Korta E3 görs om och skapar en superlördag!

E3 Travlopp AB har beslutat att göra om korta E3 från 2023. Uttagningsloppen försvinner och istället skapas en superlördag med STL-tävlingar samt sex E3-lopp där två av dem körs med minst 800 000 kr.

E3 är Sveriges största treåringsserie där nästan 60% av den svenska kullen anmäls. För att lyfta E3 ännu högre skapas från 2023 nya förutsättningar för korta E3.

”1997 kördes de första E3-finalerna och vi har fått se många fantastiska vinnare genom åren. De senaste åren har vi tyvärr sett vikande siffror till uttagningsloppen för korta E3. Det har tillkommit fler treåringslopp de senaste åren, vilket har förändrat matchningen på hästarna och därför gör vi nu om korta E3 så att hästarna bara behöver tävla i ett lopp över kort distans”, säger Göran Blom, VD för E3 Travlopp AB.

Uttagningsloppen försvinner i korta E3 och istället kommer det att köras tre lopp för ston och tre lopp för hingstar/valacker över sprinterdistans med minst 800 000 kr i ett av finalloppen i båda klasserna samt två lopp i respektive klass med minst 200 000 kr i förstapris.

”Det betyder att fler hästägare och uppfödare gynnas eftersom det med sex priser per lopp blir totalt 18 hästar i respektive klass som kommer att tjäna pengar och det blir skonsammare för hästen med ett sprinterlopp istället för två inom ett par veckor som vi har kört tidigare”, säger Göran Blom.

Nytt är också att det blir tio hästar istället för tolv i loppen för att få en mer sportslig rättvisa när det handlar om kort distans, den förändringen sker redan till loppen i år då det körs uttagningslopp och finaler som tidigare.

Den här förändringen gör att E3:s arrangörsbanor Bergsåker, Eskilstuna, Färjestad, Gävle, Romme och Örebro har skapat en superlördag när det är dags för finalmeetinget i korta E3. Fyra E3-lopp som inleder lördagen och därefter STL-tävlingar med de två E3-finalerna med minst 800 000 kr i förstapris. Inget lopp den lördagen kommer att ha mindre än 100 000 kr i förstapris.

”Fantastisk travsport att se fram emot där vi får en underbar mix med våra kända hästar som tävlar i STL tillsammans med våra sex lopp i E3-serien med jättefina prispengar. Att få vara med och jobba med det arrangemanget känns jättekul”, säger Göran Blom.

Den bana som skulle ha kört uttagningslopp med det gamla systemet kommer istället att köra en öppen E3-revansch över kort distans, vilket gör att det blir totalt fyra revanscher under hösten där vår samarbetsbana Kalmar också kör en öppen revansch som de har gjort de senaste åren.

”E3 är en viktig del i det mycket starka tävlingsprogram som Svensk Travsport kan erbjuda ägare, tränare och uppfödare av treåringar. Den korta E3-varianten har brottats med sviktande anmälningsintresse en tid, och jag ser väldigt positivt på den innovativa förändring av upplägget som nu genomförs”, säger Robert Karlsson, sportchef ST.

Långa E3 över medeldistans fortsätter som tidigare med uttagningslopp i juni och finaler drygt två veckor senare med tolv hästar i loppen. I år är också båda finalerna med i premiechansen med möjlighet till dubbla prispengar.

Bredden i E3:s tävlingsutbud är fortsatt en styrka där vi utöver uttagningslopp och finalmeeting kör 44 E3-bonuslopp. Vi tävlar om totalt 18 miljoner kr och ca 80% av de startande hästarna i E3-serien tjänar sina insatser tillbaka.

#E3trav

Sveriges populäraste insatslopp för Europafödda 3-åriga hästar. Totalt 70 lopp i E3-serien och 18 mkr att vinna.
Banor: Bergsåker, Eskilstuna, Färjestad, Gävle, Romme och Örebro.  Samarbetspartner:  Kalmar.