Henriette Larsen vann E30-uttagningen i Kalmar

Hon körde ponnylopp redan som femåring och med en ordentlig travstam var det givet att det skulle bli trav för hela slanten för Henriette Larsen. Hon är en av Sveriges hetaste lärlingar och i höst ska hon representera Sverige i Lärlings-EM i Ryssland, men först är det E30-finalen på Gävletravet på lördag som gäller. Vi tog ett snack med Henriette Larsen och som vanligt börjar vi med en faktakoll.

Familj: Mamma och pappa och en storebror.
Äter helst: Hamburgare, helst något som går snabbt.
Reser helst till: USA var kul så dit åker jag gärna igen.
Det här är jag riktigt bra på: Ingenting annat (säger hon med ett skratt).
Fritid: Inte mycket, försöker sova och ta det lugnt.
Stiger upp på morgonen: Jag snoozar så länge det går, men runt 05.30 när jag jobbar.

 

Henriette Larsen vann sitt uttagningslopp i Kalmar 28 juli med Rex Lane och det var inget snack om saken. Ekipaget tog snabbt hand om kommandot och var sedan helt ohotade där Rex Lane stack undan i pigg stil på lätta fötter.
Det är en bra häst i grunden som det hade strulat lite för innan, men jag känner honom och vann även Ungdoms-SM med honom på liknande sätt på Åby ifjol höstas”, säger Henriette, som precis kommit hem från USA och därför känner sig lite ”jetlaggad” så här några dagar före E30-finalen.
Ja, jag landade i morse 07.15 och tog sedan en tågresa hem till Halmstad. Jag har sett Hambletonian och hälsat på Timmy Takter, men även varit till New York och hunnit med lite andra nöjen än travet. Det är inte ofta man har semester, men nu har jag varit ledig i fyra veckor och ska börja jobba igen på måndag”.
Din vardag tillbringar du hos Peter Untersteiner eftersom du jobbar där, hur kan en arbetsdag se ut där?
Jag har jobbat hos Peter i snart fyra år och trivs väldigt bra. Jag hade lite praktik hos andra personer innan jag jobbade hos Carl-Otto Göransson innan jag kom hit. En fortkörningsdag kliver jag upp halv sex och sedan släpper jag ut mina hästar och kör tre till fem hästar på förmiddagen. Sedan blir det lite pyssel på eftermiddagen innan man oftast åker på trav och sedan rullar det på. Jag har sju passhästar att ta hand om”.
Var det självklart att det skulle bli trav för dig när du var liten?
Ja, det får man väl säga. Jag kommer ju från Danmark och min pappa är B-tränare och mamma har haft montélicens och alltid tagit hand om alla hästar. Och min mor- och farföräldrar har också sysslat med travhästar. Pappa har två hästar hemma nu som han tränar. Jag körde ponnylopp som liten och körde lopp redan som femåring, det var tydligen okej. Jag körde mycket ponnylopp och vann säkert en 50-60 lopp, bland annat Danskt Mästerskap flera gånger”.
2007 tog du ut licens och körde ditt första lopp med stor häst, hur var det?
Ja, hästen jag körde var över 1,70 hög och precis innan defileringen blev det strul och den ville inte gå fram till vingen när starten skulle gå och vi blev hängande i tredjespår och blev aldrig nersläppta. Efter det bestämde jag mig för att aldrig köra lopp igen”.
Tur att du ändrade på det beslutet, men det tog fyra år innan nästa lopp kördes.
Jag flyttade till Malung i gick gymnasiet där och efter det flyttade jag till Rättvik. Efter 1,5 år där började jag jobba hos Jesper Hedqvist på Mantorp där jag var i nästan tre år. Jag har mest lattjat på med löpkörningen och det har rullat på hela tiden, men det som driver mig är att vara först i mål och det är inte så uppmuntrade odds man har som kusk eftersom man förlorar de flesta lopp”.
Du tog licens för stor häst 2012 och det har verkligen gått bra för dig och senaste åren har siffrorna förbättrats hela tiden. Du körde in 1,2 miljoner kronor och vann 23 lopp 2016 och 2017 blev det 24 segrar och 1,5 miljoner kronor inkört och hittills i år har du vunnit 18 lopp och redan kört in 1,6 miljoner kronor. Vad säger du om dina framgångar?
Jag har fått köra lite större lopp där det har klaffat bra och sedan har det rullat på ganska snabbt. Peter har ju hjälpt mig jättemycket så jag har fått chansen att köra fina hästar”.
Du nämnde Ungdoms-SM som du vann på Åby förra året och i år har du även vunnit V75-lopp med Wingait Erik och Staro Ivy League och dessutom Kronprinsessan Victorias lopp med Masterglide på Axevalla, det är fina segrar?
Ja och ifjol lyckades jag även vinna V75-lopp med Conrad Lugauers Bellino B. Av årets segrar håller jag nog segern på Axevalla högst. Det är Sveriges största damlopp och en fin titel att vinna”.
Och i höst ska du representera Sverige i Lärlings-EM i Ryssland!
Ryssland är väl inte det första landet man tänker på om man ska välja resmål, men det ska bli häftigt. När jag fick frågan tänkte jag att jag måste ta chansen, så det blir roligt”.
Hur tänker du annars om framtiden?
Jag trivs bra som jag har det nu och har inga tankar på att bli egen tränare, så jag vet inte hur framtiden ser ut. Det får ge sig”.
Francois Simon och Nonstop Cheri slutade tvåa bakom Rex Lane/Henriette Larsen och är också kvalificerad för finalen.
Tyvärr har Henriette Larsens styrning Rodick Broline blivit struken i E30-finalen på lördag.

 // MATHIAS GUSTAFSSON

Följande kör finalen på Gävletravet lördag 18 augusti:
Rebecca Dahlén
Jimmy Dahlman
Anders Eriksson
Patrik Fernlund
Julien Fontaine
Linda Forsberg
Henriette Larsen
Marcus Lilius
Johanna Lind (ersätter avstängde Andreas Lövdal)
Lina Pergenius
Terese T Rosén
Francois Simon
Ludwig Wickman
Caroline Åkerlund

#E3trav

Sveriges populäraste insatslopp för Europafödda 3-åriga hästar. Totalt 70 lopp i E3-serien och 18 mkr att vinna.
Banor: Bergsåker, Eskilstuna, Färjestad, Gävle, Romme och Örebro.  Samarbetspartner:  Kalmar.