Barbro levererade för E3-kungen

Erik Adielsson litade på Barbro Kronos. Då visade hon sin klass från dödens.

Det blev en väntad inledning när E3-finalen för stona skulle avgöras. Chablis Ribb och Leif Witasp snabbastartade och tog hand om ledningen med Florist och Kevin Oscarsson i rygg. Samtidigt fick duon Barbro Kronos (e. Trixton) och Bank Wise As göra första sväng i tredjespår. Det slutade med att Bank Wise As hamnade först utvändigt med Barbro Kronos i rygg. Där ville körande Erik Adielsson inte sitta speciellt länge. Redan 1300 kvar valde han att dra i högertömmen för att ta positionen utvändigt om ledaren med Barbro Kronos. Första 500 meterna klockades till 1.12,2 och första varvet avverkades på kilometertiden 1.13,4. Ut på slutrundan fick favoriten Loaded Maria och Markus B Svedberg gå först i tredjespår med M.T.Perette och Globalizer bakom sig. Redan i slutsvängen var favoriten slagen och nyss nämnda M.T.Perette och Globalizer fick attackera i fjärde och femtespår. Där framme hade Barbro Kronos kopplat grepp på ledaren och när mållinjen kom var hotet istället en smygkörd Malvha Ha och Örjan Kihlström. Trots en stark spurt fick den duon nöja sig med andrapriset. Barbro Kronos stred upploppet ner och vann relativt säkert på 1.13,8a/2140 meter. Det var Svante Båths 14:e seger i E3. Det var tredje triumfen i just stoklassen. Tidigare har han vunnit med No Matter och Calamara’s Girl. Efter segern fick tränaren frågan om varför han skördar så stora framgångar i just E3 av Kanal 75-reportern Åsa Elmroth.

– Jag vet inte varför. Jag har väl inte så mycket tålamod och vill vinna så tidigt som möjligt. Jag gillar upplägget med 2100 meter ena gången och 1600 meter andra gången. Då kan man välja vilka hästar som passar bra på distansen, sade Svante Båth till Kanal 75.

Barbro Kronos seger var värd 950 000 kronor och Fama Currit-dottern har nu vunnit fyra av karriärens fem starter.

– Det är en väldigt bra häst, det är bra grund i henne. Det är klart att det är mycket lättare, både för tränare och kusk, att jobba med sådant här material. Hon har riktigt bra talang helt enkelt, säger Båth till Kanal 75.

Bakom vinnaren spurtade alltså Markus B Svedberg-tränade Malvha Ha in som tvåa tillsammans med Örjan Kihlström. Leif Witasps Chablis Ribb höll till tredjeplatsen från ledningen. Bakom pallhästarna blev Reijo Liljendahl-tränade Bank Wise As fyra tillsammans med Ulf Ohlsson. Noterbart är att Jim Oscarsson-tränade Florist gick i mål med sparade krafter i rygg på vinnaren.

För vinnaren väntar större uppgifter framöver, berättade Svante Båth. 

– Det är klart att det är de större loppen vi siktar på helt enkelt. Men nu ska vi hem och kika så att hon mår bra. Jag känner ingen stress för jag känner att jag har en häst som är bra i grunden, säger Båth till Kanal 75.

Text: Jonas Möller, Travronden
Foto: Lars Jakobsson

#E3trav

Sveriges populäraste insatslopp för Europafödda 3-åriga hästar. Totalt 70 lopp i E3-serien och 18 mkr att vinna.
Banor: Bergsåker, Eskilstuna, Färjestad, Gävle, Romme och Örebro.  Samarbetspartner:  Kalmar.