Emil Eriksson vann andra E30-loppet

Emil Eriksson vann årets andra uttagningslopp i E30 när han vann med stoet Min Vilja på Romme 10 maj. Därmed är han klar för finalen som körs i Örebro 17 augusti.

Grattis till segern, Emil! Det blev ingen direkt enkel triumf, trodde du på seger efter 600 meter när ni fick köra ordentligt för att behålla ledningen som ni tagit hand om?
Det blev ju en rejäl tryckare under vägen, men jag visste att jag hade att åka med eftersom hon hade varit så bra i starten innan. Nu var hon dock lite brunstig den här dagen och på upploppet bromsade hon till”.
Ja, ni såg ju slagna ut en bit in på upploppet, men ni lyckades kontra och ta hem segern.
Hade hon inte varit brunstig hade det inte varit något snack om saken, men hon var duktig som klarade av det ändå. Absolut min roligaste seger som kusk hittills, jättekul att få chansen att köra åt Stefan Arvidsson som tränar henne”.
Emil Eriksson tog ut licens för stor häst 2014 och har fått köra en hel del lopp och det har gått bra med 15 segrar hittills i karriären, men med en pappa som är livrädd för hästar och med en mamma som är allergisk mot hästar var det kanske ingen favorit på att han skulle hamna inom travsporten kan man tro.
Jag hade turen att lära känna folk runt Hagmyren och eftersom jag bodde granne med Ida Hell som var chef på Travskolan när jag var yngre, så följde jag med henne en dag sedan hon frågat mig. Jag var nio år och sedan dess är jag fast inom travsporten. Redan när jag var elva år visste jag vad jag ville bli som stor, då hade jag hört att Wången fanns och mina drömmar var att jag skulle dit och plugga och så blev det”.
Hur blev det med ponnykarriären?
Jag började ju på Travskolan på Hagmyren och utbildade mig där och sedan körde jag ca 30 ponnylopp och tog en seger”.
Vi bryter av med några snabba frågor, Emil:
Vilken travhäst är den bästa du har kört hittills?
Tekno Eld som jag fått köra i träning”.
Vilken travhäst vill du helst köra?
Det hade varit fränt att få sitta bakom Readly Express, men egentligen vore det häftigt att få testa vilken häst som helst i eliten”.
Vilken travbana trivs du bäst på?
Bollnästravet trivs jag riktigt bra på”.
Hur preparerar du dig för att lyckas med tävlingarna?
Jag håller mig lugn och avslappnad och försöker att ha så god koll som möjligt på mina konkurrenter, men även på de hästar jag själv ska köra”.
Vem är din stora idol inom travet och varför?
Björn Goop. Han är en fantastisk människa som är ödmjuk och oavsett vilken häst han kör så gör han det alltid efter hästens förutsättningar. Som tränare är han magnifik och på det sättet han tagit för sig i Frankrike är imponerande”.
Du arbetar hos Jan-Olov Persson nu och jag vet att du gillar kallblod, så då är du väl på rätt arbetsplats inom travet?
Ja, jag gillar kallblod och fick möjligheten att ta hand om fina kallblod när jag jobbade hos Thomas Lönn. Birger Wallström hade några hästar där då, bland annat B.W.Kurre som jag själv vunnit fyra lopp med och som finns i min egen träning nu. Jag hade även B.W.Gullis som passhäst som jag fick köra i lopp och då avslutade hon 19,5 sista 400 meterna som fyra i ett lopp, det var en mäktig känsla. Hon vann ju även Derbystoet, så jag har Thomas Lönn att tacka oerhört mycket för. Där fick jag jobba under frihet med stort ansvar och segern i Stoderbyt är det största jag har varit med om inom travet”.
Efter studenten flyttade jag och jobbade hos Anna Forssell i ett halvår och sedan blev det hos Thomas i två år och nu har jag varit hos Persson i 1,5 år”.
Hur ser ditt arbete ut hos Jan-Olov Persson?
Jag har inga passhästar. Det är jag och Wiktor Kylin-Blom som är här tidig morgon och mockar och sedan kör jag fort med starthästarna och på eftermiddagarna skor jag. Jag ser ingen anledning till att förändra något för dagen. Jag trivs väldigt bra och för fem månader sedan fick jag och min sambo en son, så nu är jag tvåbarnspappa eftersom jag redan har en dotter på fem år. Vi får se vad som händer framöver, men just nu har jag inga andra tankar”.
Vinnaren i E30-finalen i Örebro får ett stipendium på 20.000 kronor. Hur skulle du kunna använda dem om du vinner finalen?
Jag fick ju Järvsöfaks stipendium i år på midsommarafton på Hagmyren som också är på 20.000 kronor. Jag skulle gärna åka till Åke Svanstedt i USA och se och lära mig hur han jobbar med hästarna. Sedan vore det ju väldigt intressant att se hur Björn Goop arbetar med sina hästar och gärna en sejour i Frankrike och se hur hans upplägg fungerar där”.
Tack för en trevlig pratstund och lycka till i finalen 17 augusti!
Tack så mycket”.
Johanna Lind och Beauty Leg slutade tvåa bakom Min Vilja och Emil Eriksson och Johanna är också kvalificerad för finalen dit de två främsta från varje uttagningslopp får vara med.

Följande kuskar är därmed kvalificerade för finalen:
Från Gävle 28 mars: Lukas Svedin och Andreas Lövdal.
Från Romme 10 maj: Emil Eriksson och Johanna Lind.
Från Örebro 22 maj: Jenny A Björk och Marcus Lilius.

// MATHIAS GUSTAFSSON

#E3trav

Sveriges populäraste insatslopp för Europafödda 3-åriga hästar. Totalt 70 lopp i E3-serien och 18 mkr att vinna.
Banor: Bergsåker, Eskilstuna, Färjestad, Gävle, Romme och Örebro.  Samarbetspartner:  Kalmar.