Madelene vann första E30-uttagningen

17 mars kördes det första uttagningsloppet i E30 2017 på Gävletravet och Madelene Johansson vann med Västerbo Pay Me. Vi börjar med en faktakoll om Madelene.

Familj: Sambo med travtränaren Robert Wilhelmsson och gemensamma dottern Thelma som fyllde 1 år i januari.
Äter helst: Älgkött (som pappa fixat).
Reser helst till: Det får bli till Malung där jag kommer ifrån.
Det här är jag riktigt bra på: Att laga mat.
Fritid: Jag promenerar gärna i skogen, där hittar jag avkopplingen.
Stiger upp på morgonen: Klockan 6.

Ja, Madelene, du vann med Västerbo Pay Me, trots en stentuff öppning på loppet. Grattis till segern!
Tack, ja han var riktigt bra. Han ryckte ju till med huvudet strax innan start så att det norska huvudlaget gled ner på utsidan och sedan var det bara att hålla farten uppe. Han är ju stark och rejäl och trots att det gick 12,3 första varvet över medeldistans kunde han vinna och ändå slå av på takten när han blev själv sista biten, säger Madelene om hästen som tränas av Kristofer Jansson.
Nu är du kvalificerad för finalen på Romme 19 augusti där vinnaren får 20.000 kronor i stipendium.
Det skulle vara roligt att vinna det förstås, men det är ingenting jag har hunnit fundera på ännu, säger Madelene som fram till och med 6 april tagit 28 segrar i karriären.
Hur kom du in i travets värld?
– Jag gick på naturbruksgymnasiet med inriktning på trav och då praktiserade jag mycket hos Bengt-Erik Olsson på Romme. Honom har jag lärt mig väldigt mycket av och jag fick också mina två första stora hästar av honom. Flygis hette en som min morfars farbror ägde, honom körde jag mitt första lopp med. Viktoria N.S. hette den andra som jag också vann mitt första lopp med 2008 i Arvika.
Det loppet gissar jag att du inte har glömt bort?
Nej, vi hade springspår och jag var nervös innan, men vi kom till ledningen och då blåstes loppet av eftersom en häst kommit lös. Inför den andra starten var jag ännu mer nervös, men hon var så startsnabb och vi tog ledningen igen och fick sedan bestämma till 1.23 första varvet och då gasade jag allt som gick på slutvarvet och det räckte bra, vi vann enkelt, minns Madelene.
Hästar kom jag i kontakt med eftersom min mamma hade en ridhäst och jag började på ridskola, men när jag var sju år ramlade jag av och bröt armen. Efter det vågade jag inte rida igen, men min moster hade travhäst och då fick jag börja köra en shettis istället och det var jättekul. Jag fick mitt första russ när jag var åtta år och det var ett sto som jag också började rida eftersom hon var så snäll och samma år tog jag ponnylicens. Jag var tvåa i ett bygdetrav i mitt allra första lopp och sedan var jag fast inom travet.
Nu arbetar du ihop med din sambo Robert Wilhelmsson samtidigt som ni har en dotter på drygt ett år, hur fungerar det?
Vi har stor hjälp av Roberts pappa Janne som är med Thelma på dagarna när vi jobbar med hästarna. I september ska hon börja på dagis och då blir det också lättare.
I faktakollen om vad du är riktigt bra svarade du matlagning, och du skrattade när jag frågade om det inte är Robert som är ansvarig för matlagningen.
Nej, helst inte. Då skulle vi mest få käka pizza till middag”.
Det är några månader kvar till 19 augusti, men lycka till i finalen!
Tack så mycket”.

Övriga uttagningslopp till E30 2017 körs följande datum:
Färjestad 18 juni
Bergsåker 30 juni
Eskilstuna 19 juli
Romme 28 juli
Kalmar 29 juli
Örebro 7 augusti

Mads H Nielsen som slutade tvåa med Dust Collector bakom Västerbo Pay Me/Madelene Johansson är också kvalificerad för finalen på Romme 19 augusti.

#E3trav

Sveriges populäraste insatslopp för Europafödda 3-åriga hästar. Totalt 70 lopp i E3-serien och 18 mkr att vinna.
Banor: Bergsåker, Eskilstuna, Färjestad, Gävle, Romme och Örebro.  Samarbetspartner:  Kalmar.