Ägarlycka i Stall Motvind efter E3-dubbeln med Felix Orlando

Bakom dubble E3-vinnaren Felix Orlando står fem skåningar som bildade bolaget med det opassande namnet Stall Motvind. Innan lördagens seger darrade en av dem vid staketet. ”Jag fick be andra i publiken om ursäkt”, säger Peter Rosenquist.

Det spelade ingen roll att den treårige hingsten redan frälst ägarkvintetten med en E3-titel mindre än två månader tidigare. Redan en timme innan finalen tog nerverna överhanden när det var dags igen i Gävle.

– Det går inte att beskriva. Jag var så fruktansvärt nervös. Då gillar jag att se loppen för mig själv, säger Peter Rosenquist.

Han lämnade sitt sällskap redan en timme innan finalen.

– Jag ställde mig 50 meter från mållinjen ungefär. Sedan började jag gå. Fram och tillbaka, fram och tillbaka. Till slut fick jag förklara varför jag var så jäkla nervös. När jag skulle peka på Felix med fingret bara skakade hela handen. Jag var jättenervös.

Resan till Gävle började i Ystad. Precis som resan som hästägare tillsammans med Mikael Jönsson, Jens Persson, Per Jönsson och Krister Jönsson. Alla utom Jens Persson var på Gävletravet i lördags.

– Jag flyttade till Ystad 2010 och via min fru träffade jag Mikael. Han började väl förstå att jag alltid velat ha råd att äga en travhäst, men att jag inte tyckte att det var en jättelyckad affär att göra ensam. Han berättade att han och hans bröder var travintresserade. På den vägen är det. Vi började prata och till slut landade vi på en häst som heter Borups Powerful som vi satte hos Tomas Malmqvist.

Det blev succé direkt och redan som tvååring vann deras häst Breeders Crown för tvååringar. Karriären summerades med över 800 000 kronor insprunget efter sex segrar på 21 starter. Nästa häst blev Dats Capital. Men efter uteblivna framgångar bytte hästen ägare 2019.

– Då stod vi vid ett vägskäl. Vi hade en del pengar kvar, men skulle vi köpa en ny häst? Vi bestämde oss för att ge det chansen en gång till. Vi kontaktade Per Nordström och berättade vilken plånbok vi hade och frågade om han ville hjälpa oss. Då hittade han Felix Orlando och vi slog till. Så började det.

Hur har den resan varit?

– Helt underbar. Per började träna honom och sedan blev han två år. Per var väldigt positiv till hästen hela tiden och det hördes att han trodde mycket på honom. Han tyckte han hade rätt vilja och pratade en del om hur exteriören var på ett sätt som han tyckte om.

Han inledde med att vara fyra och trea i sina två första lopp. Börjar man tveka då?

– Nej. Vi har hela tiden haft stort förtroende för Per och hela gänget där ute. Vi alla har sysslat med idrott och vi förstod att det inte bara var att slänga ut en häst på banan och tro att det skulle hända bra grejer direkt. Det viktiga för oss var att försöka förstå vad Per sa.

Ett par starter senare var Felix Orlando trea i Svensk Uppfödningslöpning.

– Vi tyckte det var riktigt, riktigt bra. Örjan Kihlström körde och han hade väl uttryckt att han blev ganska rejält störd i sista sväng. Hästen avslutade otroligt snabbt över upploppet och det var mersmakande. Vi var väldigt lyckliga då också.

Nu har han just vunnit korta E3 från ledningen på 1.11,6a/1640 meter.

– Jag är lika lycklig i dag som jag var i går, säger Rosenquist på söndagen. Det är lite overkligt och inte helt enkelt att ta in även om man vet att det har hänt.

Hur firade ni?

– En annan kille som äger häst hos Per har alltid sagt att vi borde gå på någon av hans restauranger om vi kommer till Gävle. Så vi bokade in oss på en av dem. Det var vi fyra ägare, Per, Emma (Nordström, reds. Anm) och Natalia (Borisienko, reds. anm.). Sedan var även Islay Mist Sisu ägare plus en av hennes uppfödare där. Vi satt där lugnt och stilla, nöjda och belåtna. Vi åt och drack och log. Det är som sagt inte så lätt att ta in det här och det var faktiskt så att jag vaknade klockan 03.00 i natt och sedan dess har jag inte sovit en minut.

Och nu laddar ni om för Svenskt Travkriterium?

– Ja, det gör vi. Per har pratat om det loppet hela tiden egentligen. Han har sagt att han känner och tror att Felix ska funka bra i just Kriteriet, att det ska passa honom.

Slutligen: Varför heter ni Stall Motvind?

– Enda förklaringen är att när vi skulle dra igång det här så kändes det väl inte som att våra fruar tyckte att det var den mest begåvade idén. Då blev det stall motvind. Nu frågar alla om vi ska byta till Stall Medvind istället, men det kommer vi aldrig att göra.

Felix Orlando

TRÄNARE: Per Nordström
KÖRSVEN: Per Nordström
UPPFÖDARE: Tal AB
ÄGARE: Stall Motvind HB
BANA: Gävle
TID: 1.11,6a
ODDS: 4,46
FÖRSTAPRIS: 975.000 SEK

Text: Jonas Möller/Travronden

#E3trav

Sveriges populäraste insatslopp för Europafödda 3-åriga hästar. Totalt 70 lopp i E3-serien och 18 mkr att vinna.
Banor: Bergsåker, Eskilstuna, Färjestad, Gävle, Romme och Örebro.  Samarbetspartner:  Kalmar.