Linn Stolt vann första E30-loppet 2020

Linn Stolt har dragit ner på tävlandet, men hon tackar inte nej till att köra fina hästar och 26 mars körde hon Very Charming till seger på Gävletravet i första uttagningsloppet i E30-serien 2020 och därmed är hon kvalificerad till finalen på Romme 15 augusti där vinnaren får ett stipendium av E3 värt 20.000 kronor för att kunna förkovra sig inom travsporten.

”Jag har inte samma fokus som tidigare när det gäller tävlandet, det tar tid att åka runt och tävla och jag tycker det är svårt att kombinera med jobbet som hästskötare. Jag brinner mer för att ta hand om hästarna och träna dem”, säger Linn Stolt, som bara kört fyra lopp i år.

Linn arbetar sedan november 2018 hos Solvallatränaren Claes Sjöström där hon har nio passhästar och arbetar i ett team som passar henne väldigt bra för dagen.

”Jag trivs jättebra hos Claes och med mina kollegor. Vi får jobba självständigt och har fina hästar att ta hand om, det är mycket yngre hästar. Jaguar Dream är den bästa hästen jag sköter om och samtidigt är han min bästa kompis. Han slutade tvåa i korta E3-finalen i Gävle 2018 och hävdade sig bra mot kulltoppen och slutade bland annat fyra i Breeders ’Crown-finalen på hösten. Förra året vann ett av Margaretaloppen på Solvalla och nu som femåring tränas han för comeback efter en skada”.

Linn växte upp drygt tre mil norr om Gävletravet i Hamrångefjärden och travintresset fick hon tidigt.

”Min mamma Anna och min morfar Sten-Åke höll på med mestadels kallblodshästar, så hästar kom jag i kontakt med tidigt. Själv började jag med hästhoppning, men när jag blev åtta år fick jag min första ponny som jag började tävla med och efter att ha haft både shettis och russ gick det så småningom över till stor häst”.

Ett halvår innan hon skulle fylla 16 år plockade Linn ut ungdomslicens i monté på Gävletravet, men den genren har hon inte tävlat i sedan oktober 2017.

”Jag har lagt ner det. Jag red inte lika mycket där ett tag och tappade lite intresse för det och då blev det också svårt att hålla en hög nivå och då blir det tuffare mot de som rider mycket”.

Gymnasiet gick hon på Wången och det var också där hon tog sin körlicens. Efter tre års studier började hon sedan att jobba hos Gävletränaren Troels Andersen och sedan fortsatte hon inne på Gävletravet där Jenni H Åsberg då hade sin verksamhet och efter det har hon även jobbat för Ove A Lindqvist, André Eklund och Joakim Lövgren innan hon började hos Claes Sjöström.

Känner du dig fullfjädrad nu som hästskötare?

”Efter tiden i Gävle blev jag sugen och nyfiken på att prova på att jobba i större stall och jag har fått se mycket och fått göra mycket saker som varit väldigt värdefullt. Nu trivs jag som sagt väldigt bra hos Claes”.

Linn nämnde Jaguar Dream som sin favorithäst och bästa kompis, men den roligaste stunden hon har upplevt hittills inom travet var när hon vann Wångens Examenslopp under självaste elitloppshelgen 2013 inför drygt 21.000 åskådare med Schejk Amok som hon tränade och ägde själv.

”Ja, det var häftigt! Jag köpte hästen som fyraåring av Thomas Lönn och tränade honom under min tid på Wången. Att vi sedan lyckades vinna under elitloppshelgen var en mäktig känsla”, säger Linn som undertecknad minns som väldigt tagen och berörd direkt efter den stora segern.

En annan seger hon förstås aldrig glömmer är den första i karriären som hon tog en månad före hon skulle fylla 18 år med Hamrångehästen Milan Töll på Bergsåker.

”Thomas Åhlund som tränar ville ha mig som kusk och det enda han sa åt mig innan loppet var att inte köra fram i dödens, men självklart var det där vi hamnade trots 20 meters tillägg. Nu gick det vägen ändå och vi vann loppet lätt, så det var både skönt och extra roligt eftersom det taktiska upplägget inte blev som förväntat”.

Grattis till segern med Very Charming i Gävle! Nu får du ladda för finalen där du har möjlighet att ta hem stipendiet på 20.000 kronor.

”Tack så mycket! Very Charming verkar gilla de här E30-loppen, han vann ju E30-finalen i Örebro förra året med Anna Sedström. Jag har dock inte hunnit tänkt på vad jag skulle använda pengarna till om jag vinner, det får vi ta senare om det blir aktuellt”.

Andreas Espebu Lövdal slutade tvåa bakom Linn Stolt i uttagningsloppet på Gävletravet och är också kvalificerad för finalen på Romme 15 augusti, vilket betyder att Linn och Andreas inte får köra i de övriga uttagningsloppen som återstår i år.

Återstående E30-lopp körs på Romme 11 maj, Örebro 15 juni, Eskilstuna 15 juli, Kalmar 23 juli, Färjestad 3 augusti och Bergsåker 6 augusti.

E30 är en serie med sju uttagningslopp samt final för körsvenner med B- eller K-licens som inte haft A-licens och som är födda 1990 eller senare och som körde högst 100 sulkylopp 2019.

// MATHIAS GUSTAFSSON

#E3trav

Sveriges populäraste insatslopp för Europafödda 3-åriga hästar. Totalt 70 lopp i E3-serien och 18 mkr att vinna.
Banor: Bergsåker, Eskilstuna, Färjestad, Gävle, Romme och Örebro.  Samarbetspartner:  Kalmar.