Patrik Fernlund vann fjärde E30-uttagningen

29-årige Patrik Fernlunds travintresse växte sedan han började jobba på stallfiket på Romme och Rättvik som 15-åring. Numera tränar han och sambon Jasmine Ising stallets hästar och utöver det jobbar han inom travmedia i TV och ATG-Live. Han hinner även med att köra lopp och med Wunder Dream vann han det fjärde uttagningsloppet i E30 i Eskilstuna. Som vanligt börjar vi med en faktakoll.

Familj: Flickvän Jasmine Ising. Dotter Alicia sex veckor och våra tre hästar.
Äter helst: Grillad köttbit som jag tillagat själv.
Reser helst till: Vinnarcirkeln.
Det här är jag riktigt bra på: Laga mat.
Fritid: Försöka hinna se på så mycket hockey jag kan och speciellt på Leksand.
Stiger upp på morgonen: 06.30.

Amatören Casper Hedberg tränar stoet Wunder Dream som du körde till seger i uttagningen. Ni tog snabbt hand om ledningen och efter att ha fått bestämt tempot höll ni undan till en säker seger, blev det som du trodde innan loppet?
Jag hade pratat med tränaren om att testa en jänkarvagn för första gången på henne och det föll väl ut. En trevlig häst att köra och jag hade en trivsam resa hela vägen. Jag hade en bra känsla på förhand och det kändes säkert hela vägen in i mål”.
Hur ser din bakgrund ut som gjorde att du kom in i travsporten?
Min mamma och pappa ägde hästar och trav har det varit ända sedan barnsben, men för egen del var det bara fokus på annan idrott som bandy, fotboll och hockey när jag var ung. När jag var 14-15 år började jag jobba på stallfiket på Romme och Rättvik eftersom min mamma jobbade där och sedan växte mitt travintresse hela tiden”.
Du jobbar som nämnt inom travmedia idag, men hur kom du igång med det?
För ca 9-10 år sedan sökte jag en del jobb och fick börja på Svenska Dagbladet där jag ansvarade för V75-tipsen. Efter det blev det jobb på sajten Trav365 och efter det har det varit Kanal75 med sändningar både i TV och ATG-Live”.
Därifrån till att hamna i sulkyn och börja köra travlopp då, hur gick det till?
Jag ringde ju mycket tränare och frågade om deras hästar och i den vevan kom jag i kontakt med Jörgen Westholm som tyckte att jag skulle komma till honom och få känna på hur det är att köra häst. Jag var dit en gång som sedan blev två gånger, tio gånger, 50 gånger och sedan har det bara rullat på. Jörgen och Jasmine har lärt mig allt jag kan. Det jag kan säga är att vill man så kan man lära sig köra travhäst även om det kan vara lite tufft på vägen, men det är en rolig väg”.
Du tog din körlicens 2012 och i tredje starten blev det seger på Gävletravet med Kasimir Bris i ett B-lopp, vad minns du av det?
Jag minns det som igår. Min kördress var inte klar och jag lånade Oskar J Anderssons och när vi passerade mållinjen var det med ena benet i luften som segergest”.
Till och med 24 juli har det blivit 38 segrar, vilket är riktigt bra jobbat på se sex år.
Ja, det har gått väldigt bra. Jag har fått förtroende av Jörgen och köra bra hästar och sedan har jag vunnit många lopp med vår egna Fred Cobra, 14 stycken tror jag, så det har också gett mig bra reklam”.
Hur ser travlivet ut idag som nybliven pappa?
Livet har väl förändrats en del kan man säga med lite andra perspektiv i tillvaron, men jag jobbar en dag i veckan med fortkörning hos Jörgen och sedan är det jobb för Kanal75 med TV och ATG-Live och jag gör även en del jobb för Aftonbladet”.
Med tanke på din roll som analytiker och spelexpert i TV och ATG-Live, är det någonting du har fördel av när du kör lopp?
Ja det tycker jag, jag har vettig koll både på hästar och kuskar, men jag tror de flesta är pålästa när de kör ut till lopp. Men jag tycker att jobbet i sulkyn med att lära känna hästarna har gett mig bättre förståelse när jag sedan jobbar i TV och ATG-Live, att försöka förmedla en känsla till tittarna hur kuskarna kanske känner i olika lägen och tänker i loppen”.
Hur ser du på framtiden i travsulkyn?
Jag vann amatörligan på Solvalla ifjol och det vill jag gärna göra igen, men i första hand kör jag våra egna hästar och sedan i mån av tid. Jag kommer inte i nuläget att göra någon aktiv satsning”.
E30-finalen körs på Gävletravet lördag 18 augusti där vinnaren får ett stipendium värt 20.000 kronor, vad skulle du göra för det om du gick och vann loppet?
För det första vill jag säga att det är en jättebra grej med ett stipendium som kan göra att våra yngre personer inom travsporten kan förkovra sig. För egen del skulle det bli en resa till USA eftersom jag aldrig har varit där. Jag har varit med Jörgen i Frankrike flera gånger, men att åka till USA och se travet där skulle vara roligt”.
Lycka till i finalen och välkommen till Gävletravet!
Tack så mycket”.
Marcus Lilius och Above All Gin slutade tvåa bakom Wunder Dream/Patrik Fernlund och är också kvalificerad för finalen.

Följande kuskar är därmed kvalificerade för finalen:
Från Gävle 26 april:
Anders Eriksson och Lina Pergenius.
Från Örebro 23 maj: Julien Fontaine och Linda Forsberg.
Från Färjestad 29 juni: Andreas Lövdal och Jimmy Dahlman.
Från Eskilstuna 18 juli: Patrik Fernlund och Marcus Lilius.

Kommande uttagningslopp till E30 2018 körs följande datum:
Bergsåker 19 juli
Kalmar 28 juli
Romme 5 augusti

// MATHIAS GUSTAFSSON

#E3trav

Sveriges populäraste insatslopp för Europafödda 3-åriga hästar. Totalt 70 lopp i E3-serien och 18 mkr att vinna.
Banor: Bergsåker, Eskilstuna, Färjestad, Gävle, Romme och Örebro.  Samarbetspartner:  Kalmar.