Kullkungen tog ny triumf – Violet ordnade skräll

Coin Perdu är fortsatt obesegrad.
På lördagen tog den treårige supertalangen nionde raka när han krossade motståndet i E3-finalen.
– Han är alldeles fantastisk, det finns inte ord tillräckligt, sa kusken Erik Adielsson.
I stoklassen ordnade Violet Bi en rejäl skräll.

De långa E3-finalerna avgjordes framför storpublik på ett soldränkt Bergsåker och jublet steg när hemmasonen Svante Båths Coin Perdu infriade de högt ställda förväntningarna och grejade segern från positionen utvändigt om ledaren.
– Han gör allt rätt och nu gjorde han det den tunga vägen, så i dag var det en riktigt härlig känsla, sa Båth.
Sundsvallstränaren som numera har licensen på Solvalla efter att ha flyttat större delen av verksamheten till Knivsta har fler E3-segrar än någon annan. Lördagens fullträff var hans nionde och även om han har tagit fram kulltoppar förr kan Coin Perdu mycket väl vara den som går till historien som nummer ett.
– Det går inte att jämföra hästar så, men han gör allting rätt och det klart att det kan vara svårt att utveckla en häst då, det är varje pusselbit som det ska slipas på lite grann, men framför allt är vi glada för att han är så här tidig och förnuftig.
Erik Adielsson har kört Coin Perdu i samtliga starter och trots den imponerande segern tyckte han inte att hästen fungerade helt tillfredställande.
– Han har bara tagit steg framåt hela tiden och jag kände inte botten i honom i dag heller, men det var faktiskt första gången som jag fick jobba bakom honom. Jag har varit en glad passagerare tidigare men i dag fick jag koncentrera mig. Det kanske var lite för mycket material i banan för han hade lite problem med auktionen och jag är otroligt tacksam mot hästen att han tog sig samman och redde ut det.
Coin Perdu var redan innan E3-finalen kullens vinstrikaste häst och med segerchecken på 925 000 kronor inräknad uppgår nu saldot på hans vinstkonto till 2 820 000 kronor. Som grädde på moset räknade Svante Båth också in andraplatsen och fjärdeplatsen genom Van Kronos och Capitol Hill. Trea i loppet blev Pekka Korpis Twist Of State.

Violet Bi.
Foto: KANAL75

Violet Bi överlägsen i stoklassen
I E3-finalen för ston levererade Violet Bi en slutrökare som fick konkurrenterna att kippa efter andan. Segern underlättades förvisso av att förhandsfavoriterna Dibaba och Vamp Kronos galopperade bort sig men frågan är om de hade stått emot den lilla italienskans magnifika slutstöt. Körande tränaren Jim Oscarsson kastade loss från andra par utvändigt på den sista bortre långsidan och resten av loppet blev ren uppvisning.
– Hon är en speedkula som heter duga. När jag styrde på tänkte jag att jag måste fram till dödens men sedan fortsatte hon bara. Hon är grym alltså! sa Solvallatränaren.
Segermarginalen ner till tvåan Callela Lisbeth skrevs till fem längder och förstapriset uppgick precis som i den andra E3-finalen till 925 000 kronor.
– Det är i de här loppen man vill vara med och jag värderar den här segern jättehögt, sa Oscarsson som tillsammans med Johan Arkland ropade in Violet Bi som ettåring på auktion i Italien för strax under 120 000 kronor. Därefter har de sålt andelar i hästen.
– Det är ett toppengäng som äger henne så det kommer nog bli roligt i kväll, sa Oscarsson, vars fru Susanne sett till att hela ägargänget var på plats i Sundsvall.
– Det är 20 delägare och jag ville att alla skulle förstå hur stort det är att vara i en sådan här final och i kväll ska vi ut och fira. Men jag trodde att vi bara skulle fira att hon tagit sig till finalen. Det här är ju sånt man drömmer om, sprudlade fru Oscarsson.
// KANAL75

#E3trav

Sveriges populäraste insatslopp för Europafödda 3-åriga hästar. Totalt 70 lopp i E3-serien och 18 mkr att vinna.
Banor: Bergsåker, Eskilstuna, Färjestad, Gävle, Romme och Örebro.  Samarbetspartner:  Kalmar.