Lukas Svedin vann första E30-loppet 2019

Lukas Svedin vann årets första uttagningslopp i E30 när han vann med Global U.S.A. på Gävletravet 28 mars. Därmed är han klar för finalen som körs i Örebro 17 augusti.

Så, vem är Lukas Svedin då?
Jag är snart 30 år och konsultar på olika sätt inom travsporten. Uppväxt i Ljusdal med travhästar, min pappa Hans Svedin är fortfarande verksam inom travet och farfar hade också hästar från tidigt 50-tal”.
Uppväxt i Ljusdal, då tänker jag spontant på bandy!
”Ja, jag gick bandygymnasiet och efter att ha varit med dygnet runt med hästarna lade jag av helt i sju år, mellan 15-21 år var det bara bandy och moppe. Jag körde inga travhästar alls under den tiden, men hittade lyckligtvis tillbaka”.
Blev det inget med bandykarriären?
Vi spelade på högsta nivån i U19-serien, men jag tog ingen riktig A-lagsplats och sedan flyttade jag till Stockholm och där är vi nu ett kompisgäng från Ljusdal som tränar kanske en gång i veckan under säsong och sedan spelar vi match en gång i veckan på korpnivå och det är jäkligt roligt”.
Hur kom du tillbaka till travet då?
Alltså, jag kände ingen när jag flyttade till Stockholm och började jobba på hitta.se. Därför anmälde jag mig till en nybörjarkurs på Solvalla. Där såg de dock ganska snabbt att jag kunde en del, så jag fick börja på guldkursen. Det blev totalt fyra terminer innan jag tog ut licens 2011. Jag skickade även ett brev till alla A-tränare på Solvalla och frågade om jag fick komma och köra och det tog bara två timmar innan ”Tarzan” (Stefan Melander) svarade, så där var jag varje lördag i ett års tid. Rekordet var när jag körde åtta hästar på en dag”.
Vad minns du av ditt första lopp 2011?
Att det var snöstorm och att det var flera hästar strukna från loppet. Jag körde B.B.S.Gnidde åt pappa och slutade trea, ett oförglömligt minne”.

Foto: Christer Norin/ALN

Några snabba frågor med Lukas Svedin:

Vilken travhäst är den bästa du har kört hittills?
Jag har kört några ruggiga hästar hos ”Tarzan” och även hos Svante Båth där jag förra året körde varje måndag, men den som kan bli den bästa är nog Global U.S.A. som jag vann uttagningsloppet med. Såg du senaste starten hon vann med galopp? Hon kan nog bli ruggigt bra”.
Vilken travhäst vill du helst köra? ”Nu får jag väl skäll av Daniel Redén om man inte säger Propulsion, men drömhästen är nog ändå Readly Express”.
Vilken travbana trivs du bäst på?
Gävletravet. Dels för att det är perfekt att resa dit från både Ljusdal och Stockholm, men det är alltid trevligt där. Jag gillar Romme också, det kan du skriva så att det inte bara står Gävle eftersom du jobbar där”.
Vad bör man käka innan tävlingarna för att lyckas som bäst?
Jag är skitdålig på att äta innan, men en stadig frukost är jag alltid noggrann med. Annars äter jag alltid efter tävlingarna”.
Vem är din stora idol inom travet och varför?
Jag tänkte säga någon tränare först eftersom jag ser upp till alla som både tränar och kör, men Örjan Kihlström är outstanding. Han tar alltid otroligt väl hand om hästarna”.
Du berättade att du konsultar inom travet, kan du berätta lite mer?
Jag jobbar med annonsförsäljning åt travtidningen Sulkysport och sedan sköter jag en del administrationsuppgifter åt Global Farm. Jag brukar även hjälpa Emelie Arneng som jobbar med auktioner lite grann också”.
Vinnaren i E30-finalen i Örebro får ett stipendium på 20.000 kronor. Hur skulle du kunna använda dem om du vinner finalen?
Förra året följde jag med Ola Lernå tre veckor till USA när han fyllde 50 år och vi var till Lexington, men jag missade auktionerna där. Drömmen vore att åka tillbaka och vara med på auktionerna”.
Du fyller ju 30 år samma dag som finalen körs!
I mars skickade jag en inbjudan till ca 100 personer till min 30-årsfest som jag ska ha på Solvalla. Jag ska ha ponnykörning och då hade jag ju inte räknat med att köra E30-final samma dag, men jag får köra finalen först och skjuta upp festen någon timme, så det ordnar sig. Drömmen vore att komma hem som en vinnare”.

Andreas Lövdal och Duke Nukem slutade tvåa bakom Global U.S.A. och Lukas Svedin och Andreas är också kvalificerad för finalen dit de två främsta från varje uttagningslopp får vara med.

Följande kuskar är därmed kvalificerade för finalen:
Från Gävle 28 mars: Lukas Svedin och Andreas Lövdal.

Nästa uttagningslopp körs på Romme 10 maj.

// MATHIAS GUSTAFSSON

#E3trav

Sveriges populäraste insatslopp för Europafödda 3-åriga hästar. Totalt 70 lopp i E3-serien och 18 mkr att vinna.
Banor: Bergsåker, Eskilstuna, Färjestad, Gävle, Romme och Örebro.  Samarbetspartner:  Kalmar.