Marc Elias vann femte E30-loppet 2019

Marc Elias vann årets femte uttagningslopp i E30 när han vann med Adrian Kolgjini-tränade Neelix i Kalmar 27 juli. Ttots tuffa 08,5/500 meter och 09,5/1000 meter i ledningen lyckades Neelix hålla undan till seger. Därmed är Marc klar för finalen som körs i Örebro 17 augusti, men som han tyvärr tvingas avstå, men vi tog förstås en pratstund med Marc för att höra om hans travliv och hur han funderar om framtiden.

 Vi börjar direkt med fem snabba frågor:
Vilken travhäst är den bästa du har kört hittills?
Campo Bahia! Jag fick köra honom i karriärens andra start förra året då han vann på 13,6 full väg i hans första seger”,
Vilken travhäst vill du helst köra?
Det finns många topphästar, men jag säger Bold Eagle. Tidigare hade det varit kul att få köra Commander Crowe också”.
Vilken travbana trivs du bäst på?
Hemma på Jägersro, här är det bäst”.
Hur preparerar du dig för att lyckas med tävlingarna?
Jag försöker samla in mycket information från tränarna jag kör åt, försöker kolla en del lopp och sedan vara så fokuserad och vaksam jag kan under loppen”.
Vem är din stora idol inom travet och varför?
Som tränare måste jag säga Petri Puro, jag har stor respekt för honom”.
Trots att pappa Conrad Lugauer är proffstränare inom travsporten var det inte givet att det skulle bli trav för Marc Elias, men sedan han tog ut licensen i slutet av 2012 har han hela tiden förbättrat sina siffror och de senaste åren har han haft en segerprocent på 18. 2018 var ett rekordår med 32 segrar, men redan i skrivande stund har det blivit 29 segrar i år, så allt pekar mot ett nytt rekordår.
Jag har ett starkt stall bakom mig med pappas starka och fina hästar som tål mycket, men jag har utvecklats själv också och kör exempelvis mycket färre galopper än tidigare. Jag jobbar alltid på att bli bättre och har kollat en del på andra rutinerade kuskar. Ta en sådan som Carl Johan Jepson som är väldigt duktig på speciellt amatörtränade hästar, honom har jag kollat in lite extra för att lära mig och försöka se alla detaljer han gör med en häst”.
Du brukar alltså kolla in andra etablerade kuskar och se deras starka sidor?
Man måste vilja se detaljerna, det är ofta de som avgör i loppen, precis som inom andra idrotter. Jag tar nya steg hela tiden”.
När man slår på lite statistik på dig hittar man flera fina vinnare du har kört, ifjol vann du bland annat Lärlingseliten under elitloppshelgen med Toddler och du vann även lopp i Tyskland och Berlin. Vilka är dina främsta framgångar hittills, anser du själv?
Bijou Bourbon H.M. vann ett grupp III-lopp i Berlin som heter Super Cup Trot och det var stort eftersom jag leasar hästen och hade tränat henne på mitt sätt, så den segern är min största hittills i karriären, men att få vinna större lopp i Österrike med Breidabliks Nubbe och att få köra Ferrari Sisu till en femteplats i Kungapokalen i våras var också stort”.
Minns du hur du kände när du körde upp till start med Ferrari Sisu i Kungapokalen, ett lopp med stjärnhästar som Campo Bahia och Attraversiamo och alla toppkuskarna?
Först är man väldigt stolt att få vara med i sådana lopp, men sedan är man så fokuserad och glömmer all publik, så när man kör upp till start bakom bilen tänker man inte så mycket. Visst är det annorlunda att få vara med i stora finalen, men man är samtidigt väldigt fokuserad”.
Du har nästan hela tiden haft din licens på Jägersro, men under en period mellan 2015 och 2017 hade du licens i Halmstad och Färjestad. Vilka jobbade du åt under den tiden?
Det fanns en tanke på vad jag ville göra. Först var jag hos Petri Puro som är en fantastisk tränare och som jag har väldigt stor respekt för, så där var jag ett halvår ungefär innan jag jobbade hos Marcus Lindgren. Han är ju framgångsrik även i andra branscher, så det var medvetna val för att lära mig hur de jobbar och detsamma gäller Björn Goop där jag var i nio månader”.
25-årige Marc Elias växte upp i München i Tyskland och även om hans föräldrar jobbade med travhästar var det inte givet att det skulle bli så från början för Marc.
Vi flyttade till Sverige 2007 och då var jag inte ens intresserad av trav. Det intresset kom lite senare när jag följde med mamma och pappa på tävlingar och såg att de hade det roligare här än i Tyskland där det inte var lika kul med färre publik på travbanorna”.
Vad pysslade du med hemma i Tyskland innan ni flyttade?
Jag har alltid varit en idrottsmänniska och hade fotbollen och därifrån kommer min vinnarskalle. Jag fortsatte med fotbollen även när vi flyttade till Sverige och jag gick gymnasiet med specialinriktning på fotbollen. Jag upptäckte dock att jag inte var tillräckligt bra för att lyckas inom proffsfotbollen och i det läget hade hästarna kommit mer och mer och det var alltid tävlingar på Jägersro på tisdagarna och Åby på torsdagar och då blev det jobbigt att hinna med fotbollen också”.
När upptäckte du att det var travet du också ville satsa på?
Travet har i första hand varit en hobby, men man måste kunna försörja sig också och jag märkte som sagt på mina föräldrar att det var roligare med travet i Sverige. 2010 vann pappa Olympiatravet med Copper Beech och efter den segern fick jag känslan att det är i den kretsen man önskar vara. Med tiden fick jag köra in min första unghäst, vilket var jätteroligt, och sedan har intresset ökat hela tiden”.
Har du någon förebild från fotbollen som du kan ta med dig in till travet?
Jag har alltid gillat det Ronaldo gör för att lyckas på fotbollsplanen. Han har satsat allt på att bli bäst och lite så tänker jag inom travet också, man måste hela tiden vara hungrig”.
Ja, vad tänker du om framtiden för dagen?
Vi får se hur allt utvecklar sig med stallet och hur länge pappa vill hålla på. Så länge utvecklingskurvan pekar åt rätt håll är jag nöjd, men man får inte vara helt nöjd utan måste se framåt och vara hungrig. För dagen ser jag till vårt stall där vi hittat ett väldigt hälsosamt sätt att träna våra hästar med bra resultat, men jag vill köra hästar åt andra tränare också för att själv kunna utvecklas ännu mer”.
Eftersom Marc Elias just nu befinner sig i Frankrike hinner han inte hem för att köra E30-finalen i Örebro 17 augusti. Från uttagningsloppet i Kalmar är istället tvåan Anton Knutsson och trean Max Karlsson kvalificerade.

Följande kuskar är därmed kvalificerade för finalen:
Från Gävle 28 mars:
Lukas Svedin och Andreas Lövdal.
Från Romme 10 maj: Emil Eriksson och Johanna Lind.
Från Örebro 22 maj: Jenny A Björk och Marcus Lilius.
Från Eskilstuna 28 juni: Niclas Hammarström och Carl Philip Lindblom.
Från Kalmar 27 juli: Anton Knutsson och Max Karlsson

// MATHIAS GUSTAFSSON

#E3trav

Sveriges populäraste insatslopp för Europafödda 3-åriga hästar. Totalt 70 lopp i E3-serien och 18 mkr att vinna.
Banor: Bergsåker, Eskilstuna, Färjestad, Gävle, Romme och Örebro.  Samarbetspartner:  Kalmar.