Felix Orlando ordnade E3-dubbeln

Bäst när det gäller. Efter en blek försöksinsats visade Felix Orlando klassen i korta E3-finalen för hingstar och valacker på Gävletravet och säkrade E3-dubbeln från ledningen på 1.11,6a/1640 meter. ”Han var mer taggad i dag”, sa tränaren Per Nordström.

Per Nordström är årets dominant i unghästloppen, men till E3-finalen för hingstar och valacker fick Jägersrotränaren finna sig i att slå från underläge. Felix Orlando kom till Gävle med en lite sämre insats i ryggen som trea i försöket och i stället var Francesco Zet spelad till storfavorit i finalen.

– Jag har hellre en häst på väg uppåt i form efter försöken än tvärtom. Jag har lärt mig hur den här killen svarar på tuffa lopp och han var snäppet bättre i dag. Jag kände bakom bilen att han var mer upp på bettet, sa Nordström.

Och i finalen rätade Felix Orlando (e. Orlando Vici) ut alla frågetecken till utropstecken. Nordström laddade från spår sex bakom bilen och ekipaget tog över täten från Dowhatyoudowell efter 500 meter. Halvvarvet öppnades via 1.08,2 och sedan fick ledaren, med Immanuel K utvändigt om sig, dämpa farten till 1.12,0 på varvet.

Den stora favoriten Francesco Zet fanns i det läget med i andra par utvändigt. Med 600 meter till mål kastade Kihlström loss men ekipaget kom ingenstans inledningsvis. Först på målrakan fick Francesco Zet upp farten rejält och Father Patrick-sonen flög fram sista biten, men utan att kunna hota loppets suveräna vinnare.

Felix Orlando gick undan utan problem och vann säkert med en längd på 11.6,a/1640 meter. Därmed var E3-dubbeln säkrad.

– Han fick öppna ganska rejält och väl i ledningen ville jag spara lite på krutet. Det blev väldigt bra för oss, sa Nordström efter triumfen som var värd 975.000 kronor.

Dagen till ära firade Per elvaårig bröllopsdag med frun och tränarkollegan Emma.

– Jag vågade inte annat än att vinna i dag, konstaterade Per.

Jägersrotränaren blickar nu framåt mot Kriteriet med Felix Orlando.

– Huvudmålet har hela tiden varit Kriteriet och jag tror inte att han mått dåligt av två lopp över kort distans inför det.

Senast en hingst vann både långa och korta E3 var Aetos Kronos år 2019. Felix Orlando har nu tjänat drygt 2,9 miljoner kronor på sina 13 starter och det tycks bara vara början för löftet.

Francesco Zet gick sylvasst som tvåa och Peter Rudbecks Dowhatyoudowell fullföljde bra som trea från rygg ledaren. Immanuel K. inkom som fyra från dödens före Dozen of Oysters.

Felix Orlando

TRÄNARE: Per Nordström
KÖRSVEN: Per Nordström
UPPFÖDARE: Tal AB
ÄGARE: Stall Motvind HB
BANA: Gävle
TID: 1.11,6a
ODDS: 4,46
FÖRSTAPRIS: 975.000 SEK

Text: Jens Oscarsson/Travronden

#E3trav

Sveriges populäraste insatslopp för Europafödda 3-åriga hästar. Totalt 70 lopp i E3-serien och 18 mkr att vinna.
Banor: Bergsåker, Eskilstuna, Färjestad, Gävle, Romme och Örebro.  Samarbetspartner:  Kalmar.