Finalspåren klara

Efter söndagens uttagningslopp fastställdes startspåren till årets långa E3-finaler. Representanterna för Award Kronos och Belker hade turen på sin sida i lottningen och fick välja spår först i respektive final. Så här startar hästarna i Eskilstuna den 29 juni.

Ston (spårvalsordning inom parentes):
1. Award Kronos – Daniel Redén (1)
2. Grande Diva Sisu – Per Nordström (2)
3. Mascate Match – Pekka Korpi (3)
4. Global Anarchy – Joakim Lövgren (5)
5. Scarlet Hello – Jörgen Westholm (6)
6. Boxer Shrimp – Robert Bergh (7)
7. Ies Elisabet – Fredrik Wallin (8)
8. Global Amazone – Jörgen Westholm (12)
9. Zolly – Mattias Djuse (4)
10. Darling Godiva – Lars I Nilsson (9)
11. Visual Condition – Stefan Melander (10)
12. Dontlooseallmoney – Jim Oscarsson (11)

Hingstar och valacker (spårvalsordning inom parentes):
1. Belker – Sten O Jansson (1)
2. Bythebook – Svante Båth (2)
3. Global Adventure – Svante Båth (3)
4. Guzz Mearas – Johan Untersteiner (4)
5. Ubiquarian Face – Adrian Kolgjini (5)
6. Criterion – Fredrik Wallin (8)
7. Dontloosememate – Jim Oscarsson (10)
8. I’m a Keeper – Leif Witasp (12)
9. Fort Knox – Pasi Aikio (6)
10. Aetos Kronos – Jerry Riordan (7)
11. Zola Key – Björn Goop (9)
12. Alien Kronos – Svante Båth (11)

Referat uttagningsloppen hingstar/valacker:

Två år i rad har Svante Båth och Erik Adielsson vunnit långa E3 för hingstar och valacker. Och de ser ut att kunna göra det igen.

I det första av tre uttagningslopp körde Erik Adielsson segerstaplaren Global Adventure (e. S.J.’s Caviar) åt Svante Båth. Hingsten nådde ledningen utan prut och varvade sedan på blygsamma 1.18.
På slutrundan skruvade Adielsson upp farten och då hade konkurrenterna stora problem att följa. De flesta åtminstone. För på utsidan vägrade Ubiquarian Face att ge sig.
Lutfi Kolgjinis häst stred tappert hela vägen in i mål, men kunde inte hota Global Adventure på allvar.
– Det kanske gick för långsamt första varvet, men samtidigt fick han gå lite hårt senast på en kladdig bana. Han kanske har nytta av det här, sade Erik Adielsson.
– Han kändes i alla fall väldigt fräsch och fin och det är det viktigaste med honom. Försöksvinnarna brukar vara med och hugga om havren i finalen och han är definitivt en av dem som kan vinna loppet.
Ubiquarian Face tog sig vidare till final som tvåa och följdes i sin tur av färske världsrekordhållaren Aetos Kronos som fick en sen lucka från tredje par invändigt. Den fjärde och sista finalplatsen gick till I’m a Keeper.
Svante Båth och Erik Adielsson vann sedan även det andra uttagningsloppet. Deras Bythebook (e. Googoo Gaagaa) och Fort Knox stod i särklass och de två favoriterna var länge jämsides med varandra.
Men på sista bortre långsidan ryckte den förstnämnde åt sig ett försprång i ledningen. Ett försprång som Bythebook sedan drygade ut över upploppet när han vann på tangerat banrekord: 1.12,9.
– Visst drog vi nytta av ett bättre spår i dag, men jag tycker att han kändes väldigt fin. Jag var otroligt nöjd med honom, sade Adielsson som sedan fick frågan om vem av försöksvinnarna han avser att köra i finalen.
– Det är angenäma problem. Båda två är väldigt tacksamma att köra.
Fort Knox var tvåa i mål. Med till final följde även Zola Key och Dontloosememate.
I fjol delade Bythebook segern i Uppfödningslöpningen med Belker (e. Scarlet Knight) och i den stundande E3-finalen möts de på nytt. Sten O Janssons häst vann nämligen det tredje och sista försöket – från ledningen och på nya banrekordet 1.12,5.
– Han är otrolig, helt enkelt. Han höll ledningen från innerspåret och sedan var det väldigt hård körning hela vägen. Det är inte många treåringar som står pall för det, men vi vann ändå ganska säkert, sade Belkers ständige följeslagare Torbjörn Jansson.
De övriga finalplatserna togs av Guzz Mearas, Criterion och Alien Kronos. Favoriten Power fick trava utvändigt om Belker och slogs ut som femma i mål.

