Julien vann andra E30-uttagningen

Julien Fontaine, som fyller 30 år 29 oktober, vann årets andra uttagningslopp i E30 i Örebro 23 maj med True Vision som är Juliens passhäst hos Axevallatränaren Eric Martinsson. Som vanligt tar vi en faktakoll med segerkusken.

Familj: Sambo.
Äter helst: Det mesta, men bakpotatis med franska ostar uppskattas.
Reser helst till: Jag ska till Dubai och fira min 30-årsdag i höst, så det ser jag verkligen fram emot. Las Vegas är annars ett ställe jag varit till och det gillade jag.
Det här är jag riktigt bra på: Jag är en liten gambler, så att spela Black Jack är jag riktigt bra på.
Fritid: Jag älskar att fiska när tillfälle ges.
Stiger upp på morgonen: Ungefär 05.00.

Du vann alltså E30-försöket med din passhäst True Vision och trots spår elva bakom bilen hittade ni rygg på ledaren i första sväng efter en sylvass start mellan hästar!
Ja, vi fick en ”för bra start” för att vara sant. Hon fick en jänkarvagn för första gången och var riktigt startsnabb, så det löste sig fint. Hon trivs också allra bäst i ryggar och jag kände hela tiden att jag hade mycket kvar att köra med bara luckan skulle komma”.
Luckan kom med 100 meter kvar till mål och oj vad hon accelererade snabbt och vann på tiden 13,0a/1609 meter.
Jag kände att jag bara skulle behöva 50 meter på mig för att vi skulle vinna och nu blev det lite längre sträcka, vilket passade och bra och hon var inte alls trött efter loppet. Riktigt kul att få vinna med min egen passhäst. True Vision är en av mina åtta passhästar hos Eric”.
Du körde ditt första lopp i Sverige på Hagmyren 2010 och din första seger tog du med Gordonia Dag i ett montélopp på Axevalla 2014, minns du det loppet?
Ja, det var åt Stefan P Pettersson och jag har alltid gillat monté väldigt mycket. Och att kunna kombinera det med sulkylopp känns jättebra”.
Är du uppväxt med trav hemma i Frankrike?
Ja, jag gick på travskola i Frankrike och testade även på galopphästar när jag var 15 år. Jag började jobba hos Jean Michel Bazire och för honom red jag montélopp på Vincennes och slutade tvåa, endast målfotoslagen. Att jag flyttade till Sverige 2009 berodde på att jag träffade en svensk tjej och jag tänkte att jag skulle testa en månad och nu har det blivit tio år”.
Vilka arbetsgivare har du haft i Sverige?
Jag var först hos Per Engblom i två år innan det blev en sväng hos Stefan Hultman. 2012 började jag jobba hos Roger Walmann och där blev jag kvar i sex år. Rogers sambo Helene Lindstedt blev som en mormor för mig och jag lärde mig väldigt mycket. Jag fick chansen att köra lopp och jag vann mitt första sulkylopp hos Roger med en häst som heter Sugar Neo. Jag har Roger och Helene mycket att tacka för där jag är idag”.
När jag frågar din arbetsgivare Eric Martinsson och andra personer som känner dig får jag bara höra positiva saker som att du alltid arbetar hårt och är en positiv människa.
Jag försöker alltid att vara glad och göra mitt bästa, jag trivs väldigt bra hos Eric just nu. Hur framtiden kommer bli vet jag inte ännu, jag tycker det är roligt att få arbeta med hästarna och köra och rida lopp, så om jag blir egen tränare eller inte i framtiden får vi se”.
18 augusti avgörs E30-finalen på Gävletravet där vinnaren får ett stipendium värt 20.000 kronor, har du hunnit fundera något på det om du skulle vinna loppet?
Nej, det får jag tänka på där och då om det skulle bli så. Det vore kul om jag kunde få köra True Vision igen och vinna just det loppet”.
Jag önskar dig lycka till i finalen och välkommen till Gävletravet!
Tack så mycket”.

Linda Forsberg och Blue Line D.K. slutade tvåa bakom True Vision/Julian Fontaine och är också kvalificerad för finalen.

Följande kuskar är därmed kvalificerade för finalen:
Från Gävle 26 april:
Anders Eriksson och Lina Pergenius.
Från Örebro 23 maj: Julien Fontaine och Linda Forsberg.

Kommande uttagningslopp till E30 2018 körs följande datum:
Färjestad 29 juni
Eskilstuna 18 juli
Bergsåker 19 juli
Kalmar 28 juli
Romme 5 augusti

// MATHIAS GUSTAFSSON

#E3trav

Sveriges populäraste insatslopp för Europafödda 3-åriga hästar. Totalt 70 lopp i E3-serien och 18 mkr att vinna.
Banor: Bergsåker, Eskilstuna, Färjestad, Gävle, Romme och Örebro.  Samarbetspartner:  Kalmar.