Joakim vann femte uttagningloppet till E30

Joakim Eskilsson vann det femte uttagningsloppet till finalen i E30 2017 på Romme 28 juli och därmed är det klart att Joakim har ett stort lopp på hemmaplan 19 augusti att se fram emot. Call Him A Star som tränas av Madeleine Enochsson var hästen som Joakim lotsade till seger. Som vanligt tar vi en faktakoll om segraren.

Familj: Sambo med Sara Wartenberg.
Äter helst: Husmanskost, men sommartid grillar jag gärna.
Reser helst till: Utomlands eller åker på fiskesemester.
Det här är jag riktigt bra på: Fotboll, jag har en jävla bra vänsterfot och har spelat en del i division 3 för Säter.
Fritid: Springa, jag motionerar mycket.
Stiger upp på morgonen: Mellan klockan 6 och 7.

När undertecknad får tag på Joakim på en lite raspig telefonlina får jag veta att han sitter i bilen på väg hem från en kortare fiskesemester.
Vi har varit i Åsarna och fiskat några dagar. Vi fick mest lite smått, så inga storfiskar den här gången”, säger Joakim.
Du vann ju med Call Him A Star och kvalificerade dig för finalen och det efter en rafflande slutstrid mellan tre, fyra hästar. Grattis!
Tackar. Jag körde ju en stark häst och jag var inte orolig över att vi fick ett lopp i dödens. Dryga varvet kvar kom det anfall bakifrån, men jag svarade position eftersom han går ända in i mål och dessutom hade den hästen som kom först i tredjespår galopperat tidigare, så att släppa ner honom hade jag inga tankar på. Min häst svarade för en riktigt fin insats och det var kul att få vinna med honom igen. Jag hade vunnit två lopp med honom tidigare och det är min morfar som äger honom”.
Nu väntar finalen hemma på Romme 19 augusti inför storpublik eftersom det är V75-tävlingar med E3-finaler samma dag. Vinnaren får ett stipendium på 20.000 kronor, hur tänker du inför det?
Till att börja med får jag hoppas att jag får en bra häst att köra. Det skulle vara riktigt stort om jag lyckas vinna finalen på hemmaplan, det är riktigt bra reklam för mig i så fall. Jag har dock inte funderat ännu på vad jag skulle göra för pengarna”.
Din pappa Claes Eskilsson har varit proffstränare länge, var det givet för dig att också att ha travet som heltidsarbete?
Nej, inte alls. Det var under gymnasietiden som intresset växte mer och mer. När jag hade gått klart började jag jobba direkt efteråt hos pappa. Innan hade jag kört hästar, men mitt intresse som yngre var mest fiske och fotboll. Jag följde med pappa på lite tävlingar ibland, men jag var aldrig nära att börja med ponnytrav utan mitt travintresse kom senare”, säger Joakim som tog ut sin licens 2011 då han var 20 år.
Vad var det som gjorde att ditt travintresse tog fart?
Jag tror att jag hade kört någon häst i träning som sedan gick ut och vann lopp. Jag fick nog en kick av det och sedan växte intresset allt eftersom. Jag kände att jag ville testa på det här mer och mer och jag kände tidigt att jag nog hade lite känsla för det också”.
I maj 2014 tog Joakim sin första seger med Moa Star på Bollnästravet och sedan har det kommit ytterligare tolv segrar och antalet uppsittningar har ökat stadigt de senaste åren. Är du nöjd med vad du har presterat hittills?
Det är svårt att vinna lopp och i år har det gått trögt, men det har släppt på slutet och totalt får jag vara nöjd med hur det har gått”, säger Joakim som efter segern på Romme även hunnit med att få segerdefilera på Solvalla.
Hur tänker du dig en framtid inom travsporten?
Jag siktar på att bli proffstränare, jag var upp till Wången tidigare i år och ska fortsätta min utbildning i höst. För dagen har jag och min sambo två egna hästar hemma på gården i Anstahyttan som ligger 20 minuter från Rommetravet. Vi har haft det stället i cirka två år och det finns plats för 25 boxar och eftersom jag har hästägare i ryggen siktar jag på en proffstränarkarriär så småningom”.
Tack för pratstunden och lycka till i finalen!
Det var lugnt, tack så mycket”.

Micael Lindblom slutade tvåa med High On Heels bakom Call Him A Star/Joakim Eskilsson och är också kvalificerad för finalen på Romme 19 augusti.

Följande kuskar är därmed kvalificerade för finalen:
Från Gävle 17 mars: 
Madelene Johansson och Mads H Nielsen.
Från Färjestad 18 juni: Tom Fromell och Pernilla T Johansson.
Från Bergsåker 30 juni: Daniel Selin och Anna Charlotta Bergström.
Från Eskilstuna 19 juli: Henrik Nilsson och Isac Lindberg.
Från Romme 28 juli: Joakim Eskilsson och Micael Lindblom.

Övriga uttagningslopp till E30 2017 körs följande datum:
Kalmar 29 juli
Örebro 7 augusti

// MATHIAS GUSTAFSSON

#E3trav

Sveriges populäraste insatslopp för Europafödda 3-åriga hästar. Totalt 70 lopp i E3-serien och 18 mkr att vinna.
Banor: Bergsåker, Eskilstuna, Färjestad, Gävle, Romme och Örebro.  Samarbetspartner:  Kalmar.