Referat uttagningsloppen ston:

Mattias Djuses Zolly fortsätter att övertyga. Under söndagens E3-uttagningar i Gävle travade Zola Boko-dottern nya banrekordet 1.13,2. En notering som stod sig dock inte särskilt länge.

I det första av fyra uttagningslopp för ston gjorde Darling Godiva och M.B.S.Pretty Girl upp i en utdragen spetskörning som klockades till 1.08,9 första 500 meterna.
Den sistnämnda gick segrande ur den striden, men hade inget kvar att ge när Mattias Djuse lämnade tredje par utvändigt på sista bortre långsidan. Hans Zolly (e. Zola Boko) – som startade från spår åtta – svepte då fältet och försvann sedan iväg till en överlägsen seger. Hennes femte i följd.
– Hon vann lätt på ett bra sätt, sade Djuse.
– Jag måste tro att hon kan hävda sig även i finalen. Det är många fina hästar med, men jag har en jättefin och då får vi dessutom ett bättre spår än i dag.
Segertiden för Zolly skrevs till 1.13,2 över 2.140 meter – nytt banrekord för treåriga ston.
Bakom vinnaren spurtade Global Anarchy vasst till andrapriset och en plats i finalen som körs i Eskilstuna den 29 juni. Dit tog sig även Darling Godiva trots den tunga inledningen på loppet.
Vinnaren i det andra stokvalet hade också spår åtta bakom bilen. Därifrån tog sig Grande Diva Sisu (e. Ready Cash) till spets och i den positionen stannade hon sedan hela vägen in i mål. Och bläcket hann knappt torka i Gävletravets rekordbok.
Per Nordströms sto var nämligen två tiondelar snabbare än Zolly i det föregående kvalet.
– Det är väldigt fina förhållanden. Banan är strålande och vädret har vi med oss, men jag vet att hon har de här tiderna innanför västen och vi kommer säkert att behöva plocka fram lite mer till finalen, sade Nordström.
Favoriten No Limit Queen tröttnade i dödens och de två övriga finalplatserna togs i stället av Ies Elisabet och Global Amazone.
Daniel Redén och Örjan Kihlström följde upp lördagens storseger i Boden med att vinna det tredje uttagningsloppet med Award Kronos – en dotter till Father Patrick som har Ina Scot som mormor.
Stoet fick trava den tunga vägen utvändigt om ledande Boxer Shrimp, men var ändå starkast till slut. Segertiden skrevs till 1.14 blankt och med till final följde Boxer Shrimp och Dontlooseallmoney.
– Hon var jättebra. Hon gjorde grovjobbet själv och vann säkert. Hon har utvecklats hela tiden. Vinner man en uttagning har man förhoppningar även i en final, sade Kihlström.
Pekka Korpi var rädd för att innerspåret skulle kunna bli en fälla för Mascate Match (e. Muscle Mass). Det blev det inte. Finskan tog hand om ledningen och spårade sedan runt om till en enkel seger på 1.13,5.
– Hon blir bara bättre och bättre och i dag öppnade hon väldigt fort, sade Korpi som förstås har förhoppningar inför den stundande finalen.
– Det är många bra hästar med, men min är inte så dum hon heller.
Med till final följde två av fältets minst betrodda hästar: Scarlet Hello och Visual Condition.

#E3trav

Sveriges populäraste insatslopp för Europafödda 3-åriga hästar. Totalt 70 lopp i E3-serien och 18 mkr att vinna.
Banor: Bergsåker, Eskilstuna, Färjestad, Gävle, Romme och Örebro.  Samarbetspartner:  Kalmar.