Felix Orlando överst på pallen

En ny storseger till samlingen för Per Nordström. Felix Orlando ledde varenda meter i långa E3-finalen för hingstar och valacker. ”Han gör hela tiden vad han kan. En hederskille”, säger Per Nordström.

Kort efter start hade Per Nordström och Felix Orlando (e. Orlando Vici) avgjort spetsstriden i långa E3-finalen för hingstar och valacker. Sedan höll de hela vägen till seger. Efter att ha varvat på 1.11,4 passerade man mållinjen som etta på 1.12,1a/2140 meter – med knapp marginal före Mellby Jinx.

– Jag var nästan säker på att vi skulle nå ledningen och hästen klev iväg riktigt fort från början. Sedan var det lugna gatan fram till att ”Robban” kom farande. Jag hade inte hundra koll den sista biten och hade lite torskfrossa att vi inte hade läppen först, men det gick vägen. En underbar känsla, säger Per Nordström.

Vem är Felix Orlando?

– En liten buse kan man säga. En snäll sådan. Han gör vad han ska och har inte gjort många misstag i loppen. Han sträckte på sig på ett ärligt sätt och Han gör hela tiden vad han kan. En hederskille. Det har varit lite stolpe ut i E3 för vår del med Djali Boko, Denim Boko, Dixi Sisu, Önas Nougat och ett par andra hästar. Det har inte riktigt gått vår väg. Men idag var vi etta och tvåa.

Till vardags är det Emma Nordström som passar Felix Orlando.

– Jag tror att det här är nionde finalisten jag selar ut i en E3-final, men det har gått lite troll i det och aldrig gått vår väg och jag vågade inte hoppas idag heller. Men så snabb han var från start. Det sa bara pang. Han är väldigt leveranssäker den här hästen och gör inte några fel. Sedan är han ganska chill som individ. Hälften av gångerna man tittar ut i hagen efter honom ligger han bara och snarkar. Han kan verkligen ta det lugnt och det är väl det som utmärker de allra bästa hästarna.

Svante Båth åkte till Karlstad med totalt fem E3-finalister fördelat på två klasser. Det slutade med en andra-, en fjärde- och en femteplats. Bakom Felix Orlando slutade Mellby Jinx tvåa.

– Han var väldigt bra igen. Hatten av för vinnaren som jag inte ska ta någonting ifrån, men min höll på att hoppa när Erik ryckte tussarna och fick fånga honom. Jag vet inte om vi förlorade loppet eller räddade en andraplats innan allt var klart. Men det var väldigt nära galopp. Utan det strulet tror jag att vi hade vunnit, säger Svante Båth.

Hur sammanfattar du dagen?

– Jag är väldigt nöjd med allt förutom att Lacille Boko strulade till det när bilen släppte. Det hade jag gärna stått över. Vi har tagit det vackert med Mellby Jinx och där tycker jag att framtiden är väldigt ljus. Men det är små marginaler. Det blev för långt in på vingen med Lacille den här gången. Hon har skött sig bra varje gång och det är surt att det strulade en sådan här gång. Jag har inget problem med att förlora, men jag är gärna med och tävlar.

Erik Adielsson om Mellby Jinx och Lacille Boko. Den senare galopperade bort sig i E3-finalen för ston.

– Det var väldigt tight över mål. I uppfödningslöpningen förlorade han med huvud och den här gången var det ännu mindre marginal. Han har haft lite oflyt som inte har fått vinna det riktigt stora loppet, förutom Breeders Course då. Han gjorde det jäkligt bra den här gången. Det var väldigt nära galopp på upploppet, men han höll sig i trav.

Hur upplevde du den situationen?

– Å ena sidan känns det som att vi förlorade segern på målfoto och å andra sidan känns det som att vi vann en andraplats eftersom han höll sig i trav. Det är blandade känslor, men oavsett är jag nöjd med hästen.

Var det hästen eller du som räddade galoppen?

– Jag försökte hjälpa honom, men han ville verkligen ordna det själv. Jag har kört tillräckligt mycket för att kunna säga att om en häst inte hjälper till i det läget spelar det ingen roll vad du gör som kusk. Jag skulle säga att det är 90-10 hans förtjänst. Jag var där och höll honom handen, men det var han som tog steget.

Vad säger du om galoppen med Lacille Boko?

– Hon kändes väldigt fin inför loppet och jag var väldigt nöjd med skicket på hästen. Hon var lugn och samlad och jag hade en riktigt bra känsla upp bakom bilen. Men när bilen ökade tog hon i lite väl mycket. Jag tror att hon kände av att bilen rörde sig lite annorlunda. Den gör det här jämfört med andra banor. När bilen började accelerera var hon lite för sugen på att vara med. Hon blev lite för ivrig.

Den som satte mest färg på den här tillställningen var annars Robert Bergh med Mustang Racer. I ingången av andra sväng var ekipaget ute i fjärdespår innan man landade först ytter om ledande Felix Orlando.

Mustang Racer var sedan med i täten hela vägen och slutade trea.

– Han gjorde ett fantastiskt lopp. Jag gjorde ett litet fel som behöll balansen som han hade i Eskilstuna. Jag hade planer på att lätta honom efter värmningen, men gjorde inte det och det gjorde att han hade väldiga problem att komma iväg från start. Det var surt. Jag fick köra på styrka och hade hellre valt ett annat upplägg, säger Robert Bergh.

Hur gick tankegångarna under loppets gång?

– Det blev stillastående i första sväng. Alla såg nöjda ut och jag kände att loppet skulle vara över om jag skulle ha suttit kvar utan att göra någonting.

Vi summerar det som en femstjärnig prestation till sist?

– Absolut!

Felix Orlando

TRÄNARE: Per Nordström
KÖRSVEN: Per Nordström
UPPFÖDARE: Tal AB
ÄGARE: Stall Motvind HB
BANA: Färjestad
TID: 1.12,1a
ODDS: 6,34
FÖRSTAPRIS: 975.000 SEK

Text: Mattias Holmgren/Travronden

#E3trav

Sveriges populäraste insatslopp för Europafödda 3-åriga hästar. Totalt 70 lopp i E3-serien och 18 mkr att vinna.
Banor: Bergsåker, Eskilstuna, Färjestad, Gävle, Romme och Örebro.  Samarbetspartner:  Kalmar.