Ida ser framemot två finaler på E3-lördagen

Ida Riesterer vann E30-försöket på Färjestad 3 augusti med arbetsgivare Jörgen Westholms Bo Diddley före Carl-Philip Lindblom. Vi ringde upp Ida och kollade läget inför E30-finalen på hemmabanan Dalatravet Romme 15 augusti.

”Det flöt bra på i loppet och trots att segermarginalen inte blev så stor, kände jag mig trygg på upploppet. Det skall bli jättekul att få köra i E30-finalen när det dessutom går på hemmaplan”, säger Ida.

Hur ser din bakgrund ut?

”Min mamma Ulrika Riesterer är proffstränare på Solvalla och därmed har travet alltid varit en stor del i mitt liv. Jag körde ponnylopp, men jag har kört stora hästar sedan jag var 16 år gammal. Jag gick ekonomiska linjen på gymnasiet, då jag kände att det nog är nyttigt att plugga lite annat än bara hästar. Efter gymnasiet har det dock blivit travhästar för hela slanten. Jag har jobbat hos Jörgen Westholm från januari 2019 och trivs väldigt bra här. Jag har fina passhästar och dessutom ger Jörgen oss lärlingar fina chanser att köra lopp. Innan nuvarande arbetsplats jobbade jag hos min mamma samt var en sväng i USA hos Marcus Melander. Och hos Stefan Melander har jag även sommarjobbat”.

Vinnaren i E30-finalen får ett stipendium värt 20.000 kr, hur tänker du kring det?

”E30 är ett bra initiativ, viktigt att vi ungdomarna får chansen att köra lopp. Om jag skulle vinna E30-finalen skulle det nog bli en studieresa, troligtvis till USA”.

Hur tänker du kring din egen karriär framöver?

”Mitt mål är på sikte att ta ut A-licens och ta över mammas verksamhet. Samtidigt är det nog viktigt att se hur andra tränare tränar sina hästar innan man själv blir en proffstränare”.

Du har inte bara E30-finalen att tänka på nästa lördag, berätta!

”Kvalkvällen på Färjestad blev en speciell kväll för mig. Jag inledde med att vinna E30-försöket och senare under kvällen kvalade min passhäst Marre’s Dreamboy in till E3-finalen! Jag har haft Exodus Brick med i Kriteriefinalen samt i Kungapokalen, men aldrig en passhäst i E3-finalen, så det ska bli spännande. Han gjorde det bra i försöket och enligt Jörgen verkade han inte vara tom i mål. Han sprang en 10-tid med öppet huvudlag och bomullen i öronen kvar, så det finns några växlar kvar att plocka fram om man vill det”.

Text: Kaj Närhinen
Foto: Lennart Kihlman/ALN

#E3trav

Sveriges populäraste insatslopp för Europafödda 3-åriga hästar. Totalt 70 lopp i E3-serien och 18 mkr att vinna.
Banor: Bergsåker, Eskilstuna, Färjestad, Gävle, Romme och Örebro.  Samarbetspartner:  Kalmar.