En nervös och snabb E3-favorit

Roger Walmann och Pekka Korpi tog var sin tränardubbel i E3-kvalen på Bergsåker. Halmstadtränaren Jerry Riordan kan för sin del ha den mest kapabla treåringen i kullen men kan inte vara säker på någonting ändå. Pure Atlas kan hitta på vad som helst i finalen om två veckor.

– Jag har hellre en häst som honom som är lite nervös och snabb än en lugn och långsam häst, sa Riordan.

På torsdagskvällen var det stort examensprov för landets treåriga travare i unghästserien E3. Bergsåker var skådeplatsen för de åtta uttagningsloppen där det gällde att ta en plats bland de tre första för att ta sig till finalerna om två veckor.

I Eskilstuna lördagen 2 juli vankas en miljon kronor till vinnarna av både stoklassen och hingstarna och valackernas final.

Egensinnige Pure Atlas ser ut att bli favoriten i hingstarnas final trots att det inte går att lita på honom. På slutet har hingsten varvat segrar med galopper och tränaren menar att det är bilen som skrämmer hästen mest.

– Han är lite klaustrofobisk och galopperade från spår tre bakom bilen på Solvalla senast. Hur det ska gå den här gången vet jag inte, sa Jerry Riordan före tävlingarna.

Svaret blev att Pure Atlas konstrade innan bilen lämnade fältet. Örjan Kihlström fick dock hästen på andra tankar och valde dödspositionen 1300 meter från mål med favoriten.

Ledande Joe Dalton fick aldrig vara ifred i ledningen och kroknade. Pure Atlas kopplade grepp på upploppet efter att ha haft svårigheter med aktionen i den sista kurvan.

– Travet flöt inte perfekt för honom i sista sväng så jag fick köra honom på säkerhet där. Sedan är väldigt kapabel hästen så han hade lite krafter kvar och det flöt bättre för honom på rakan och då kontrade han ju, sa Örjan Kihlström.

Tvåa slutade Svante Båths Nuzzle’Em som hade greppet ett tag och blev utkontrad, och tre Frazze som spurtade storstilat efter en invändig smygare av Kim Eriksson. Jörgen S Eriksson tränar Frazze och fick även med Lilian Young i stonas final om två veckor på hemmabanan. Succé!

Korpis fortfarande obesegrad

E3-kvalens största favorit (73 procent på V64) kom obesegrad från Finland efter elva starter. Pekka Korpis Corazon Combo släpptes till ledningen efter 500 meter och hade inga problem att sticka undan. Hingsten vann sju lopp som tvååring och är nu obesegrad efter 13 starter. Segertiden 1.13,7.

– Vi märkte att han hade lättare för sig än våra andra hästar när vi började träna honom. Det kommer att vara många fina med i finalen men min häst är också bra, sa Pekka Korpi

Bakom var det dött lopp om andraplatsen mellan Svante Båhs Waterford Wine efter ett lopp i rygg ledaren och nyblivne tränaren Viktor Lycks Interwall som spurtade stadigt efter ett lopp i tredje invändigt.

En kvart i sju kördes det första kvalet i E3, ett lopp för hingstar och valacker som gick till Finland. Pekka Korpis Cupido Combo gjorde sin första start i Sverige och vann efter ledning från start till mål. En 13-oddsare på vinnarspelet som var klart bra efter att ha fått bestämma lite.

Walmann lyckosam

Roger Walmann hade en bra dag. I det tredje uttagningsloppet för hingstarna var Torbjörn Jansson bestämd och tog enkelt ledningen med Bedazzled Sox. Lugnare sedan och segern blev enkel.

– Det gällde att komma före Robbans häst och när han väl kom till ledningen vann han ju väldigt enkelt, sa Jansson.
Galopp i starten för storfavoriten Night Art och Robert Bergh.

Solvallatränare Walmann kvalade in tre av fyra möjliga hästar. Förutom Bedazzled Sox och en andraplats för Coquaholy i hingstarna och valackernas lopp, vann Eireann ett av stokvalen efter toppspurt för Örjan Kihlström.

Jörgen S kvalade in två

Eskilstunas Jörgen S Eriksson har två häst med i E3-finalerna. I det första uttagningsloppet för ston hade Kim Eriksson siktet inställt på ledningen och kunde köra sig till tät efter 600 meter med Lillian Young.
I de bakre regionerna blev Jerry Riordans storfavorit Dea Grif störd till galopp i den första kurvan och reparerade starkt till andraplatsen.

– Hon fick dryga första 500 meter men favoriten fick det ju ännu jobbigare. Det var duktigt att hon stod pall för det här loppet och höll dem bakom sig, sa Kim Eriksson.

Segertiden 1.13,8 över 2140 meter auto.

Dorothea Mil som tränas av Reijo Liljendahl och Tomas Malmqvists Holly Go Lightly var övriga stovinnare. Holly Go Lightly övertog ledningen efter 600 meter. Tempot var uppskruvat men det treåriga stoet gick ifrån över upploppet till en säker seger på 1.13,2/2140 meter auto för Björn Goop.

Mikael Wikner, Kanal 75

#E3trav

Sveriges populäraste insatslopp för Europafödda 3-åriga hästar. Totalt 70 lopp i E3-serien och 18 mkr att vinna.
Banor: Bergsåker, Eskilstuna, Färjestad, Gävle, Romme och Örebro.  Samarbetspartner:  Kalmar.