Jim Eriksson tog karriärens första seger i andra E30-försöket

Karriärens första seger togs passande nog i E30-loppet på Romme 11 maj och nu väntar final för Leksandsbördige 21-åringen Jim Eriksson med licensen på Romme.

”Några gånger har det väl blivit, att vinna första loppet var speciellt och det kändes lite extra på det sättet hästen gjorde det”, säger Jim Eriksson på frågan hur många gånger han har sett loppet från Romme 11 maj när han vann med den sexåriga valacken Jugularis.

Ja, om vi minns tillbaka till den där måndagskvällen i maj när Jim Eriksson gav Jugularis anfallsorder 700 kvar från andra par utvändigt, så forsade sexåringen fram och tog över kommandot i ett nafs och vann sedan överlägset.

”Att det kan vara så lätt och vinna lopp, sa jag åt en kompis efteråt”.

Jim är uppväxt i Leksand och då tänker undertecknad direkt på hockey och frågar om det också är något som Jim sysslade med som liten grabb?

”Nej, för mig har det handlat om hästar hela tiden, men givetvis har jag följt hockeyn, annars riskerar man att hamna utanför samtalsämnena i byn. Vi har i alla fall bästa hejarklacken”.

När kom du i kontakt med travsporten?

”Jag började med ridning, men mamma har alltid haft travhästar inne på Rommetravet. Jag önskade mig en egen ridhäst, men jag fick en shettis och sedan dess har jag varit kvar inom travet och det är knappast något jag ångrar”.

Idag har Jim tillsammans med sin sambo Cornelia Vahlund ett tvåårigt kallblod som för en vecka sedan gick godkänt premielopp.

”Jag fastnade direkt för hästen när vi såg den på video på Wången och det är en speciell stam på honom med Tekno Kongen som pappa. Jag tror att vi får en rolig sommar med honom nästa år. Vi äger även Västerbo Stingray som slutade tävla i vintras och nu är dräktig med Mister J.P.”

Till vardags så jobbar Cornelia hos Fredrik Linder och Jim driver ett eget hovslageri i Avesta där paret bor.

”Jag har Fredrik Linder som kund och har varit hans hovslagare ända sedan han drog igång igen och sedan skor jag mycket ridhästar, så det finns att göra. Jag har alltid haft ett intresse för hovslagarbiten och nu är det mitt andra år som egen företagare. Framöver hoppas jag kunna köra lite mer lopp också, det är först nu som jag känner mig mer redo för det när jag fått mer och mer självförtroende”.

Innan Jim gick hovslagarutbildningen jobbade han hos Jörgen Westholm i ca tre år och fick chansen att arbeta med unghästarna.

”Innan jag började hos Jörgen hade jag sommarjobbat åt Leif Witasp och när jag såg att Jörgen sökte personal sökte jag den tjänsten och fick den. Att Jörgen gav mig chansen att jobba med unghästarna, trots att jag själv var så ung är jag väldigt tacksam för och det var intressant och se hur unghästarna utvecklades och på nära håll få se hur Jörgen tänker, det var en extremt lärorik tid måste jag säga”.

Vad är det bästa du tar med dig från tiden hos Westholm?

”Jörgen sa tidigt att det viktigaste är att träna hästarna på bra sätt, en rejäl grundträning helt enkelt och ge hästarna bra kraftfoder. Har man ordning på grejerna kan man lyckas oavsett hur man kör i loppen. Sedan att få se hur Jörgen tänker exteriört när han köper unghästar visar också hur långt han har kommit med sin rörelse”.

E30-finalen körs på Romme lördag 15 augusti i samband med E3-finalerna över kort distans och vinnaren får ett stipendium värt 20.000 kronor. Några tankar på hur du skulle kunna förvalta det om du vinner finalen?

”Ja, det vet jag nästan på en gång. Jag vann Jim Frick dalatalanger ett år och fick åka till USA och se Pinkman vinna Hambletonian och den veckan hälsade vi på hos Jimmy Takter, så jag är definitivt sugen på att åka till USA igen och få möjligheten att vara hos någon av våra svenska tränare där och se hur de tränar sina hästar”.

Tack för pratstunden och lycka till i finalen på Romme!

”Tack så mycket! Det loppet ser jag fram emot”, säger Jim Eriksson sittandes i bilen på väg mot ännu ett arbetspass inom hovslagaryrket”.

Martina Jonsson slutade tvåa bakom Jim Eriksson i uttagningsloppet på Romme och är också kvalificerad för finalen på Romme 15 augusti, vilket betyder att Jim och Martina inte får köra i de övriga uttagningsloppen som återstår i år.

Återstående E30-lopp körs på Örebro 15 juni, Eskilstuna 15 juli, Kalmar 23 juli, Färjestad 3 augusti och Bergsåker 6 augusti.

E30 är en serie med sju uttagningslopp samt final för körsvenner med B- eller K-licens som inte haft A-licens och som är födda 1990 eller senare och som körde högst 100 sulkylopp 2019.

Text: Mathias Gustafsson

#E3trav

Sveriges populäraste insatslopp för Europafödda 3-åriga hästar. Totalt 70 lopp i E3-serien och 18 mkr att vinna.
Banor: Bergsåker, Eskilstuna, Färjestad, Gävle, Romme och Örebro.  Samarbetspartner:  Kalmar.