Mäktig spurt av Fiftyfour i E3-finalen – ”Den bästa häst jag har kört”

Han var kullens kung i fjol som tvååring och vann såväl Svensk Uppfödningslöpning som Breeders Crown. Nu imponerade Fiftyfour stort när han spurtade hem E3-finalen för hingstar och valacker. Segertiden blev det nya löpningsrekordet 1.10,8/1640a för den Tomas Malmqvist-tränade treåringen. ”Han är den bästa häst jag har kört. En fantastisk individ”, berömde segerkusken Ken Ecce.

Rommetravet var värd för E3-finalerna när kort distans stod i fokus. Tomas Malmqvist visade upp sin Fiftyfour i ett bländande skick och via en grym avslutning spurtade han ner storfavoriten Expo Wise As och alla de andra i finalen för hingstar och valacker.

Fiftyfour blev i fjol framröstad som Årets Tvååring efter att ha vunnit de största loppen och sprungit in 2,3 miljoner kronor. Det här var hästens blott tredje start för året och han levererade en fenomenal insats i händerna på Ken Ecce och tog sin andra raka seger. Efter att ha inlett på innerspår hittade Ken Ecce ut i fjärde par utvändigt efter 600 meter. Detta samtidigt som tempot var högt framme i täten, där Vegas Wania blåste till ledningen och när storfavoriten Expo Wise As kom fram och ställde frågan efter ett drygt halvvarv, svarade Magnus A Djuse resolut ledningen.

Tätduon varvade på 1.10 och när Epsom As angrep i tredjespår dryga halvvarvet kvar, fick han Fiftyfour med i släptåg. I utgången av sista kurvan kastade Ken Ecce loss sin stjärna som fick full anfallsorder, och i ett nafs sprintade Fiftyfour förbi de övriga och kopplade greppet mitt på upploppet. Segertiden blev det nya löpningsrekordet 1.10,8/1640a och förstapriset var en miljon kronor när Ken Ecce bjöd på en segergest kort före mål.

– Fy fan vilken häst alltså. Det gick fort där framme och dom varvade på 1.10. Efter 600 meter kunde jag komma ut i andraspår och jag fick en bra feeling in i sista sväng. Han är bättre än de andra och har viljan och tekniken som gör honom så bra. Han vill vara först den här hästen och han tycker om att tävla. Det är den klart bästa hästen jag har kört. En fantastisk individ, sa Ken Ecce.

Gocciadoro besviken över storfavoriten – ”Kan vara sjuk”

Tvåa i mål blev en sylvasst spurtande Frank S.H. för Fredrik Persson. Trea blev S.G.Dracarys tillsammans med Örjan Kihlström som kom fram på innerspår den sista biten.

– Han gick jättebra. Det blev ett struligt lopp men hästen gjorde det jättebra, kommenterade Örjan Kihlström.

Däremot var Alessandro Gocciadoro besviken över Expo Wise As som stumnade den sista biten och blev femma i mål. Detta efter att temporärt kopplat greppet när hästarna svängde in på upploppet.

– Jag trodde att vi skulle få ledningen efter femhundra meter men Magnus ville köra i ledningen. De sista 200-300 metrarna var han trött. Jag tror kanske att han kan vara sjuk. Vi får kolla upp honom, sa Alessandro Gocciadoro.

Michael Carlsson/Kanal75

#E3trav

Sveriges populäraste insatslopp för Europafödda 3-åriga hästar. Totalt 70 lopp i E3-serien och 18 mkr att vinna.
Banor: Bergsåker, Eskilstuna, Färjestad, Gävle, Romme och Örebro.  Samarbetspartner:  Kalmar.