”Jag hoppas att vi leder hela vägen”

Kinglet Bird vet ännu inte hur det känns att förlora efter fyra starter. På lördag när V75® avgörs på Bergsåker är det upp till bevis i stonas E3-final. ”Jag har en bra känsla och taktiken är leda från start till mål”, säger Janne Korpi.

Namnet Korpi omges av ett mycket gott rykte i travvärlden och har varit Finlands ledande travfamilj under många år. Pekka Korpi är en av de mest namnkunniga tränare i Norden de senaste decennierna. För sonen Janne har det inte alltid varit trav. Han har ägnat sig åt mycket annat i livet och har varit en av världens bästa åkare i snowboard. Han lyckades med konststycket att kvalificera sig för fyra raka olympiska spel mellan 2006-2018.

– Där gick det inget vidare, men i övrigt så gick det ganska bra och det var en rolig tid. Travet har alltid funnits där, men jag ville prova annat också, berättar Janne Korpi.

Numera är han i pappa Pekkas stall flera dagar i veckan. Att han har talang även för att träna och köra häst har han bevisat tillsammans med Kinglet Bird som efter fyra starter är obesegrad.

– Det är en fantastisk häst. Hon har så lätt för sig och det är en underbar känsla att sitta bakom henne. Det är en talang utöver det vanliga, helt klart.

Att det är en riktigt bra häst fick den svenska publiken se när Kinglet Bird vann sitt uttagningslopp till E3. På lördag när finalen avgörs på Bergsåker så är hon en av favoriterna.

– Hon vann lätt med krafter kvar. Hästen känns jättefin efteråt och har tagit resan bra. Nu ska vi åka en bit igen, men känslan är att det inte stör henne på något sätt.

Vad är hennes bästa egenskap?

– Oj, jag tycker att hon har allt. Ska jag sätta ett litet plus på något så är det psyket och att hon är väldigt snabb.

Hur lägger du upp taktiken?

– Hon är startsnabb och det är bra med innerspår på Bergsåker så det blir full laddning och jag vill köra i ledningen.

Ändrar du något?

– Jag kommer att lätta henne lite i balansen, annars blir det som senast, amerikansk sulky och öppet huvudlag.

Du låter väldigt optimistisk?

– Jag gillar hästen så mycket och vet vad hon kan och har visat. Visst är det ett tufft lopp, men jag har en mycket bra häst jag också och har bästa läget så jag tror på en bra chans.

Joakim Brundin, Kanal 75

#E3trav

Sveriges populäraste insatslopp för Europafödda 3-åriga hästar. Totalt 70 lopp i E3-serien och 18 mkr att vinna.
Banor: Bergsåker, Eskilstuna, Färjestad, Gävle, Romme och Örebro.  Samarbetspartner:  Kalmar.