Krossade svenska rekordet från dödens

Först en alldeles för snabb kilometer i dödens. Sedan slog No Doubt svenskt rekord med tränaren Emilia Leo.

Conrad Lugauer och Vegan Face blev för svåra att hålla ut i spetsstriden. Istället fick Emilia Leo nöja sig med positionen utvändigt om ledaren tillsammans med No Doubt (e. Make It Happen) i det andra uttagningsloppet till korta E3. Vegan Face nådde 1000 meter på snabba 1.10,0, men trots det var det han och No Doubt som gjorde upp över upploppet. Den sistnämnde lyckades nosa ut ledaren i sista stegen innan linjen och då kom förklaringen till varför köhästarna hade svårt att hävda sig. Klockan visade upp segertiden 1.10,5a/1640 meter – nytt svenskt rekord för treåriga hingstar och valacker. Det var dessutom en rekordsänkning med hela fyra tiondelar från Standouts gamla rekord.

– Det går inte att beskriva känslorna. Han har gjort allt rätt sedan han var liten. Kul att få visa upp en egentränad häst, för min tanke är att träna lite mer hästar framöver, säger Emilia Leo till ATG Live.

No Doubt är uppfödd av Emilia Leo och hennes mamma Lena Wilstrand.

– Jag vet ju att hästen är bra, men jag trodde inte vi skulle behöva köra 10 i dag. Nu hoppas jag att han tar det här bra. Det är klart att han hade mjölksyra över mål, men han flåsade inte nämnvärt mycket efteråt.

”Snudd på att man åker hem ett vanligt lopp”

Den stora favoriten föll – men tog sig till E3-final. Efter loppet var Örjan Kihlström nöjd att ekipaget kom i mål.

Stefan Melanders treåring var gigantisk storfavorit i det första uttagningsloppet för hingstar och valacker. När positionerna var intagna satt Hell Bent For Am och Örjan Kihlström som trea i andraspår fram till att Örjan Kihlström drog i högertömmen på den sista bortre långsidan. Där ute såg det svårt ut och i slutsvängen började ekipaget tappa längder på tätduon. Med hjälp av två upploppsgalopper kunde Hell Bent For Am trots allt spurta in som trea en bra bit bakom vinnande Bombus Jet och Björn Goop. När ATG Live rullade reprisbilder syntes tydligt hur ett bandage hade lossnat och trasslat in sig mellan ett bakben och ett framben på Hell Bent For Am.

– Ett bakbandage lossnade och på något vis lyckades det hamna runt frambenet, säger Örjan Kihlström till ATG Live.

– Hade det varit ett vanligt lopp är det väl snudd på att man åker hem. Nu testade jag för att se om vi kunde kvala in i alla fall.

Före i mål var även tvåan, Admir Zukanovic-tränade Fire Piston och Stefan Persson. Svårare var det att hitta fyran i mål. När tv-bilderna slutade rulla hade bara tre felfria hästar tagit sig i mål. Resultatlistan avslöjade att den fjärde och sista finalplatsen gick till Oskar Kylin Bloms Hombre D. som kom i mål långt efter fältet.

Bombus Jet (e. Pine Chip) vann på 1.12,4a/1640 meter efter ett lopp utvändigt om ledande Axel Ruda som galopperade på upploppet.

– Han gjorde ett bra lopp. Klart det var lite tur att favoriten kom bort, men det var en välförtjänt seger, säger Björn Goop till ATG Live.

Fullträff för Hennessy Am

Hennessy Am hade inte fått till det på två försök i Sverige. Men när finalplatserna skulle fördelas var han bäst.

Kim Pedersens treåring kom med en säsong av tvååringstävlande i USA bakom sig. Efter seger i debuten på norska Biri blev det galopp i Sverigedebuten och en femteplats på Axevalla i starten därpå. Trots att hästen fick trava först utvändigt i sitt E3-försök var segern aldrig i fara. När upploppet kom kunde Björn Goop köra undan till en säker seger. Hennessy Am (e. Muscle Hill) vann på 1.11,7a/1640 meter.

Med till final kom Patricia Van Der Meer-tränade Climber som kördes av Carl Johan Jepson. Tredjeplatsen gick till Stefan Melander-tränade Load Master och Örjan Kihlström och fjärdeplatsen gick till måltvåan Global Bookmaker och Mattias Djuse, som flyttades ner på grund av träning mot nyss nämnde Load Master.

Startspåren i korta E3 för hingstar och valacker

 1. Bombus Jet – Björn Goop
 2. No Doubt – Emilia Leo
 3. Hennessy Am – Kim Pedersen
 4. Vegan Face – Conrad Lugauer
 5. Fire Piston – Admir Zukanovic
 6. Climber –Patricia Van Der Meer
 7. Marre’s Dreamboy – Jörgen Westholm
 8. Global Bookmaker – Mattias Djuse
 9. Load Master – Stefan Melander
 10. Hell Bent For Am – Stefan Melander
 11. Hombre D. – Oskar Kylin Blom
 12. Super Class C.H. – Dennis Palmqvist

Text: Jonas Möller/Travronden
Foto: TR Bild

#E3trav

Sveriges populäraste insatslopp för Europafödda 3-åriga hästar. Totalt 70 lopp i E3-serien och 18 mkr att vinna.
Banor: Bergsåker, Eskilstuna, Färjestad, Gävle, Romme och Örebro.  Samarbetspartner:  Kalmar.