hammarström och Carl Philip Lindblom.
Från Kalmar 27 juli: Anton Knutsson och Max Karlsson.
Från Färjestad 29 juli: Per Nilsson och Linda Sedström.
Från Bergsåker 4 augusti: Eftersom de tre främsta kuskarna inte kan köra så blir det fyran och femman från loppet, Viktor Lyck och Lukas L Svedlund.

// MATHIAS GUSTAFSSON

#E3trav

Sveriges populäraste insatslopp för Europafödda 3-åriga hästar. Totalt 70 lopp i E3-serien och 18 mkr att vinna.
Banor: Bergsåker, Eskilstuna, Färjestad, Gävle, Romme och Örebro.  Samarbetspartner:  Kalmar.