Marcus Lilius kvalificerad för E30-finalen på Gävletravet

Marcus Lilius fyller 21 år 1 november. Ända sedan barnsben har han funnits med inom travsporten och i framtiden är det fortsatt bara trav som gäller. I E30-uttagningen var han optimist med sin uppsittning Melizza Girl, men spelarna glömde bort ekipaget som gav dryga 31 gånger pengarna på toton. Som vanligt börjar vi med en faktakoll.

Familj: Flickvän och en son på fyra år.
Äter helst: Pasta.
Reser helst till: Frankrike.
Det här är jag riktigt bra på: Jag är en jäkel på att tvätta!
Fritid: Då gör jag så lite som möjligt, kopplar mest av och ser på TV.
Stiger upp på morgonen: 05.00.

Foto: Ellinor Kempe

Som det nämndes i ingressen segrade du med Melizza Girl, som tränas av Östersundsamatören Amanda Löfqvist, i uttagningsloppet på Bergsåker till oddset 31,62.
Jag hade kört henne innan och min värld är det helt sjukt att hon vann till det höga oddset. Hon satt fast i finalen i Wången Cup i Halmstad i starten före och mötte enklare motstånd den här gången, så jag hade en jäkla tro på henne. Nu blev det också perfekt kört för oss från bakspår där vi kunde smyga med i rygg 700 kvar och över upploppet kändes det lugnt även om hon alltid är lite flegmatisk. Det fanns mycket kvar att köra med när vi passerade mållinjen”, säger Marcus.
Hur kom du i kontakt med travsporten?
Jag är född i den. Jag väste upp i Sala och min pappa Magnus Östervall var amatörtränare i Eskilstuna, vilket han är fortfarande. Mamma heter Ann Lilius och det var trav hela tiden. Jag provade på lite andra saker som att spela fotboll, men där var jag helt talanglös. Jag körde ponnytrav och det blev ca 100 lopp där det blev några segrar. Jag var även med i Derbyt en gång. Intresset växte hela tiden och sedan flyttade jag till Wången och började på travgymnasiet”.
Efter avslutade studier där gick flyttlasset till Dalarna och sedan i våras jobbar du för Mattias Djuse.
Ja, jag jobbade hos Nicklas Westerholm ett drygt år och nu har jag varit hos Mattias i tre månader. Jag har mina tankar för att välja rätt och för mig har Nicklas och Mattias varit perfekt att jobba oss. Jag vill utveckla mig själv hela tiden och inte bara köra travlopp. Jag vill lära mig att träna häst ordentligt och jag vill utvecklas som företagare och eftersom både Nicklas och Mattias är ganska färska som proffstränare får jag vara med från början och se hur det fungerar. Jag hade en jättebra tjänst hos Nicklas och trivs även bra nu hos Mattias”.
Hur kan en vardag se ut för dig?
Det är fortkörning på förmiddagarna och på eftermiddagarna är det skoning. Utöver det sköter jag om mina fem passhästar och får ta mycket ansvar”.
2013 körde du ditt första lopp och första segern kom med hästen Warbey på Romme 9 juni 2014, kommer du ihåg det loppet?
Absolut! Det var vår egna häst och en av våra tre ettåringar som vi köpte in. Jag, mamma och pappa tränade var sin och min blev bäst. Jag lärde mig mycket tillsammans med honom”.
Det har blivit 15 segrar hittills i karriären och de senaste åren har du kört in en kvarts miljon kronor, siffror som du redan har passerat i år med fem månader kvar av 2018. Själv minns jag en seger på Bollnästravet i december 2016 när du vann Stampings lopp med Trippa Undan.
Det var häftigt. Det var andra gången jag körde ett kallblod. Bror Grönlund lät mig köra och vi vann på svenskt rekord för ston över lång distans”.
Hur ser du på din egen framtid inom travet?
Det finns inget annat! Min målsättning är att fortsätta och bli egen tränare, men mitt första mål är att köra in en miljon kronor som kusk och sedan gäller det att ha en kundkrets med sig när man drar igång. Det finns drömmar, men för mig gäller det att utvecklas hela tiden och sedan får vi se vilken dag jag känner mig redo. Det finns fortfarande mycket kvar att lära sig, men jag är en driven person och vet vad jag vill. Om jag vinner E30-finalen har jag inte hunnit fundera på vad jag ska göra med stipendiet, men det finns alltid något som ett sådant pris gör nytta inom travet”.
Lycka till i finalen och välkommen till Gävletravet!
Tack så mycket”.

Marcus Lilius hade redan kvalificerat sig efter andraplatsen i E30-uttagningen i Eskilstuna 18 juli bakom Patrik Fernlund, så finalplatserna i E30 på Gävletravet 18 augusti från Bergsåkers lopp går till tvåan Caroline Åkerlund och trean Ludwig Wickman.

Följande kuskar är därmed kvalificerade för finalen:
Från Gävle 26 april:
Anders Eriksson och Lina Pergenius.
Från Örebro 23 maj: Julien Fontaine och Linda Forsberg.
Från Färjestad 29 juni: Andreas Lövdal och Jimmy Dahlman.
Från Eskilstuna 18 juli: Patrik Fernlund och Marcus Lilius.
Från Bergsåker 19 juli: Caroline Åkerlund och Ludwig Wickman.

Kommande uttagningslopp till E30 2018 körs följande datum:
Kalmar 28 juli
Romme 5 augusti

// MATHIAS GUSTAFSSON

#E3trav

Sveriges populäraste insatslopp för Europafödda 3-åriga hästar. Totalt 70 lopp i E3-serien och 18 mkr att vinna.
Banor: Bergsåker, Eskilstuna, Färjestad, Gävle, Romme och Örebro.  Samarbetspartner:  Kalmar.