Daniel vann tredje uttagningsloppet till E30

Daniel Selin vann det tredje uttagningsloppet i E30 2017 på Bergsåker i samband med dubbeltravet och E3-finalerna 30 juni. Med Claes Sjöströms Spero Ducere tog ekipaget hand om ledningen tidigt och vann sedan väldigt enkelt. Som vanligt börjar vi med en faktakoll om segraren.

Familj: Två syskon samt katt och hund.
Äter helst: Kött.
Reser helst till: Kanada.
Det här är jag riktigt bra på: Köra häst.
Fritid: Det är bara trav.
Stiger upp på morgonen: Ungefär klockan sex.

Du och Spero Ducere var andrahandsfavorit i loppet och efter en snabb start hade ni kopplat kommandot redan i första sväng och till slut stack ni undan och vann med tre längder. Grattis till segern!
Tack, jag visste att vi skulle ha en bra chans eftersom jag känner hästen bra”, minns Daniel tillbaka till loppet som kördes för en månad sedan.
Nu är du kvalificerad för finalen på Romme 19 augusti där vinnaren får 20.000 kronor i stipendium.
Jag hoppas att jag får en hygglig häst att köra. Skulle jag vinna är det Kanada som gäller för pengarna”, säger Daniel väldigt bestämt.
Du var ju i Kanada i våras och körde bland annat lopp på Fraser Downs och lyckades vinna lopp också, vad är det som lockar dig tillbaka dit?
Jag gillar sporten där. Det är så häftigt allting. Trevliga människor, farten i loppen, allt går fortare där och jag gillar verkligen deras stil”.
Vad var det som gjorde att du tog initiativet att åka till Kanada och hur fick du möjlighet att köra lopp där?
Min farbror som heter Sten Eriksson bor där och har varit tränare där borta. Nu är han pensionär, men han har över 1000 segrar både som tränare och kusk. Jag åkte och hälsade på honom och han hjälpte mig att få köra lopp och det blev två segrar med passgångare”.
Hur var det att köra passgångare då?
Äh, det var som att köra travhäst, det var ingen skillnad. Det gick ju lite fortare bara”.
Minns du själv när du kom i kontakt med travsporten?
Ja, min farbror var aldrig professionell tränare i Sverige, så det var med brorsan som jag hängde med på travet, jag var i sjuårsåldern”, säger Daniel som idag är 29 år.
När jag blev äldre ökade intresset ännu mer och jag skaffade egna hästar, men kuskarna körde inte som jag ville och därför tog jag egen licens, så att jag själv skulle kunna köra hästarna i loppen”.
13 mars 2015 körde Daniel sitt första lopp och blev oplacerad med kallblodet Ulfaks som han tränade själv. I åttonde uppsittningen, 30 april på Romme, kom första segern med Närby Kalabalik och sedan har det rullat på ganska snabbt måste man säga.
Ja, allt har blivit roligare hela tiden och sedan jag fick licens och kunde börja tävla själv har det blivit galet roligt. Att kunna möta proffsen och känna att man kan slå dem är häftigt. Jag körde ju mest mina egna hästar från början, men vartefter har jag fått köra åt andra också och jag är nöjd med mitt resultat hittills”, säger Daniel, som till och med 1 augusti 2017 har tagit 15 segrar i Sverige samt de två passgångarloppen i Kanada.
Inför 2017 flyttade du till Claes Sjöström och blev lärling där, vad tänkte du när du fick förfrågan om att börja jobba för honom?
Jag fundera förstås lite, men jag åkte dit och hälsade på och sedan var det aldrig något snack längre. Allt kändes så roligt”.
Vad var det som var så roligt?
Hela upplägget alltså, det fanns många fina hästar, det var bra stämning i stallet och kollegor som kändes att det skulle bli kul och lärorikt”.
Hur ser du på framtiden inom travsporten?

För dagen är jag väldigt nöjd med hur allt fungerar och flyter på, men visst finns funderingar om att själv kunna bli proffstränare en dag. Jag skulle kunna tänka mig att dra igång i Kanada också, jag har redan fått förfrågningar om det”.
Du verkar frälst i Kanada!
Ja, absolut. Jag äter Kanada. Jag drömmer Kanada. Jag sover Kanada. Jag kollar på mycket lopp från Kanada”.
Jag har ju träffat dig flera gånger på stallbacken och i samband med tävlingar och jag tror att flera med mig håller med att du uppfattas som optimist, framåt och en person med bra självförtroende. Tycker du att det är en rättvis bild av dig själv?
Ja, det tycker jag stämmer in bra. Jag har ett bra självförtroende, kanske för bra ibland, men med tiden har det gett mig en del i loppen också. Jag tror på de hästar jag kör och oavsett om det är en 100-oddsare eller favorit känner jag mig aldrig slagen på förhand”.
Tack för pratstunden och lycka till i finalen!
Tack så mycket”.

Anna Charlotta Bergström slutade tvåa med Dior Silvåkra bakom Spero Ducere/Daniel Selin och är också kvalificerad för finalen på Romme 19 augusti.

Följande kuskar är därmed kvalificerade för finalen:
Från Gävle 17 mars: Madelene Johansson och Mads H Nielsen.
Från Färjestad 18 juni: Tom Fromell och Pernilla T Johansson.
Från Bergsåker 30 juni: Daniel Selin och Anna Charlotta Bergström.

Övriga uttagningslopp till E30 2017 körs följande datum:
Eskilstuna 19 juli
Romme 28 juli
Kalmar 29 juli
Örebro 7 augusti

// MATHIAS GUSTAFSSON

#E3trav

Sveriges populäraste insatslopp för Europafödda 3-åriga hästar. Totalt 70 lopp i E3-serien och 18 mkr att vinna.
Banor: Bergsåker, Eskilstuna, Färjestad, Gävle, Romme och Örebro.  Samarbetspartner:  Kalmar.