Jenny A Björk vann tredje E30-loppet

Jenny A Björk vann årets tredje uttagningslopp i E30 när hon vann med femårige valacken Paradox på Örebrotravet 22 maj. Därmed är hon klar för finalen som körs i Örebro 17 augusti.

Grattis till segern Jenny, en riktig solskenshistoria har du med dig från Örebrokvällen!
Haha, det var ju sol när vi defilerade, men lagom till loppet bara vräkte regnet ner och det åskade, så efter loppet flyttade de faktiskt fram tävlingarna”.
Trots vädrets makter kunde du vinna med hästen som tränas av Juhani Partanen och detta efter ett speedryck på bortre långsidan där ni rundade alla konkurrenter i tredjespår.
Det blev ju bra tempo i täten som gynnade oss och sedan bet det bra när vi anföll och det blev till slut en säker seger. Skönt att kunna kvalificera sig för finalen”.
Så, vem är Jenny Björk då?
Jag är uppväxt på Björkbackens Stuteri där jag jobbade hemma några år med min mamma och morfar. Jag sysslade inte med något annat som barn, det var hästar hela tiden och jag var alltid med i stallet, så det blev klart tidigt för mig att det var hästar jag ville hålla på med”.
Du fyller 24 år i höst och tog ut din licens 2011 och redan första året blev det två segrar. Vad minns du av första segern?
Den tog jag i Rättvik med B.B.S.Vitano som min morfar tränade och han var efter B.B.S.Vitus (tjänade drygt en miljon kronor reds. anm.) som morfar också tränade och som jag alltid följde med och tittade på när han tävlade, så det var en riktigt rolig seger”.
Några snabba frågor med Jenny A Björk:
Vilken travhäst är den bästa du har kört hittills?
Då måste jag säga Ajlexes Cubano, jag har vunnit två lopp med honom, bland annat Vallonloppet i Gävle”.
Vilken travhäst vill du helst köra?
Propulsion”.
Vilken travbana trivs du bäst på?
Jag är ju i princip uppvuxen på Romme, så det är klart att den banan ligger mig varmt om hjärtat”.
Hur preparerar du dig för att lyckas med tävlingarna?
Jag läser alltid på en del, kollar i lopparkivet om det behövs, så att jag känner mig förberedd innan jag åker iväg”.
Vem är din stora idol inom travet och varför?
Örjan Kihlström. Han får alltid ut det bästa av hästarna på ett snyggt sätt, ett föredöme”.
Du har arbetat hos Erik Lindegren i två år snart, vad tänker du om framtiden?
I augusti har jag varit hos Erik i två år och jag trivs jättebra. Jag har inte gått någon kurs på Wången ännu, men jag vill bli egen tränare, så travsporten kommer jag att satsa på”.
Du har redan lyckats väldigt bra och bland annat vann du Dam-SM på Umåker 2016 med dalahästen Raging Mack och en februaridag på Gävletravet gissar jag att du inte glömmer i första taget när du vann hela fem lopp! Vad tänker du om dessa meriter?
SM-segern var förstås jättekul. Jag körde åt Ida Sundberg och den segern värderar jag högt, men femlingen i Gävle gav mer uppmärksamhet i Media. Det känns fortfarande ofattbart att jag kunde lyckas med det”.
Kajsa Frick var första tjej att ta en femling under en och samma tävlingsdag och det var bara i sulky, du vann ju ett montélopp också.
Jag gillar både monté och att köra, så det känns jättekul att kunna kombinera. Vi är många tjejer inom travsporten nu och i det här området där vi tävlar är det hård konkurrens, vilket förstås sporrar en”.
Vinnaren i E30-finalen i Örebro får ett stipendium på 20.000 kronor. Hur skulle du kunna använda dem om du vinner finalen?
Jag har inte funderat något speciellt ställe att åka till, men det är klart att det vore kul och åka runt och kunna förkovra sig inom sporten man vill satsa på”.
Marcus Lilius och Okeechobee slutade tvåa bakom Paradox och Jenny A Björk och Marcus är också kvalificerad för finalen dit de två främsta från varje uttagningslopp får vara med.

Följande kuskar är därmed kvalificerade för finalen:
Från Gävle 28 mars: Lukas Svedin och Andreas Lövdal.
Från Romme 10 maj: Emil Eriksson och Johanna Lind.
Från Örebro 22 maj: Jenny A Björk och Marcus Lilius.

// MATHIAS GUSTAFSSON

#E3trav

Sveriges populäraste insatslopp för Europafödda 3-åriga hästar. Totalt 70 lopp i E3-serien och 18 mkr att vinna.
Banor: Bergsåker, Eskilstuna, Färjestad, Gävle, Romme och Örebro.  Samarbetspartner:  Kalmar.