Anders vann första E30

Anders Eriksson, 27 år, vann årets första uttagningslopp i E30 på Gävletravet i förra veckan med Bollnäshästen Raclette som amatören Lars Hallberg tränar. Som vanligt tar vi en faktakoll med segerkusken.

Familj: Sambo med Kim Moberg.
Äter helst: Jag är allätare, men fisk och skaldjur gillar jag mycket.
Reser helst till: Där solen lyser och där det finns god mat.
Det här är jag riktigt bra på: Matlagning, när jag hinner lagar jag gärna mat.
Fritid: Det blir mest trav, men när helgerna är lediga umgås jag gärna med kompisarna.
Stiger upp på morgonen: Mellan 4 och 5. Vi börjar mellan 5-5.30 två, tre dagar i veckan och det fungerar bra.

 

Du körde Raclette för första gången och från spår sex bakom bilen tog ni snabbt hand om ledningen och sedan stack ni undan till en lätt seger. Var det så enkelt som det såg ut från sidan?
Farsan (Ulf Eriksson reds anm.) hade kört henne på slutet och berättade att hon var i bra form och skulle hon tävla barfota runt om igen skulle hon vara ännu finare och det stämde. Tränaren berättade före loppet att det var spets som gällde och hästen skötte det mesta själv. Vi fick dämpa farten i 3-400 meter och sedan gick hon bara undan och var väldigt bra”.
Det är ett tag kvar till finalen i Gävle 18 augusti där vinnaren får ett stipendium värt 20.000 kronor, har du något ställe du vill åka och lära dig mer om travet?
I USA har jag redan varit och jobbat, men Frankrike skulle vara intressant. Där har jag hittills bara varit som turist, så där finns en del att titta på känns det som”.
Din pappa Ulf Eriksson är en etablerad och duktig kusk och hela familjen Eriksson från Bollnäs har ju trav i sina gener, var det givet att det skulle bli trav för dig också?
Jag körde ponnytrav som ung, men jag höll även på med andra sporten som fotboll, ishockey och innebandy och jag var inte den som hängde i stallet hela dagarna. Mamma och pappa sa att jag gärna kunde hålla på med andra saker än travet, de pushade mig aldrig, så jag jobbade lite extra på somrarna och sedan blev det mer och mer under gymnasietiden. Efter gymnasiet började jag jobba hos Stig H Johansson där jag blev alltmer intresserad av löpkörningen och sedan var det glasklart vad jag skulle syssla med”.
2010 tog du ut licensen och de senaste åren har det gått fantastiskt bra. 2016 vann du tolv lopp och förra året vann du 24 lopp och körde in drygt 1,2 miljoner kronor, du måste vara nöjd med din utveckling?
Ja, de senaste åren har det bara burit iväg. Jag satsade inte så mycket tidigare och var nervös när jag skulle köra, det satt säkert i uppåt en 30, 40, 50 lopp. Nu har jag satsat mer på löpkörningen och är mer trygg när jag ska ut till lopp”.
Hur kom det sig att du började jobba hos Stig H Johansson?
Min mamma Helene Nilsson jobbade där och jag flyttade till Stora Alby när jag var fyra år, så när jag väl började blev det ca två år hos Stig innan jag drog till USA och Kanada ett år där jag jobbade hos Björn Norén. Sedan blev det något år till hos Stig innan jag började jobba hos Svante Båth och i sommar har jag varit här i tre år”.
Hur såg ditt arbete ut när du var i USA och Kanada?
Jag var tre månader i New Jersey och resten av tiden i Kanada. Under tävlingsperioden hade vi även hand om Takters hästar, så totalt var det 30-40 hästar och jag var försteman i stallet. Det var en lärorik tid där jag fick ta mycket ansvar”.
Hur ser framtiden ut, är det bara trav som gäller nu?
Ja, nu finns det ingen återvändo. Jag har gått FKT-kursen (Fördjupningskurs Trav reds anm.) på Wången och har proffstränarkursen kvar, men det blir inte till hösten. Jag trivs bra hos Svante och jobbar vidare där och väntar lite med den innan jag känner mig redo att dra igång som egen tränare”.
Finalen körs på Gävletravet 18 augusti, två dagar efter att du fyller 28 år, jag önskar dig lycka till då!
Tack så mycket”.

Lina Pergenius och Ginger Lynn slutade tvåa bakom Raclette/Anders Eriksson och är också kvalificerad för finalen på Gävletravet 18 augusti.

// MATHIAS GUSTAFSSON

#E3trav

Sveriges populäraste insatslopp för Europafödda 3-åriga hästar. Totalt 70 lopp i E3-serien och 18 mkr att vinna.
Banor: Bergsåker, Eskilstuna, Färjestad, Gävle, Romme och Örebro.  Samarbetspartner:  Kalmar.