Dubbla E3-chanser för Liljendahl

Italienaren Expo Wise As var den stora snackisen efter E3-uttagningarna. Men i finalen stöter han på sin landsman Epsom As. Och den sistnämndes tränare har långt ifrån gett slaget förlorat. ”Alla hästar går att slå”, säger Reijo Liljendahl.

Det är Bergsåker som arrangerar lördagens V75® och utöver finaler i Svenska Travligan ska årets första E3-finaler avgöras. I dessa hägrar segercheckar på en miljon kronor och i finalen för hingstar och valacker kommer sannolikt Expo Wise As bli favorit att ta hem förstapriset. Alessandro Gocciadoros hingst har aldrig förlorat felfri och ståtar med fem raka segrar. I uttagningsloppet till E3 utklassade han motståndet på ett sätt som förde tankarna till Viking Kronos på 90-talet, när han dundrade ifrån motståndet och vann med ett hav av hästlängder. Reijo Liljendahl låter sig emellertid inte skrämmas.

– Jag säger inte att Gocciadoros häst inte är en jättefin häst. Det är en jättebra löphäst som har gått skitbra och alla har varit imponerade av honom. Men det är väl helt enkelt så att nu möter han bättre hästar än vad han någonsin har mött. Det är naturligtvis så även för våra hästar, men vi kör om det, säger Solvallatränaren i veckans avsnitt av podden V75® – lördag hela veckan.

Själv startar han Epsom As. Han är precis som Expo Wise As född i Italien och efter sex starter har han tagit fem segrar och en andraplats. Även han vann sitt uttagningslopp överlägset och Reijo Liljendahl tror på sin häst inför finalen.

– Jag åker inte dit och kör om andrapriset. Vår häst har tränat bra, tar loppen på rätt sätt och har faktiskt varit lite långhårig och inte haft den rätta ”shapen” till vårloppen. Men nu början han släppa håret och är pigg och glad och spänstig som fan.

Första gången barfota

I stonas E3-final är det en annan häst från pastalandet som ska försvara Reijo Liljendahls färger mot bland annat en duo från stall Gocciadoro. Eteria (V75-6) med fyra segrar efter fem starter i karriären startar med nummer två bakom startbilen.

– Senast vann hon ju skitlätt trots att det var en jättedålig bana i de två-tre första loppen, det var jättelöst. Det verkar bra med henne nu och det är ett bra utgångsläge. Det kommer bli fart på tillställningen och det gynnar vår häst. Det är samma där. Jag tycker att hon är blankare och finare i hårremmen, fin i kroppen och har bra spänst.
För hennes del har det också blivit dags att dra ytterligare en växel.

– Jag ska titta på fötterna i slutet av veckan och se hur det ser ut, men planen är barfota runt om och det brukar ge lite kick på dem i första starten. Det kan göra en hel del på henne.

Reijo Liljendahl har vunnit E3 en gång tidigare, med Policy Of Truth 2016. På lördag kan det vara dags igen.

– Det blir en spännande lördag. Vi ska sköta om och träna hästarna under veckan och försöka göra minsta möjliga misstag.

#E3trav

Sveriges populäraste insatslopp för Europafödda 3-åriga hästar. Totalt 70 lopp i E3-serien och 18 mkr att vinna.
Banor: Bergsåker, Eskilstuna, Färjestad, Gävle, Romme och Örebro.  Samarbetspartner:  Kalmar.