Devil Sound spårade runt om

Efter fyra raka andraplatser fick Anders Zackrissons talang äntligen vinna. Devil Sound spårade runt om i första E3-uttagningen för hingstar och valacker på Romme.
Finalen körs i Gävle lördag 18 augusti.

Anders Zackrisson åkte från Kalmar till Borlänge med en häst och resan var inte förgäves. Efter att Devil Sound fått ge sig mot hästar som Global Welcome och Attraversiamo var det nu hans tur att stå som segrare. Zackrisson hittade omgående till ledningen i E3-kvalet och därifrån kunde ingen hota Maharajahsonen som vann på 1.11,7a/1.640 meter.

– Jag har fruktansvärt nöjd, det är svårt att beskriva. Jag känner en otrolig lättnad. Han är en jättetalang som inte gjort något dåligt lopp, men man måste ha lite tur för att vinna de stora pengarna. Nu kan vi vara med kriga, sade Anders Zackrisson sedan finalplatsen säkrats.
Loppet föregicks av ett avbrutet startförsök. Något som gjorde Zackrisson lite nervös, men Devil Sound visade sig hantera förutsättningarna väl.
– Han blev väldigt pigg först, men sedan nästan lite lat. Det var inget jag har varit med om innan. Han kändes i alla fall jättefin i värmningen. Väldigt lugn, men man vet ju inte om det är positivt eller negativ förrän man testat, sade Zackrisson och fortsatte:
– Det stora målet var att ta sig till final och nu kan vi drömma i två veckor.
Devil Sound ägs av uppfödaren Querty Invest som även har treåringens äldre systrar Letizia och Diora Sound i Zackrissons träning. Försökssegern var värd 100.000 kronor och hästen har därmed sprungit in över 800.000 kronor på sina 13 starter i karriären.
Med till finalen, som körs i Gävle den 18 augusti, följde även Önas Nougat, Jaguar Dream och Even’s Cool Boy. Totalt körs tre uttagningslopp för hingstar och valacker under söndagen och lika många för ston.

Spets och slut blev det även i det andra försöket. Men först efter en tät upploppsduell. Per Nordström och Filur Sisu (e. Explosive Matter) fick överta ledningen från Dats So Cool efter 400 meter och fick Fortune Mearas på sin utsida. Dessa två gjorde sedan upp om segern och ledande Filur Sisu gick segrande ur striden med knapp marginal.
– Jag var optimistisk inför dagens övningar. Det kändes som att jag hade den häst som hade de kvickaste tiderna i benen, men det blev tajt till slut. Det är en jätteskön häst. Nästan för skön ibland. Han tar livet med en klackspark och gör inte mer än han behöver, sade Per Nordström efter segern på 1.12,3.
– Runt sista sväng kändes det som att jag hade mycket gas kvar, men jag fick mana på honom på upploppet. Då ökade han motvilligt.
Nordström kvalade därmed in såväl Filur Sisu som Önas Nougat, båda ägda av MMK Scandinavia, och ser nu fram emot finalen i korta E3.
– Jag har två fina hästar. Önas Nougat är väl precis tvärtom jämfört med Filur Sisu. Han har ett hetsigt humör att brottas med, men nu fick vi ett fint lopp i rygg med honom.
Drivningen av Filur Sisu föll dock inte domarna i smaken. Tvärtom. Den bestraffades med 4.625 kronor för felaktigt bruk av körspö. Bakom vinnaren och tvåan Fortune Mearas tog sig även Dats So Cool och Flight Dynamics vidare till final.

Betting Gangster. Foto: TR BILD

 

Ad Hoc eller Betting Gangster? Carl Johan Jepson fick välja mellan två av favoriterna i de tredje E3-försöket för hingstar och valacker. Valet föll på den senare och det visade sig vara rätt. Betting Gangster (e. Going Kronos) vann på 1.13,3 och tog därmed sin tredje raka seger på lika många starter med Jepson i sulkyn.
– Det är inte roligt alls att behöva göra ett sådant val. Jag gillar Ad Hoc också, men den här är verkligen läcker. Han är inte som många andra Going Kronos-avkommor. De brukar vara heta, men den här springer först när jag vill det. Det är tacksamt, sade Jepson efter segern som togs från andra par utvändigt.
Slutstriden stod mellan Betting Gangster, ledande Baritone Artist och Global Withdrawl och kort före mållinjen galopperade den senare bort en andraplats. Bakom Betting Gangster gick i stället Baritone Artist, Ninepoints Yankee och Funky vidare till final.
– Det tog stopp för oss i första sväng, men hästen redde ut det bra. Han är verkligen fin. Sedan var tempot var inte märkvärdigt. De vill hålla farten nere så det blev en riktig speeduppgörelse, sade Jepson.
Betting Gangster, som tränas av Jerry Riordan och ägs av Stall Betting, har varit omtalad i Travsverige ända sedan födseln. Han är nämligen den första avkomman till sexfaldiga miljonärskan Viola Silas och vansläktas sannerligen inte. Tio starter har gett sex segrar och över en halv miljon insprungna kronor.
Den summan kan växa med ytterligare 925.000 kronor om Betting Gangster även vinner finalen i Gävle om två veckor. Då följer han även sin mor i spåren. Viola Silas vann korta E3 för ston på Färjestad 2009 och tog då sin nionde raka seger från debuten.

E3–FINAL HINGSTAR/VALACKER – GÄVLE DEN 18 AUGUSTI.
1640 METER AUTO, 925 000 KRONOR I FÖRSTAPRIS:
Häst – tränare
1) Devil Sound – Anders Zackrisson
2) Filur Sisu – Per Nordström
3) Betting Gangster – Jerry Riordan
4) Baritone Artist – Markus B Svedberg
5) Önas Nougat – Per Nordström
6) Fortune Mearas – Svante Båth
7) Jaguar Dream – Claes Sjöström
8) Funky – Tomas Malmqvist
9) Ninepoints Yankee – Jörgen Westholm
10) Dats So Cool – Carl Johan Jepson
11) Even’s Cool Boy – Robert Dunder
12) Flight Dynamics – Stefan Melander

//www.travronden.se

#E3trav

Sveriges populäraste insatslopp för Europafödda 3-åriga hästar. Totalt 70 lopp i E3-serien och 18 mkr att vinna.
Banor: Bergsåker, Eskilstuna, Färjestad, Gävle, Romme och Örebro.  Samarbetspartner:  Kalmar.